Bornova Belediye Başkanı Sındırç: - Son Dakika
Yerel

Bornova Belediye Başkanı Sındırç:

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Belediyelerin Dünyanın Her Yerinde Yol, Kaldırım, Kanalizasyon Yatırımı Yaptığını ve Bu İşlerin Yeterli Olmadığını Belirtti.

22.12.2010 11:46

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, belediyelerin dünyanın her yerinde yol, kaldırım, kanalizasyon yatırımı yaptığını ve bu işlerin yeterli olmadığını belirterek, belediyelerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda da etkili olması gerektiğini kaydetti. Bornova Belediyesinin Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Almanya'da sosyal belediyecilik' konulu panele hukukçu Dilşad Budak, Velbert Belediyesi üçüncü dönem meclis üyesi Cem Demircan, Almanya'daki sosyal projelerde çalışan Andrea Möller, Ayşe Demir ve Jan Lichwitz konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır sosyal belediyeciliğin dünyanın her yerinde aynı olduğunu söyleyerek, 'Belediyeler dünyanın her yerinde yol, kaldırım, kanalizasyon yatırımı yapar. İmar yapar, yerleşim alanları belirler. Bunlar rutin işlerdir. Belediyenin bu saydıklarım üzerine faaliyet göstermesi yetmez, yetmemelidir. Sosyal, kültürel, sanatsal ve sporif alanlarda da etkili olması gerekir' dedi.

Ülkenin aydınlanma ışığını yakan köy enstitülerinde olduğu gibi, 'işi yaparak öğrenmenin' çok önemli olduğunu vurgulayan Sındır, belediyelerin iş yaparken halkın parasına göz dikmemesi gerektiğini ifade etti.

Belediyelerin halktan aldığı vergiyle, kaynakları kullanarak vatandaşa hizmet götürmesi gerektiğinin altını çizen Kamil Okyay Sındır, 'Biz Bornova Belediyesi olarak son dönemde daha da artan faaliyet yoğunluğuyla sosyal, kültürel, sportif alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz' diye konuştu.

- ALMANYA'DAKİ BELEDİYECİLİĞİ ANLATTILAR-

Almanya'da yaşayan Türk asıllı Hukukçu Dilşad Budak panelde Almanya'nın hukuki yapısını belediyelerin görevlerini anlattı.

Almanya'nın federal bir devlet olduğunu ve eyaletlerden oluştuğunu kaydeden Budak, 'Almanya'da eyalet anayasaları belediyelerin özelliklerini vurgular. Almanya'da belediyeler genel yetkileri çerçevesinde yerel halkın tüm meselelerinden sorumludur. Hukuki denetim hakları vardır. Okullar, eğitim, kültür işleri sosyal meseleler belediyelere bağlıdır' dedi. Velbert Belediyesi Meclis Üyesi Cem Demircan ise Velbert kentinin dünyada 'Anahtar Şehir' olarak bilindiğini ifade ederek, dünyanın anahtarlarının da yüzde 90'ının bu kentte üretildiğini söyledi. Çevre ve kentsel planlama yapılırken belediye olarak vatandaşlara danıştıklarını da dile getiren Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Enerji tasarrufuna vatandaşlarımızı yöneltip, belediye binası ve tüm okul binalarını da bu yönde yeniliyoruz. Okullara dedik ki enerjiden yaptığınız tasarrufun yüzde 50'sini kendiniz kullanabilecek, okulunuz için yapmak istediklerinizi bu parayla yapabileceksiniz. Bu sayede enerji konusunda büyük tasarruf sağladık. Almanya'nın en büyük sorunlarından biri de yaşlı nüfusun sürekli olarak artması ve buna bağlı genç nüfusun azalması. Biz belediyeler olarak nasıl başka kentlerden genç aileleri kendi bünyemize çekeriz diye çalışmalar yapıyoruz.'

Toplantının sonunda bir izleyicinin, 'Almanya'da Türklere hukuki ve manevi ayrımcılık uygulanıyor mu?' sorusuna cevap veren Cem Demircan, 'Almanya yıllardır bünyesindeki göçmenlere yokmuş gibi davranıyor. Hala 'Siz yabancısınız' gibi bir davranışları var. Almanya'nın o konuda düşüncesini değiştirmesi gerekiyor' dedi.

Dilşad Budak ise 'Hukuki yönden çok fazla ayrımcılık olmasa bile, bazen o yasanın varlığı bile bizi derinden üzmeye yetiyor. Manevi olarak zaten her yerde bir ayrımcılık var. Bu zihniyetin ortadan kalkması gerekiyor. Çünkü Almanya'nın her geçen gün yabancı nüfusa daha çok ihtiyacı olacak' diye konuştu.

(EFS-BAH) - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bornova Belediye Başkanı Sındırç: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement