"Buğday Fiyatları Üreticiyi Soğutuyor" - Son Dakika
Yerel

"Buğday Fiyatları Üreticiyi Soğutuyor"

"Buğday Fiyatları Üreticiyi Soğutuyor"

TZOB Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye'de özellikle buğdayın yıllardır aynı fiyatlarda seyretmesinin üreticiyi soğuttuğunu öne sürdü.

21.01.2013 15:05  Güncelleme: 15:07

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Yardımcısı Nuri Sorman, Türkiye'de özellikle buğdayın yıllardır aynı fiyatlarda seyretmesinin üreticiyi soğuttuğunu öne sürdü.

Sorman, Türkiye'nin tüm illerini tek tek dolaşıp odaların sorunlarını dinlediklerini belirterek, "Sorunları dinlerken önümüzdeki dönem nasıl bir politika izleyeceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunuyoruz" dedi.

Tarım sektörünün dünyada çok önemli bir sektör haline geldiğini ancak tarım arazilerinin çeşitli nedenlerle daraldığını dile getiren Sorman, şöyle devam etti:

"Şehir planlarının, imar planlarının gelişmesi dolayısıyla tarım toprakları azalmaktadır. Ülke nüfusu ile dünya nüfusunun artması tarımsal ürünlerin daha kıymetli hale getirmiştir. Dünyada tarım ürünleri artık stratejik bir madde olarak kullanılmaktadır. Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık afetlerinden dolayı bazı ülkeler ihracat ürünlerini durdurdu. Rusya Federasyonu ve Ukrayna gibi ülkeler buğday ihracatını durdurdu. Şu anda İran tarımsal üretim ihracatını durdurmuş vaziyettedir. Silahın yerine tarım ürünleri yer almış gibi bir durum var. Bunun için ülkemizde izlenecek tarımsal politikalarda, odalarımızın daha aktif hale gelmesi ve tarım politikalarına yön çizmek üzere oda başkanları ile problemleri görüşüyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde Türkiye'deki tarımsal üretimin daha planlı hale getirilmesi, israfın önlenmesi için yeni programlar hazırlanmaktadır."

Türkiye'nin saman ithalatındaki en büyük etkenin ekonomideki dengelerden kaynaklandığını vurgulayan Sorman, şunları kaydetti:

"Özellikle buğdayın yıllardır aynı fiyatlarda seyretmesi üreticiyi üretimden soğutmuştur. Bunun üzerine bir de iklim şartları eklendiği zaman, küresel ısınma ve aşırı sıcaklardan dolayı maalesef hububat ürünlerinin sapları kısa oldu. Bu iklim şartlarından dolayı da azalma söz konusudur. Bu nedenle saman ihtiyacımız karşılanamamıştır. Ekonomik dengeler çerçevesinde birim fiyatları artırıldığı takdirde üretimi ayarlamak mümkündür. Bir taraftan buğday üretimi azalırken diğer taraftan diğer ürünler çoğalmaktadır. Lüzumsuz israfa yol vermektedir. Bunların önüne geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bir diğer önemli konu ise küresel ısınma ile birlikte üretimler düşmektedir. Bunun da büyük etkisi olmaktadır."

Gümüşhane kent merkezindeki bir düğün salonun da düzenlenen toplantıya TZOB Yönetim Kurulu üyeleri ve bazı ilçelerin ziraat odası başkanları ile öteki ilgililer katıldı.

Muhabir: İbrahim Özdemir

Yayıncı: Murat Kaban - GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Buğday Fiyatları Üreticiyi Soğutuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement