Danimarka Başkonsolosu Düzce Ts'yu Ziyaret Etti - Son Dakika
Yerel

Danimarka Başkonsolosu Düzce Ts'yu Ziyaret Etti

Danimarka Başkonsolosu Düzce Ts\'yu Ziyaret Etti

Danimarka İstanbul Başkonsolosu Soren Robenhagen Düzce Ticaret Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

21.01.2014 16:46

Danimarka İstanbul Başkonsolosu Soren Robenhagen Düzce Ticaret Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Ziyarette Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır, Meclis Başkanı Ertan Taşlı, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Mehmet Danışmaz ve Murat Öz, Meclis Başkan Vekili Metin Coşkun, Meclis Katip Üye Sibel Tuncer, Yönetim Kurulu Üyeleri Ekrem Gökçe, Hayati Eğilmez ve Ömer Hacıislamoğlu, Meclis Üyeleri Armağan Halil Uzun ve Ümit Ülgen hazır bulundular.

Toplantıda ilk olarak konuşan Düzce TSO Başkanı Fahri Çakır, Düzce'nin coğrafi konumu nedeniyle her açıdan avantajlı bölgede olduğunu, bu nedenle de büyük illerin birçok ihtiyacını karşılayacak durumda olduğunu söyledi.

Çakır, "Danimarka ile ülke bazında yaklaşık olarak 2 milyar Dolarlık bir ticaretimiz var. Neredeyse yarı yarıya ithalat ve ihracat olarak görünüyor. Danimarka ile ilimizde faaliyeti bulunan bazı firmalarımız da ticaret yapıyorlar. Bu firmalar arasında tekstil firmaları ön plana çıkıyor. Bunun haricinde de işlenmiş tavuk ürünleri sektöründe de Danimarka ile çalışan firmalarımız mevcut. Biz Düzce TSO olarak bu ticaretin genişlemesini istiyoruz ve sizlerle bu konuda çalışmalar yapmayı diliyoruz. Düzce Melen İçme Suyu Havzasında yer alması nedeniyle bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Örnek olarak ilimizde hayli gelişmiş durumda olan Tavukçuluk sektöründe önemli kısıtlamalar var. Göreve seçildiğimiz dönemde Düzce Üniversitesi'nde hocalarımız bizlere brifing verdiler. Bu işletmelerimizin nasıl yapılanması gerektiği konusunda bazı bilgiler verdiler. Ülkenizde çok gelişmiş olan gübreden enerji üretimi yapan makinelerden bahsettiler. Bu çiftliklere mobil olan bu makinelerden getirilerek hem uygulanan kısıtlama kurallarına uyulmuş olacak hem de firma kendi enerjisini kendisi üretecek. Danimarkalı firmalar açısından bu önemli bir pazar. Sizlerin de teşvikleriyle bu pazarı değerlendirmeleri sağlanabilir. Ülkemiz AB aday ülkesi durumunda. İşadamlarımızın en büyük sorunu da vize. AB ülkelerinde uygulanan Schengen Vizesi sisteminden yararlanmak isteriz. Odamızın referansıyla konsolosluğunuza gelen üyelerimize kolaylık sağlarsanız memnun oluruz. Danimarka, AB üyeliği konusunda Türkiye'yi desteklemektedir. Bu desteğin artarak devam etmesini umuyoruz. Sizin de bu konudaki görüşlerinizi merak ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Danimarka İstanbul Başkonsolosu Soren Robenhagen, iki ülke arasında yaklaşık 1.8 milyar Dolarlık işlem hacminin olduğunu, ihracat ve ithalat kalemlerinin hemen hemen aynı seviyelerde olduğunu ifade etti.

Robenhagen, "Biz de bu hacmin gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'den özellikle tekstil sektöründe ithalatımız daha fazla. Hem son ürün hem de yarı mamul olarak ithalat gerçekleştiriyoruz. Tekstil kalemini gıda ve inşaat malzemeleri takip ediyor. Bu alanlarda da ülkenizden ithalat yapıyoruz. Türkiye'ye özellikle özel makineler sektöründe ciddi ihracatımız bulunuyor. Bunu kimyasal maddeler ve ilaç sektörü takip ediyor. Önceki yıllarda Türkiye'ye karşı bir önyargı vardı. Gün geçtikçe bu önyargıdan kurtuluyoruz. Danimarkalı yatırımcılar Türkiye'de yatırım yapmaya devam ediyor. Sizin de bahsettiğiniz gibi Danimarka olarak Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Fakat bu yolculuk biraz daha uzayacak gibi görünüyor. Bazı nedenlerden dolayı Türkiye'nin AB'ye üyeliği gecikiyor. Danimarka olarak geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini savunuyoruz. Schengen vizesi için konsolosluğumuza Düzce TSO referansıyla başvuran işadamlarımıza en hızlı şekilde yardımcı olmaya çalışacağız. Sizlerin bu taleplerini de bu şekilde karşılamaya gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.

Düzce TSO Meclis Başkanı Ertan Taşlı'nın Türkiye'de herhangi ünlü bir Danimarka firmasının yer alıp almadığı sorusunu yanıtlayan Robenhagen, "Türkiye'de uluslararası bazı firmaların yer alıyor. Bu firmalarımız üretim veya yatırım anlamında olmasa bile satış ofisi ve irtibat bürosu olarak Türkiye'de yer alan firmalarımız var. Bunlardan en bilineni Maersk konteyner taşımacılığı firması" dedi.

Toplantının ardından Düzce Valiliği'ni ziyaret eden ve Düzce OSB'de Danimarka'ya ihracatı bulunan MT Reklam Firmasını ziyaret eden Danimarka İstanbul Başkonsolosu Soren Robenhagen, burada firma yetkilisi Uğur Bitirgeç'ten firma hakkında bilgiler aldı. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Danimarka Başkonsolosu Düzce Ts'yu Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement