- Açılması kararlaştırılan 19 meslek ve teknik eğitim okulu sayesinde ildeki nitelikli eleman sorunu azalacak
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlgi:
" Türkiye'deki asıl sorun işsizlik değil, mesleksizlik ve nitelikli eleman eksikliğidir"
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman İlge, Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Liluz Otel'de düzenlenen "İş'te Mesleki Eğitim Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında nitelikli insan gücünün büyük önemi olduğunu belirterek, nitelikli insan gücünün ekonomik başarının temeli olduğunu söyledi.
Mesleki eğitimin bir taraftan gençlere kısa yoldan meslek yolu sağlarken, diğer taraftan da ülke ekonomisine vasıflı insan yetiştirdiğini dile getiren İlge, teknolojik değişim ve gelişimin çok hızlı olduğu günümüzde mesleki teknik eğitimin öneminin dünya genelinde her geçen gün artığını kaydetti. "Türkiye'deki asıl sorun işsizlik değil, mesleksizlik ve nitelikli eleman eksikliğidir" diyen İlge, şöyle konuştu:
"Mesleki ve teknik eğitimin amacı, sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanda bilgisini uygulayabilecek, beceri sahibi bireylerin yetiştirilmesidir. Ekonomik alanda üretimi artırmak, ürünü alan ve kullanan değil daha çok üreten ve satan ülke olmak için mesleki eğitimin önemi çok büyüktür. Gençlerimizin bilgi ve becerilerini geliştirmek, iş yapma alışkanları kazandırarak, onları hayata hazırlamak hepimizin vicdani ve asli görevidir. Bunu başarmanın yolu da iş dünyasıyla birlikte çalışmaktan geçer. Bu meslek okullarından mezun olan öğrencilerin tamamı uygulanan eğitim projeleri sonucunda kısa sürede iş sahibi olabiliyor.
Diyarbakır'da 17 ilçede toplam 35 mesleki ve teknik eğitim okulumuzda 23 bin öğrenci eğitim görmektedir. Yeni yapılanma ile beraber Orta Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı 11 okulumuz daha mesleki ve teknik eğitime katılmış olacak. Bununla beraber öğrenci sayımız 30 binin üzerine çıkacak. Yanı sıra 228 derslikten oluşan 8 meslek lisesi daha yapılacak. Bazılarının ihalesi bile yapıldı. Bu okullar mesleki eğitimin gelişmesine ve Diyarbakır'ın üretiminin artmasına büyük katkı sunacak."
"Çalıştıracak nitelikli personel bulamıyoruz"
DİMER Grup A.Ş Genel Müdürü Kenan Çığır, bini aşkın kişinin istihdam edildiği firmalarında yaşadıkları en büyük sıkıntının kalifiye eleman eksikliği olduğunu söyledi. Yörenin ihtiyacına özgü eğitim veren meslek ve teknik eğitim okullarının açılmasını isteyen Çığır, "Örneğin, Diyarbakır'ı ayakta tutan mermercilik sektörüdür. Mermercilik eğitimi veren bir liseye acil ihtiyaç bulunmaktadır. Bu alanda yüksek okullar var ama liseden başlayan eğitim daha kaliteli olur. Diyarbakır'da büyük bir işsizlik var ama ne acıdır ki büyük bir kadro eksiğimiz bulunmasına rağmen çalıştıracak nitelikli personel bulamıyoruz" ifadesini kullandı.
Dicle Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç . Dr. Nermin Uyurdağ ise sağlık sektörünün büyük ihtiyacı nedeniyle öğrencilerin iş bulmada sıkıntı yaşamadığını söyledi.
Toplantıya çok sayıda kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile öğrenciler de katıldı. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'ın Kalifiye Eleman Sıkıntısı Çözülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?