Çaylı'da Bedia Akartürk Konser Verdi, Atlar Rahvan Koştu - Son Dakika
Yerel

Çaylı'da Bedia Akartürk Konser Verdi, Atlar Rahvan Koştu

Çaylı\'da Bedia Akartürk Konser Verdi, Atlar Rahvan Koştu

Ege Bölgesi'nde rahvan at yarışlarının Kırkpınar'ı olarak kabul edilen Ödemiş'e bağlı Çaylı beldesinde bu yıl 27.'si düzenlenen rahvan at yarışları festivali Cumhuriyet meydanında yapılan konserle başladı.

08.10.2012 12:40

Ege Bölgesi'nde rahvan at yarışlarının Kırkpınar'ı olarak kabul edilen Ödemiş'e bağlı Çaylı beldesinde bu yıl 27.'si düzenlenen rahvan at yarışları festivali Cumhuriyet meydanında yapılan konserle başladı.

Ödemişli ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartürk'ün katıldığı konsere AK Parti İlçe Başkanı Ali Hadim, Teşkilat Başkanı Kadir Kaçar, Bölge Koordinatörü Halil Deveci, Kaymakçı Belediye Başkanı Halil Güler, Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Gölcük Belediye Başkanı Mustafa Zeybek, Kemalpaşa il genel meclis üyeleri Mustafa Karagülle ve Talat Özışık, Konak il genel meclis üyesi İlhan Bora, Ödemiş il genel meclis üyesi Necati Tatlı ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Festival Çaylı Belediye Başkanı Rıfat Önder'in konuşmasıyla başladı. Önder konuşmasında şunları söyledi: "Osmanlı döneminde çok yaygın olarak kullanılan atlar artık günümüzde nostalji olarak yaşatılıyor. Fakat Ege Bölgesinde at kullanımı hala yaygın şekilde devam ediyor. 1958 yılında beldemizde başlayan rahvan at yarışları bir süre sekteye uğrayarak 1985 yılından itibaren de resmi yarışlar olarak 27 yıldır sürüyor. Eskiden iletişim az olduğundan yarışlara katılım da az oluyordu. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile insanlara ulaşmak çok kolaylaştı. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinden rahvan at yarışı severler, bölgemizde düzenlenen at yarışlarının Kırkpınar'ı olarak kabul edilen beldemizdeki yarışlara katılarak bizleri gururlandırıyorlar. Bakanlığımızın ve federasyonumuzun geleneksel ata sporlarını desteklemesi bizlere güç katmaktadır."

AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Ali Hadim de "Atın dinimizde ve Türk geleneğinde en önemli bir hayvan olduğu gerçeğini hepimiz bilmekteyiz. Peygamberimizin Burak atı, Fatih Sultan Mehmet Hanın İstanbul'u fethederken atıyla gelmesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün atının üzerinde 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz' diye verdiği emir hep biz Türklerin yaşamı boyunca ayrılmaz bir parçası olarak günümüze kadar gelmiş ve geleneklerine bağlı toplum olarak bugün bile hayatımızda yer almaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından Festival ağası için iki aday çıktı ve Ödemişli at sahibi Kemal Dinlenmez açık artırmada 9 bin lira ortaya koyarak bu yılın festival ağası oldu. Ağanın poşusunu ve tesbihini belediye başkanı Rıfat Önder ile Rahvan At Yarışları Derneği başkanı Fethi Ekşi birlikte giydirdi.

Program konser ile devam etti. Türk müziği sanatçısı Bahar Şahin birbirinden güzel şarkıları ile davetlileri coşturdu. Türk Halk Müziği'nin Ödemişli usta sanatçısı Bedia Akartük de türküleri ile konsere katılan vatandaşları mest etti. Başkan Rıfat Önder konserden ücret istemeyen Bedia Akartürk'e teşekkür ederek isminin yazılı olduğu bir poşu hediye etti.

Sahneye son olarak da Popstar Duygu çıktı. Duygu müzikleri ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar sahnede şarkılarını seslendirerek vatandaşları eğlendirdi. 27. Rahvan at yarışları da Pazar günü sıcak bir havada yapıldı. Bu yıl yarışlara yoğun katılım olduğu için yarışlar geç saatlere kadar devam etti. 147 atın çekiştiği yarışlar saat 13.00'te Dutdibi mevkiindeki toprak pistte yapıldı. Yarışlara AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, il başkan vekili Mahmut Badem, il yönetim kurulu üyesi Refik Uzun ve Aslan Bilgin ile birlikte çevredeki belde belediye başkanları il genel meclis üyeleri katıldı.

Geçtiğimiz yıl 98 atın yarıştığı yarışlara bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle yurdun dört bir tarafından toplam 147 at katıldı. Yarışlar sonucunda, Tozkoparan da birinciliği Zafer Çavuşoğlu, ikinciliği Zeki Kocaaslan, üçüncülüğü de Enver Ağa aldı. Yıldızlar grubunda dereceye yalnız bir at girdi. Muğla'dan Saim Saim birinci oldu.

Üçlü Taylar grubunda ise birinciliği Sabri Dağlı, ikinciliği Mehmet Ödemiş, üçüncülüğü de Erdoğan Çamdeviren kazandı. Dörtlü ayak grubunda da birinci Anıl İpek, ikinci H. İbrahim Aktürk, üçüncülüğü de Çakır Ahmet alarak dereceye girdi. Taze beşli koşusunda da birinciliği Hasan Aslandağ, ikinciliği Şerbetçi, üçüncülüğü Zabıta Bayram aldı. Beşli Destede birinciliği Erdoğan Harman alarak kupayı kazandı.

Küçük Ortada ise birinciliği Ali Aykan, ikinciliği Ekrem Demir ve üçüncülüğü de Saadet Bektaş aldı. Büyük orta kategorisinde de birinciliği Hasan Aslandağ, ikinciliği Erdoğan Harman, üçüncülüğü de Cengiz Cenk paylaştılar. İthal atlar A kategorisinde ise birinci Tevfik Soysal, ikinci Hasan Marmara oldu.

Başaltı yarışlarında da birinciliği H. İbrahim Aktürk, ikinciliği İrfan Tireli, üçüncülüğü de Ahmet Gökçe aldı. Başatlar son kategoride ise birinciliği Mustafa Küçükmeral, ikinciliği Mustafa Mantaroğlu ve Üçüncülüğü Hasan Aslandağ aldı. Yarışa katılan atların sahiplerine kupa, madalya, bayrakları ve diğer ödülleri protokol üyeleri verdi.

Yoğun katılımın yaşandığı at yarışlarında davulcu ve zurnacılar Mahmut Badem'e harmandalı zeybeği oynattılar. Yarışlar geçen senenin aksine sakin, kavgasız ve gürültüsüz şekilde akşam geç saatlerde tamamlandı. Belediye Başkanı Rıfat Önder protokol üyelerine ve yarışa katılan at sahipleri ile vatandaşlara bir teşekkür konuşması yaptı. Yarışların en büyük para ödülü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Baş atlar kategorisindeki 5 bin liralık ödülü oldu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çaylı'da Bedia Akartürk Konser Verdi, Atlar Rahvan Koştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement