Diyarbakır Barışı Özledi - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Barışı Özledi

Diyarbakır Barışı Özledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'daki konuşmasında, "Bu şehir barışı çok özledi." dedi.

25.09.2014 21:25  Güncelleme: 00:35

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 2005 yılında Diyarbakır'a geldiğinde, 'Kürt sorunu vardır, bu benim sorunumdur ve ben bu sorunu  çözeceğim' dedikten sonra hep adım adım barışı inşa ettik" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen "Kültür ve Karpuz Festivali" kapsamında Bakan Eker ve Vali Hüseyin Aksoy'un da katılımı ile kortej yürüyüşü düzenlendi.

Gevran Caddesi'nde başlayan ve Atatürk Stadyumu'na kadar süren yürüyüş develer, karpuz kostümlü ve yöresel giysili gençler ile faytonların da katılımı ile karnaval havasında geçti.

Stadyumda devam eden etkinliklerde Bakan Eker ve Vali Aksoy, bölgedeki illerden getirilen yöresel ürünlerin sergilendiği stantları gezdi. Daha önce ağırlık yarışmasında dereceye giren karpuzlarla ilgili bilgi alan Eker, yetiştiricileri kutladı.

Eker, törende yaptığı konuşmada, kadim şehir Diyarbakır'ın onlarca medeniyeti besleyip büyüttüğünü, on binlerce yıldır bu topraklarda insanlığın, yerleşik hayata geçtiği ilk dönemden itibaren medeniyetler inşa ettiğini söyledi.

Diyarbakır'ın zengin ve kadim kültürünün bir tek ürüne sığmayacak kadar büyük olduğunu vurgulayan Eker, coğrafya ve iklimin gerektirdiği ihtiyaçların karşılanmasında meyan şerbeti gibi karpuzun da önemli bir ürün olduğunu dile getirdi.

- Dinleri ayrı insanlar bile kirvelik bağı ile akraba ve dost oldular"

Eker, Diyarbakır'da hem mimarlık felsefesi açısından hem sosyal barışın mimari projelerinin nasıl hayata geçirilebileceğine dair eşsiz örneklerin bulunduğuna işaret ederek, ilde binlerce yıl Kürt, Türk, Süryani, Ermeni, Keldani, Arap ve Musevi'nin barış içinde yaşadığına dikkati çekti.

"Bu şehirde yaşayan ve dinleri ayrı olan insanlar bile kirvelik gibi bir akrabalık bağı kurmak suretiyle birbirleri ile akraba ve dost oldular. Binlerce yıldır bir medeniyet tasavvurunun unsuru ve parçası olarak barışı burada ihya ettik" diyen Eker, şunları kaydetti:

"5 kilometre uzunluğundaki Surlara havadan bakıldığında bir insan kalbine benzer. O kalbin sokaklarında, damarlarında barış dolaşır. Zenginler ve fakirler yan yana aynı sokakta bitişik evlerde yaşar. Ne zaman ki barışın şifrelerini unuttuk, farklılıklarımızı ortadan kaldırmaya ne zaman başladık, işte o zaman bu topraklarda gözyaşı, hüzün ve ıstırap oldu."

"Şimdi barış zamanı"

Eker, Diyarbakır'un son 30 yılında çok acılara şahit olunduğunu, çok gözyaşı döküldüğünü ifade ederek, bu nedenle barışın ne demek olduğunu yine en iyi bilenlerin Diyarbakır'da yaşayanlar olduğunu vurguladı.

"30 yılı aşkın süredir bu kentin değerlerini hatırlayamaz olduk. Bu ilin güzelliklerini unuttuk. Çünkü bu şehrin gündeminde kavga, şiddet, terör, taş atma, gözyaşı, acı ve ıstırap oldu" ifadelerini kullanan Eker, bu şehrin küller altında kalan güzelliklerinin işin uzmanları gelip o külleri eşince ortaya çıktığını belirtti.

Eker, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 2005 yılında Diyarbakır'a geldiğinde, 'Kürt sorunu vardır, bu benim sorunumdur ve ben bu sorunu  çözeceğim' dedikten sonra hep adım adım barışı inşa ettik. Yaklaşık 2 yıldır bir sürecin içindeyiz. Bu, barışın, kardeşliğin, dostluğun ve çözümün sürecidir. Artık biz bu şehrin güzelliklerini hatırlamanın, şehri güzelliklerle tanıtıp anlatmanın zamanın geldiğini düşünüyoruz. Prof. Mustafa İsen'in yaptığı araştırmaya göre Osmanlı topraklarındaki 211 yerleşim yeri içinde en fazla şair yetiştiren 5. büyük şehrin Diyarbakır olduğu belirlenmiş."

"Bu süreci güzel bir geleceğe doğru hep birlikte götüreceğiz"

Küçüklüğünde duyduğu, kitaplarda okuduğu, 2011 yılına kadar da görmediği şekilde bir gösterinin bu şehirde asırlarca varolduğunu iyi bildiğini dile getiren Eker, bu festival ile Diyarbakır'ın unutulmaya yüz tutan değerlerinin yeniden hatırlanmasına vesile olduklarını söyledi.

Eker, bu kültür festivali ile değerleri tekrar hatırlamak, hafızalara taşımak ve geleceğimiz olan çocuklara öğreterek ilin güzelliklerini tüm dünyaya tanıtma fırsatı bulduklarına dikkati çekerek, şunları dile getirdi:

"Bu şehir barışı çok özledi. Bu şehir barışın tadını, lezzetini herkesten daha iyi biliyor. Bu şehir acıyı, ağrıyı, yürek sızısını herkesten daha iyi biliyor. Bu nedenle bu süreci inşallah hiçbir provokasyona aldırmadan, hiçbir sabotaj girişimine prim vermeden güzel bir geleceğe doğru hep birlikte götüreceğiz. Hepimiz bu şehirde gelecekle ilgili güzel türküler söylemeliyiz, buna hazırlanıyoruz."

Bakan Eker, festivalin düzenlenmesinde emeğe geçenlere teşekkür etti.

Sosyal ve ekonomik kalkınma

Vali Hüseyin Aksoy ise son yıllarda Diyarbakır'da ve bölgede çok önemli ve büyük altyapı yatırımlarının gerçekleştirildiğini, projelerin uygulandığını belirterek, bunun sonucu olarak, son yıllarda yakalanan muazzam sosyal ve ekonomik kalkınma dinamizminin artarak devam ettiğini söyledi.

Aksoy, şöyle dedi:

"Bölgenin son 30 yılına adeta ambargo koyan sorunun çözümü sürecini yaşadığımız bugünlerin yarattığı umut ve heyecanla Cumhuriyetimizin 2023 vizyonu çerçevesinde, Diyarbakır'ı, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak kalkınmış, refah ve sosyo-ekonomik göstergeleri yüksek, işsizlik ve yoksulluğun asgari düzeyde olduğu, insanların barış içerisinde yaşayarak geleceklerine umutla ve güvenle baktığı bir kent olarak görmek istiyoruz. Bu arzu doğrultusunda, stratejik bir yaklaşımla çaba ve gayretlerimizi seferber etmeliyiz."

Konuşmaların ardından karpuz yarışmasında dereceye girenler para ve altın ile ödüllendirildi.

İki kategoride gerçekleştirilen yarışmada 62 kilo 400 gram ağırlığındaki karpuzu yetiştiren Hamit Atlı, 54 kilo 300 gram ağırlığındaki karpuz yetiştiricisi Abdullah Yaldız ile birinciliği paylaştı. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır Barışı Özledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement