Çanakkale'de 21 Aylık Çocuğa Biyonik Kulak - Son Dakika
Yerel

Çanakkale'de 21 Aylık Çocuğa Biyonik Kulak

Çanakkale'de, doğuştan işitme engeli bulunan 21 aylık çocuğa, "koklear implant" yöntemiyle biyonik kulak uygulaması yapıldı.

27.01.2015 14:57  Güncelleme: 14:59

Çanakkale'de, doğuştan işitme engeli bulunan 21 aylık çocuğa, "koklear implant" yöntemiyle biyonik kulak uygulaması yapıldı. Çocuğun bu sayede 8 ay içinde işitmeye başlaması bekleniyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Dereköy, gazetecilere yaptığı açıklamada, alanında tıbbın geldiği teknolojinin son sınırı sayılan biyonik kulak uygulamasını başarıyla uyguladıklarını bildirdi.

Doğuştan işitme engelli 21 aylık erkek çocuğuna koklear implant sistemiyle biyonik kulak uygulaması yaptıklarını belirten Dereköy, "İç kulakta salyangoz adını verdiğimiz bölümün çalışmaması nedeniyle bu bölgeye bir elektrotlar dizini yerleştiriliyor ve mekanik ses enerjisi elektriğe çevrilerek beyne giden sinir üzerinden ses iletimi sağlanıyor. Böylelikle bebeğimiz, 6-8 ayda işitip konuşabilen bir birey haline gelecek" ifadesini kullandı.

Dereköy, Türkiye'de 800 ila bin arası doğumdan bir ya da ikisinde işitme kaybına rastlandığı bilgisini verdi.

Bu sayının azımsanamayacağını vurgulayan Dereköy, şunları kaydetti:

"Oldukça dikkatli bir tarama yapmak gerekiyor. Ülkemizde bu tarama testleri oldukça iyi gidiyor. Özellikle anlama ve eğitim bakımından işitme duyusu olmazsa olmazdır. Beynin gelişmesi, bireyin eğitiminin tamamlanması ve çevreyle ilişki kurabilmesi bakımından işitme duyusu büyük rol oynamaktadır. Bu anlamda hem erken işitme tarama programıyla erken tanıyı sağlayan hem de 20-30 bin liralık harcamayla biyonik kulağın işitme kayıplı bireye ücretsiz takılma mevzuatını düzenleyen devletimize teşekkür ediyorum."

Söz konusu çocuğa işitme kaybı teşhisinin 6'ncı ayda konulduğunu aktaran Dereköy, eskiden tarama testleri olmadan tanıların ortalama 2,5 yaşında gerçekleştirilebildiğini söyledi.

Tanı için 2,5 yaşın çok ileri olduğuna değinen Dereköy, "2 yaşına kadar işitme mevcudiyeti önemlidir. Bu bakımdan annelerin fark etmesi ancak 2 ya da 2,5 yaşı buluyor. Artık her doğum kliniğinde, bebek doğar doğmaz veya ertesi gün tarama testi kullanılarak teşhis konulabiliyor. Uzun süre işitme engelli kalmış, 20'li, 30'lu, 40'lı yaşlara gelmiş kişilerde beyin, elastisitesini kaybettiği için bu cihaz çalışamıyor. Bu nedenle 2 yaşın öncesinde tanı konulan bebeklerde daha başarılı oluyor. Bir de daha evvel duyuyor ancak bir nedenle işitmesini kaybeden erişkinlerde de işe yarıyor" değerlendirmesinde bulundu. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çanakkale'de 21 Aylık Çocuğa Biyonik Kulak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement