Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ÇATES'in özelleştirilmesi ihalesi ile ilgili süreci değerlendirildi.
ÇATES için 21 Nisan 2014 tarihinin son teklif verme süresi olduğunu ifade eden Alabaş, "Bilindiği gibi termik santrallerle ilgili özelleştirilme süreci 10 Nisan 2014 tarihinde yeni köy ve Kemerköy termik santrallerinin teklif verilme süreciyle yeniden başladı. Çatalağzı Termik Santrali'nin de ihaleye son teklif verme günü 21 Nisan, Yatağan Termik Santrali için ise 30 Nisan 2014. Son teklif verme süreleridir. Biz GMİS olarak eskiden beri savunduğumuz maden işçileri olarak ÇATES ile TTK ve havza madenciliği bir bütündür. ÇATES, Türkiye'nin taşkömürü ile çalışan tek elektrik santralidir. Kuruluş amacı havzamızda üretilen taşkömüründen atık olarak düşük kalorili kömürlerin elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla 1948 yılında kurulmuş, bu güne kadar da havzamızda üretilen taşkömürün dışında kalan düşük kalorili kömürlerin elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla işlevini yürüten bir santral. Biz ÇATES'in, eskiden olduğu gibi TTK'nın bir parçası olduğunu, bir bütün olduğunu ve kamuoyunun alması gerektiğini savunuyoruz. 19 Nisan 2014 Cumartesi günü Tes-İş ile birlikte ÇATES'in önünde yapacağımız eylemle bunu kamuoyuna anlatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
ÇATES'in özelleştirilmesi ve ithal kömür kullanımı halinde bölgenin göçe zorlanacağı anlamına geldiğini ifade eden Alabaş, "ÇATES, hangi kömürle çalışacağı belli olmayan, ihaleye çıkan santraller arasında tek santral. ÇATES, özelleştirildiğinde özellikle ithal kömüre dayalı santrale çevrilme endişesi havzadaki herkeste var. Böyle bir durum olduğunda başta TTK olmak üzere bölgemizde madencilik faaliyeti yürüten özel sektörde herkes zora girecek demektir. İşçi çıkartacak demektir. Buradaki endişe özellikle budur. İnsanlarımızın işsizliğe mahkum edilmesi ve bölgenin göçe zorlanması anlamına gelir" dedi. - ZONGULDAK
Son Dakika › Yerel › Çates'in Özelleştirilmesi İhalesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?