Didimliler Çin Kültürü ve Sanatıyla Tanışıyor - Son Dakika
Yerel

Didimliler Çin Kültürü ve Sanatıyla Tanışıyor

Didimliler Çin Kültürü ve Sanatıyla Tanışıyor

Didim Belediyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile 24-25 Şubat tarihlerinde, iki gün boyunca Cumhuriyet Kent Meydanı’nda “Geleneksel Çin El Sanatları Ücretsiz Atölye Çalışmaları” ve Dans Gösterisi gerçekleştirilecek.

21.02.2014 15:45

Didim Belediyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile 24-25 Şubat tarihlerinde, iki gün boyunca Cumhuriyet Kent Meydanı'nda "Geleneksel Çin El Sanatları Ücretsiz Atölye Çalışmaları" ve Dans Gösterisi gerçekleştirilecek.

Kültürler arası iletişimi güçlendirmeyi amaçlayan bu etkinlikler boyunca, Didimliler ücretsiz atölye çalışmalarına katılarak Çin el sanatları ile tanışma olanağı bulacaklar. 5 ayrı atölye çalışmasının gerçekleştirileceği 2 günlük etkinlikler boyunca Kum Resim Sanatı, Şeker Resim Sanatı, Yapışkan Hamur Sanatı, Kesim Kağıt Sanatı ve Tahta Resim Baskı atölyeleri Didim Cumhuriyet Meydanı'nda kurulacak. Saat 19.00'da başlayacak atölye çalışmalarının ardından saat 20.00'de Dans Gösterisi başlayacak.

Ayrıca 1965 yılında kurulmuş olan İç Moğolistan Özerk Bölgesi Wulanmuqi Sahne Sanatı Grubu atölye çalışmalarının ardından dans gösterisi gerçekleştirilecek. Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Müsteşarı'nın da Didim'e gelerek katılacağı etkinliklere tüm Didim halkı davet edilirken,. Etkinlikler saat 19.00'da başlayacağı bildirildi.

KUM RESIM SANATI

Etkinliğin Tanıtımı: Kum Resim Sanatı, Çin'in Chongqin şehrine ait geleneksel bir sanattır. Sanatçının eli fırçayı temsil eder. Kum; ana madde olarak yere serpilir ve dağıtılır. Daha sonra mükemmel bir teknik ile hızlı, yavaş, sert ve yumuşak el hareketleriyle sanat eseri oluşturulur. Eser, doğal ve pürüzsüz bir görüntüye sahiptir. Ayrıca suluboya ve guaj boyama tekniği uygun bir şekilde birleştirildiğinde geleneksel Çin resminin özelliğini yansıtır. Titiz bir çalışma sonucunda meydana gelen eser, uzun yıllar dekoratif eser olarak değer bulmaktadır. Fırça kullanılmadan yapılan kum resim sanatı, bu kişi tarafından icat edilmiştir. Sanatçı elini fırça yerine kullanır. Sanatçı sadece başparmak ve işaret parmağını kullanarak zarif hareketlerle kuma şekil verir. Bu işlemi fırçasız ve düzeltme yapmaksızın bir hamlede yapar. Bu işlemlerin sonucunda oluşturulan eser, sanatçının düşüncesini canlı ve doğal olarak en güzel haliyle yansıtır.

2. Şeker Resim Sanatı

Etkinliğin Tanıtımı: Şeker Resim Sanatı; eritilmiş şekerle çeşitli desenlerin yapıldığı geleneksel bir sanattır. Şekerden yapılan bu desenler görsel oldukları gibi, yenilebilme özelliğine de sahiptir. 500 yılı aşkın bir tarihe sahip olan bu sanatın geçmişi Çin'in Ming Hanedanlığı dönemine dayanmaktadır. Şeker resim sanatı yapılırken, öncelikle beyaz toz şeker ve su belli bir orana göre karıştırılarak kaynatılır. Daha sonra soğutma ve katılaştırma yöntemleri ile şekere form verilir. Bundan sonra eritme işlemine geçilir. Orta derecede ısı kullanılarak şekerlerin yavaş yavaş erimesi sağlanır. Erime tam olarak gerçekleştiğinde, artık resim yapma işlemine başlanabilir. Resim yapılırken sanatçı küçük bir bakır kepçe ile erimiş olan şekerden bir miktar alır, bilek yeteneğini kullanarak kepçeyi hareket ettirir ve pürüzsüz bir mermer yüzeye; kaldırma, bırakma, serpme ve toplama hareketleri ile çizim yapmaya başlar. Böylece; kristal parlaklığında, saydam ve son derece gerçekçi görünen kuş, yaratık, çiçek, böcek ve balık figürleri ortaya çıkar. Üç boyutlu yapılan şeker resim eserleri çok canlı ve çarpıcıdır.

3. YAPIŞKAN HAMUR SANATI

Etkinliğin Tanıtımı: Hamur yapıştırma olarak da adlandırılan bu el sanatı, değişik renklerdeki yapışkan pirinç hamurunun el ve basit aletler kullanılarak şekillendirilmesiyle meydana gelir . Bu şekiller oldukça canlı ve gerçekçidir. Eski dönemlerdeki yapışkan hamur sanatı ustaları "yaşamını kazanmak için gözlerinde yaşlarla her yere giderlerdi", yükleri yanlarında kapı kapı dolaşır ve sokaklarda insanların da ilgisini çeken bu sanatı icra ederlerdi. Bu ustaların yaptığı işler bir çeşit biblo olarak kabul görmekteydi, yiyecek olarak yenilmezdi. Günümüzde yapışkan hamur sanatı manevi değeri yüksek kıymetli bir kültürel miras halini almış ve yapışkan hamurdan yapılan bu biblolar bir sanat eseri olarak kabul edilmiştir. Yapışkan hamur ustaları ihtiyaçları olan materyali alıp elleriyle sıkıştırarak, burarak ve ovalayarak şekil verirler, küçük bir bambu bıçakla kerterek, yarık açarak ve keserek biblonun vücudunu, ellerini, kafasını ve yüzünü, başındaki aksesuarlarla ve kıyafetlerle tamamlarlar ve bu gerçekçi, canlı gibi görünen sanat eserini ortaya çıkarırlar.

4. KESME KAĞIT SANATI

Etkinliğin Tanıtımı: Kesme Kağıt sanatı aslında kağıt oymacılığı ya da hayal ettiğini gösterme sanatıdır. Bu sanatla uğraşan kitleler uzun sanatsal ve hayat deneyimleriyle birlikte, zeka ve bilgeliklerini kullanarak bu sanatı geliştirmişlerdir. Kağıt oymacılığının ve kağıt kesmenin temel teknikleri olduğu gibi, çeşitli teknikleri de kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları kağıt kesme sanatına sonsuz bir derinlik ve genişlik kazandırarak ifade edilmek istenen şeyi güçlendiren; kağıdı yırtma tekniği, yakmak, renkleri eşleştirme, renk kontrası sağlama, boyama ve çizimlerdir. Ortaya çıkan eser ipek böceğinin ipliği kadar ince ya da büyük bir kalem kadar kalın olabilir. Yapıştırma ya da birleştirme yöntemiyle oluşturulan şekillerin yanı sıra havada asılı duran şekiller de yapılabilir. Kesme Kağıt sanatı, uygulaması çok farklı olan, dünyaya başka bir açıdan bakabilmeyi sağlayan mükemmel estetik anlayışına sahip geleneksel Çin sanatıdır.

2009 yılında Chongqing ve Shanxi, Gansu ve diğer 13 bölge ve şehirdeki "kağıt kesme projeleri", UNESCO tarafından "Kalıcı Olmayan Kültürel Miraslar" listesine alınmıştır.

5. LIANGPING'IN YENI YIL TEMALI TAHTA BASKILARI

Etkinliğin Tanıtımı: Üç yüz yıllık tarihiyle, Liangping Yeni Yıl temalı tahta baskı, Chongqing Şehri, Liangping'de halkı tarafından bahar bayramını kutlamak için basılan bir çeşit halk resmi olarak bilinir. Konularına göre; Liangping Yeni Yıl temalı tahta baskıları; kapı tanrıları serileri, mitoloji-efsane serileri ve opera öyküleri serileri olarak üçe ayrılır. Genel olarak söylemek gerekirse; Liangping'in Yeni Yıl temalı tahta baskısı; mükemmel tekniği, zengin imajı, karakterlerin abartılı tasviri, kontrast renklerin yoğunluğu, sade ve basit çizgileriyle insanları derinden etkiler. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Didimliler Çin Kültürü ve Sanatıyla Tanışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement