Kabare sanatçısı olarak 20 yılı aşkın süredir sahne alan Hollanda Kraliyet Tiyatrosu oyuncusu Nilgün Yerli, "Yerli-Yersiz" oyunuyla Diyarbakırlı sanat severlerle buluştu.
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda sahnelen oyun sonrası AA muhabirine açıklamada bulunan Nilgün Yerli, 9 yaşındayken ailesiyle Hollanda'ya yerleştiklerini belirterek, 15 yaşındayken anne ve babasını trafik kazasında kaybettiğini söyledi.
Anne ve babasını kaybetmesiyle rahibelerin yanında eğitimine devam ettiğini dile getiren Yerli, ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra hobi olarak tiyatroya yöneldiğini ifade etti.
Hollanda'da ön yargılar üstüne gösteriler sunmaya başladığını, başlangıçta 50 civarında olan seyirci sayısının zaman içinde bini bulduğunu kaydeden Yerli, "Meğer herkesin bir ihtiyacı varmış, o önyargı aynasına bakıp bir şeyler görmeye hissetmeye, düşünmeye. Bunu espriyle müzikle, komediyle karıştırınca insanlar içindeki her bölüme dokunabiliyor ve hissedebiliyor. Bu formülü ben 20 seneden beri yapıyorum. Benim hayat sloganım 'birbirimizi farkımızla sevelim'"
Yerli, Türkiye'deki ilk gösterisini 2 yıl önce davet edildiği Konya'daki "Bir ses bir nefes" festivaliyle yaptığını belirterek, o gösterisinin ilk Türkçe gösterisi olduğunu aktardı.
İstanbul'daki gösterinin ardından Türkiye turnesi planladıklarını fakat son yaşanan olaylar ve Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle turneyi iptal ettiklerini belirten Yerli, sanatı hiçbir korkunun durdurmaması gerektiğine inandığını için daha sonra tekrar turneye çıkma kararı alarak, Mardin, Malatya ve Gaziantep'ten sonra Diyarbakır'daki gösteriyi yaptıklarını ifade etti.
"İyi ki de gelmişiz. Bu dönemde özellikle insanlar sanata açmış. Tiyatro ne kadar neşe kaynağı görülse de aynı zamanda düşünme ve umut kaynağıdır. Sanat, karanlıkta aydınlık olabiliyor. Diyarbakır, Mardin, Malatya, Gaziantep halkı bize sıcacık bir hoşgeldin sundu. Kollarını, ruhlarını, kalplerini açtılar. Sanat 2. Dünya Savaşı'nda bile insanlara umut verdi. Allah'a bin şükürler olsun 2. Dünya Savaşı'nı yaşamıyoruz. Evet bu topraklarda çok kan aktı fakat bu şu demek değildir ki düşünmeye, gülmeye, güldürmeye zaman gelmedi."
"Biz ülkemizde birbirimize atıp tutuyoruz"
Gösterisini Türkiye toplumuna yönelik hazırladığını belirten Yerli, "Toplumumuzda bir çatışma, bir ön yargı var. Bence herkes bir şeyleri konuşup paylaşmalı" ifadesini kullandı.
Yıllarca yurt dışında yaşadığını, bir yabancı olmanın, bir Türk olmanın ne demek olduğunu gördüğünü dile getiren Yerli, şunları kaydetti:
"Avrupa ve Amerika'dakiler için 'Türkler Müslümandır ve eşittir teröristtir.' Böyle görüyorlar. Ondan sonra oturup biz ülkemizde birbirimize atıp tutuyoruz. Bu şekilde düşününce ne kadar gereksiz olduğunu anlıyorsun. Bunca ölüm, zulüm, paylaşamadığımız toprak, sonumuz toprak."
"Terör olaylarının unutturulması için bu tür etkinliklerin yapılması gerekiyor"
Oyunu izlemeye gelen lise öğrencisi Hacı İhsan Ataş, tiyatroya gelerek üzerindeki stresi attığını söyledi.
Ataş, "Terör olaylarının unutturulması için bu tür etkinliklerin yapılması gerekiyor. Bu tür etkinlikler sadece bugün değil her zaman yapılmalı" ifadesini kullandı.
Anaokul öğretmeni Ayşe Nur ise Adana'da yaşadığını son yapılan öğretmen atamalarında Diyarbakır'a geldiğini belirtti. Diyarbakır'a geldiğinde önyargılı olmadığını fakat ailesinin önyargıyla yaklaştığını dile getiren Nur, şöyle konuştu:
"Ben buraya gelmeyi çok istiyordum. Buradaki öğrencilere bir şeyler vermeyi çok istiyordum. Oradaki önyargıyı size anlatamam. Bence bu oyunu herkes izlemeli. Oyunu beğendim bana çok iyi geldi. Hissettiğim şeylerin tam üzerine geldi."
Üniversite öğrencisi Şeyma Yalaz da oyunun kendisini çok etkilediğini ve çok beğendiğini anlatarak, "Bir taraftan olaylar var. İnsanlar dışarı çıkamıyor. Bazı insanların bunun bilincinde olup da buraya gelmeleri bizi mutlu ediyor. Farklı duygular içerisindeyiz" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da Kabare Oyunu Sahnelendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?