Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin son 4 çeyrekte yüzde 4,3'lük büyüme ortalaması yakaladığını belirterek, "Ekonomimiz önemli ölçüde istihdam sağlıyor. Ancak iş arayanların artışı ile işsizlerin sayısı da daha yüksek gerçekleşmektedir. Bu bakımdan ekonomide yüzde 5 ve üzerinde büyümeye ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşsizlik oranının 2014 yılının Mart ayında yüzde 9,7 olarak açıklandığını hatırlatan İbrahim Burkay, işsizliğin yeniden tek haneye düşmesinin sevindirici olduğunu ifade etti. Türkiye'de işgücüne katılmak isteyenlerin sayısının 2013 yılının Mart ayında 26,6 milyon olduğunu hatırlatan Burkay, bu rakamın bu yılın aynı ayında 28,33 milyon kişiye yükseldiğini dile getirdi. BTSO Başkanı Burkay, şunları kaydetti:
"İlave istihdama rağmen Mart 2014 itibariyle işsiz sayısı 2,75 milyon kişidir. Geçen yılın mart ayında işsiz sayısı 2,5 milyon kişiydi. Türkiye ekonomisi son 4 çeyrektir yüzde 4,3 büyüme yakalamıştır ve önemli ölçüde istihdam sağlanıyor. Ancak iş arayanların artışı ile işsizlerin sayısı da daha yüksek gerçekleşmektedir. Ekonomide yüzde 5 ve üzerinde büyümeye ihtiyaç duyulmaktadır."
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, 2014 yılında uygulanan sıkılaştırma politikaları ve döviz kurlarındaki artış ile birlikte cari açıktaki gerilemenin de sürdüğünü ifade etti. Nisan sonu itibariyle cari açığın 56, 8 milyar dolara indiğini hatırlatan Burkay, "Cari açık gerilemeye devam edecektir. Gerilemenin önünde tek engel Türk Lirası'nın yeniden değerlenmesi ile iç tüketimin yeniden hızlanması olacaktır. Merkez Bankası bu iki unsuru iyi gözetmelidir. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme yakalamışken cari açığın önemli ölçüde azalması da sevindiricidir" diye konuştu.
"BÜYÜME RAKAMLARI GÜVEN VE İSTİKRARI ARTIRACAKTIR"
Burkay, Türkiye'nin 2014 yılının ilk çeyreğinde yakalamış olduğu yüzde 4,3'lük büyüme oranını, Türkiye ekonomisinin atılım sürecine devam edeceğinin ilk sinyalleri olarak gördüğünü belirterek, "Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme hızının yakalanmış olması, Türkiye ekonomisinin hedeflediği büyüme rakamlarına ulaşabilmesi yolunda olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu durum piyasalarda güven ve istikrarın artmasına vesile olacaktır" dedi.
Büyümeye en yüksek katkıyı, yüzde 11,4 artışla mal ve hizmet ihracatının sağladığına dikkat çeken Burkay, "Türkiye'nin ihracat odaklı büyümesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Büyümede itici güç olarak ihracatı görüyoruz. 2014'ün ilk çeyreğinde ihracat kaynaklı bir büyümenin yaşanması iş dünyası temsilcileri olarak bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir" diye konuştu. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Btso Yönetim Kurulu Başkanı Burkay Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?