Modern Avrupa'nın ilk romanı kabul edilen Don Kişot'un yazarı Miguel de Cervantes, ölümünün 400. yılında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açılan "Don Kişot'un İzleri" sergisiyle anıldı.
Çankaya Belediyesi, modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen Don Kişot'un yazarı Miguel de Cervantes'i, "Don Kişot'un İzleri" sergisi ile tüm dünya ile aynı anda andı. Yazarın 400. ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sergiye CHP milletvekilleri, yabancı misyon temsilcileri, Kültür Bakanlığı yetkilileri, çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Serginin açılışı, Küratör İbrahim Karaoğlu ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen tarafından yapıldı.
"HEPİMİZ DON KİŞOT OLMALIYIZ"
Konuşmasında "Yaşamı savunmak, insanlığın eşit, özgür ve barış içinde yaşamasını savunmak, doğayı savunmak, her türlü ayrımcılığı reddederek, birlikte yaşamı savunmak için Don Kişot olmalıyız" çağrısı yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Cumhuriyet'in bir kültür ve sanat devrimi olduğunu ifade etti. Taşdelen, Çankaya'nın da Cumhuriyet'in kalbi sıfatıyla sanat ve kültür alanında üstüne düşen bu ağır görevi yerine getirmek için azami gayret gösterdiğini söyledi.
Sergi küratörlerinden İbrahim Karaoğlu da yaptığı konuşmada, Cervantes'in 7 Ekim 1571'de Osmanlı donanmasıyla Lepanto (İnebahtı) Körfezi'nde yapılan İnebahtı Deniz Savaşı'nda iki kez göğsünden yaralandığını ve bir top güllesiyle sol elini kaybettiğini hatırlattı. Cervantes'in, 1575-1580 yılları arasında Osmanlı tutsağı olarak Cezayir'de yaşadığını belirten Karaoğlu, tutsaklık günlerinin Don Kişot'u ortaya çıkardığını söyledi.
50 AYRI DİLDE 2 BİNDEN FAZLA ETKİNLİKLE ANILDI
Don Kişot romanının yazarı Miguel de Cervantes ölümünün 400. yılında elli ayrı dilde ve ülkede iki binden fazla etkinlikle anıldı.
Başta İspanya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesiyle birlikte Türkiye'de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilen anma sergisinde Picasso'dan Dali'ye, Devrim Erbil'den Adnan Turani'ye çok sayıda değerli sanatçının eseri sergileniyor.
BİN 600 KİŞİLİK KATILIM
Don Kişot'un İzleri'nin açılışına bin 600 sanatsever katıldı. Her kesimden yoğun talep gören sergi, 6 Mart'a kadar ÇSM'de görülebilecek. "Don Kişot'un İzleri" sergisinin Almanya'nın Goslar Modern Sanatlar Müzesi'nin Don Kişot Evi'nde yer alan dünyaca ünlü koleksiyonlardan oluşuyor.
DÜNYANIN VE TÜRKİYE'NİN BÜYÜK SANATÇILARI AYNI SERGİDE
İbrahim Karaoğlu ve Bettina Ruhrberg küratörlüğündeki sergide, Picasso'dan Dali'ye dünya sanatçılarının yanı sıra Selçuk Demirel, Utku Varlık, Onay Akbaş, Devrim Erbil, Habip Aydoğdu, Yalçın Gökçebağ, Adnan Turani, Metin Yurdanur, Özdemir Altan, Fevzi Karakoç, Zafer Gençaydın'ın da aralarında bulunduğu 50'ye yakın Türkiyeli sanatçının da "Don Kişot" temalı resim ve heykelleri sergileniyor.
Sergi kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) önüne yerleştirilen Aykut Öz'ün "Don Kişot" heykeli de burada kalıcı olacak. ÇSM'de ilk kez sergilenecek yapıtlar yıl içinde İstanbul, İzmir ve Antalya'daki galerileri de dolaşacak. - ANKARA
Son Dakika › Yerel › Dünya ile Aynı Anda: 'Don Kişot' Çankaya'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?