Diş Sağlığında Doğru Beslenmenin Önemi - Son Dakika
Yerel

Diş Sağlığında Doğru Beslenmenin Önemi

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ağız ve diş sağlığının korunmasında doğru ve dengeli beslenmenin önemini vurgulamak için il çapında tüm ilkokul ve ortaokullara yönelik eğitim seferberliği başlatıldığı bildirildi.

08.05.2015 18:11

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ağız ve diş sağlığının korunmasında doğru ve dengeli beslenmenin önemini vurgulamak için il çapında tüm ilkokul ve ortaokullara yönelik eğitim seferberliği başlatıldığı bildirildi.

Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının dünyada olduğu gibi Türkiye'de önemli sağlık sorunları arasında bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, diş çürüklerinin oluşmasında, hassas diş yüzeyi, mikroplar için elverişli yiyecek artıkları ve bunları parçalayarak asit oluşumuna yol açan mikroplar olduğuna dikkat çekildi. Besinler arasında en çok diş çürümesine neden olan gıdanın şeker olduğu vurgulanan açıklamada, "Dişler iyi temizlenmeyecek olursa, üzerinde besin artıkları ve mikroplar birikir. Mikroplar şekerli gıdaları parçalayıp, asitleri üreterek dişlerin çürümesine sebep olur. Ağız ve diş sağlığının korunmasında besinler büyük önem arz etmektedir.Diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerinin başında proteinler gelir. Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu maddeler, hem dişlerin gelişimi sırasında, hem de dişler sürdükten sonra diş sağlığı açısından da mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleridir. Yapılan araştırmalar; anne karnında yetersiz protein alınmasının diş sert dokularını yüzde 71 oranında etkilediğini göstermektedir. Rafine edilmemiş hububat (beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek) diş sağlığı açısından tercih edilmelidir" denildi.

VİTAMİNLERİN ÖNEMİ

Kalsiyum, A, B, C ve D vitaminlerinin öneminin belirtildiği açıklamada, kalsiyumun dişleri kuvvetlendirdiği, D vitamininin, kalsiyumun kana karışıp dokulara taşınması için gerekli olduğu ifade edilirken, A vitamini eksikliğinin diş eti dokusunun enfeksiyona karşı dayanıklılığını azalttığı ve iyileşmesini geciktirdiği bildirildi. B vitamini eksikliğinde ağız dokularında hassasiyet ve dişleri çevreleyen alveol kemiğinde harabiyet görüldüğü ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"C vitamini eksikliği ise yine kireçlenme bozuklukları ve diş etlerinde kanamalara yol açan bazı hastalıklara sebep olur. Besinlerin cinsi de önemlidir. Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıda maddeleri şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddelerdir. Mesela havuç, elma gibi sert ve lifli gıdalar dişler ve diş eti dokusu üzerinde temizleyici etki yaparken, sürekli yumuşak gıdaların yenmesi diş çürükleri ve diş eti hastalıkları oluşumunu kolaylaştırır. Günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle şeker, çikolata, kola bisküvi gibi gıda maddelerinin tüketimi de artmış, buna bağlı olarak diş çürüğü görülmesi eskiye göre artmıştır."

Ağız ve diş sağlığının korunması için florürlü diş macunları ile düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, çocukluk döneminde florürlü jel, vernik gibi koruyucu ajanların uygulanmasının önemli olduğu belirtilen açıklamada, düzenli olarak diş kontrollerinin yapılması gerektiği de vurgulandı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Diş Sağlığında Doğru Beslenmenin Önemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement