SERCAN KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'deki Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda şafak vakti buz üstünde kamış keserek geçimini sağlayan bazı vatandaşlar, buz çözülmeden işini tamamlamak için adeta zamanla yarışıyor.
Çok sayıda kuş türünün barındığı ve Türkiye'de flamingoların kuluçkaya yattığı önemli sulak alanlardan Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda boyu yaklaşık 4 metreyi bulan kamışlar, yöre halkının önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor.
Kışın işsiz kalan köylülere umut olan sazlıkta, verilen izin doğrultusunda 2 ay boyunca kamış kesiliyor. Kamış kesim döneminde alana çadır kuran vatandaşlar, sabaha karşı sıfırın altında 20 dereceye düşen soğuk havaya aldırış etmeden çalışıyor. Vatandaşlar, geçimini sağlamak için Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları arasında yer alan sazlıkta kalınlığı 5 ila 10 santimetre arasında değişen buz tabakası üzerinde kamış kesiyor.
Şafak vakti sazlık alana giden vatandaşlar, güneşin doğmasıyla adeta zamanla yarışıyor. Buz çözülmeden işini tamamlamak için yoğun çaba sarf eden vatandaşlar, bağ haline getirdikleri kamışları traktörlerle Develi ilçesine bağlı Sindelhöyük Mahallesindeki toplama alanına götürüyor. Vatandaşlar, kestikleri kamışı bağı 2 lira 40 kuruştan bölgedeki bazı firmalara satıyor.
Kökleri ve uçları kesilip balya haline getirilen kamışlar, Almanya, Hollanda ve İngiltere'nin aralarında bulunduğu bazı ülkelere gönderiliyor. Yılda yaklaşık 1 milyon bağ hasadı yapılan kamışlar, Avrupa'daki villa tipi evlerin dekorasyonunda ve konutların çatısında kullanılıyor.
- "Ölümle burun burunayız"
Çocukluğundan beri her kış mevsimini sazlıklarda çalışarak geçirdiğini ifade eden 47 yaşındaki Kazım Fırıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamış kesmenin çok riskli olduğunu ancak kış aylarında ailesini geçindirmek için mecbur olduğunu söyledi.
Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğünü belirten Fırıncı, sulak alanın tamamen buz tuttuğunu ve bunun şartları daha da zorlaştırdığını vurguladı.
Fırıncı, zor şartlar altında bu işi yaptıklarına dikkati çekerek, "Gölün kıyısından iç kesimlere doğru yaklaşık 2-3 kilometre kadar buz üzerinde yürüyoruz. Bazen buz kırılıyor. Suyun içine düşmemek için çok dikkatli bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Kamış keserken de bazı yerlerdeki buz tabakası incelmiş oluyor. Buna bile aldırış etmeden kamış kesmeye devam etmek zorunda kalıyoruz. Bacaklarımızı tamamen kaplayan çizmelerle alana giriyoruz. Yine de buz kırıldığı zaman boyumuzu geçen derin yerler var. Her an ölümle burun burunayız" diye konuştu.
Sazlık alana girmek için yıllık bir miktar para ödediklerini dile getiren Fırıncı, "Bir işçi normalde en fazla 50-60 deste kamış kesebilir. Buz tabakası olunca bu, 100 desteye kadar çıkabilir. Bu yüzden buz işimizi kolaylaştırıyor. Bir bağ kamışı 2 lira 40 kuruştan satıyoruz" dedi. - Kayseri
Son Dakika › Yerel › Buzda 'Ekmek Kavgası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?