Çalıkuşu Büyükşehir İçin Aday Adaylığını Açıkladı - Son Dakika
Yerel

Çalıkuşu Büyükşehir İçin Aday Adaylığını Açıkladı

Çalıkuşu Büyükşehir İçin Aday Adaylığını Açıkladı

Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Avukat Figen Çalıkuşu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı.

02.09.2013 11:53

Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Avukat Figen Çalıkuşu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı.

Çalıkuşu yaptığı yazılı açıklamada, 'kilit insandır' refleksiyle kadınların, çocukların, gençlerin, yaşlıların, erkeklerin, insanca bir düzen içinde Antalya'nın sesi olmak amacı ile Antalya'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için irade koyan ilk kadın aday adayı olduğunu bildirdi.

Antalya'nın Türkiye'nin en önemli bütünleşik turizm gelişim projesi olma özelliğini halen sürdürmekte olan Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi'nin sağladığı imkanlarla artık yetinmeyip, çoktan hak ettiği ve dünya şehirciliğinde diğer dünya kentlerinden çok daha önde koşmasını neden olacak küresel bir kente dönmesinin vaktinin gelip geçtiğine inandığını kaydeden Çalıkuşu açıklamasında şunları kaydetti:

"Bir büyük ve başarılı turizm projesinin şekillendirdiği kentimizi artık avantajları yanında tüm zaaflarını gidererek küresel bir kent düzeyine zıplatmaya da talibim. Yerli ve yabancı turistlere 25 bin yataklık bir kapasite sunmak üzere planlanan Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi kapsamında, iki revizyon ile 1995 yılında 62 bin, 2000 yılında 65 bin yataklık bir kapasiteye ulaşılmış ve toplam kapasitenin yüzde 80 oranında dış turizme hizmet etmesi ve döviz girdileriyle ödemeler dengesine katkıda bulunması amaçlanmıştır. Doğrusu bu hedef de başarılmıştır. Turizm istatistiklerine göre Antalya, 10 milyon turistle dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü il durumundadır. Ancak Antalya bu parıltının altında çok da ciddi zaaflar barındırmakta, maalesef geçen bunca zaman sonrasında halen küresel kente dönüşememektedir. Küresel şehirleri diğer büyük şehirlerden ayıran en önemli özellik, dünya ekonomisinin ayrılmaz parçalarından biri olması olarak tanımlanır. Antalya dünyadan hak ettiği payı sürekli ve düzenli büyüterek almalıdır ki, kentin sosyal sağlığı, huzuru, diriliği ve paylaşımdaki adaleti sorun olmaktan çıksın."

ÖNCE İNSAN

Antalya'da vaad ettiği daha büyük refah ve özgürlüğün adaletli paylaşımının da teminatı olduğunu ifade eden Çalıkuşu açıklamasında, "Bugüne kadar siyasi faaliyetlerimin bilançosunun özeti olan 'önce insan'dır.Bu anlayış, paylaşımdaki eşitlik insanın refahı ve özgürlüğü teminatımın da güvence belgesidir. Kentin ekonomik ve sosyal refahı sürekli artsın ki, paylaşım ve bölüşüm de büyüyerek eşitlensin" sözlerine yer verdi.

KÜRESEL KENT KAVRAMI

Küresel kent(Global City) kavramının ilk kez Anthony King'in 1990'da yayımlanan "Global Cities" adlı kitabında kullanıldığına dikkat çeken Çalıkuşu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ancak ünlü sosyolog Saskia Sassen de, küreselleşmeyle ortaya çıkan yeni kent olgusunu dünya kentlerinden ayırmak için küresel kent kavramından söz etmişti. Antalya'nın sosyo-ekonomisi incelendiğinde, neden bir turizm kentinden, çağın ve kendinin ihtiyacı olan küresel kente de dönüşemediği açıkça görülmektedir. Dünya küresel kent kavramını, sanayi sonrası yani bilgi çağına geçtiği bir dönemde üretti. Sanayi döneminde metropoller vardı, şimdi çağı en iyi okuyan ve koklayan küresel kent var. Halbuki Antalya, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyine göre 10. ili olmasına rağmen sanayi alanında Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır.Bunun temel nedeni Antalya'da sadece turizmin ve tarımın ön planda olması yatmaktadır. 1970 yılında nüfusun dörtte üçü tarımsal sektörlerden geçiniyorken 2000 yılında bu oran yüzde 49'a düşmüştür. Tarımsal yanı ağır basan, sanayileşme ile tanışmadığı için kavilleşememiş bir turizm kenti kimliği ile de dünya ekonomisinin ayrılmaz parçalarından biri olması tabii ki beklenemez."

YENİDÜNYA YENİ BULUŞLAR DÜNYASIDIR

2000'li yıllarda Taylor tarafından yapılan ve kentleri Alfa, Beta ve Gama kentler olarak gruplandıran kentler hiyerarşisine katkıda bulunan bir çalışmadan sözeden Çalıkuşu açıklamasında, "Kentler gruplandırılırken, kentlerde var olan muhasebecilik, bankacılık,finans, reklamcılık ve hukuk hizmetlerinin sunuluş şekli ele alınmıştır.Hizmetlerin sunuluş şekline göre yapılan değerlendirmede hizmetleri en iyi sunan kente üç, orta derecede sunan kente iki ve alt düzeyde sunan kente bir puan verilerek her kentin aldığı puanlar toplanmış ve on,on iki arası puan alan kentler Alfa, dokuz- yedi puan arası alan kentler Beta, yedi puan alan kentler ise Gama kentler olarak sınıflandırılmıştır.Antalya buralarda da yoktur. Yenidünya yeni buluşlar dünyasıdır, bir anlamda patentler dünyasıdır. Ne yazık ki, Türkiyemiz'in patent zaafı, bir turizm markası olan kentimizde de fazlasıyla yaşanıyor. Küresel kentler, üretime ilişkin buluş ve teknolojilerin geliştirildiği, bilgi akış sistemlerinde ve iletişim teknolojilerinde uzmanlaşmış merkezlerdir. Küresel kentler, imalat sektörünün önemli bir kısmının desantralize edildiği, onun yerini dünya ölçeğinde iş yapan firmaların, dünya ekonomisine etki eden borsaları, haberleşme, emlak, pazarlama ve sigorta şirketlerinin yoğunlaştığı merkezlerdir. Küresel kentler, uluslararası organizasyonların, finans kurumlarının, çok uluslu ve ulus ötesi firmaların yönetim faaliyetlerinin yürütüldüğü merkezlerdir. Küresel kentler, sermayenin ve üretimin kontrol edildiği merkezlerdir. Uzun yıllardır göç alan bir kent olmasına göre, göç almaktan korkmayan ama göç edenleri kentin hızlıca doğal parçası haline getirmeyi ilke alan bir siyaset yaklaşımın ve politikaların oluşturulmamış olması ciddi bir eksikliktir. Gezi ruhunun Antalya'da yerel iktidar olma talebinin adayıyım." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çalıkuşu Büyükşehir İçin Aday Adaylığını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement