"Dünya Okuma Yazma Günü" - Son Dakika
Yerel

"Dünya Okuma Yazma Günü"

Amasya'da 27 yaşına kadar okuma yazma öğrenmeyen Hatice Güneş, bu yıl ilkokula başlayacak kızı ile birlikte okuma yazma öğrenecek.

08.09.2011 19:00

Amasya'da 27 yaşına kadar okuma yazma öğrenmeyen Hatice Güneş, bu yıl ilkokula başlayacak kızı ile birlikte okuma yazma öğrenecek.

Nergiz Mahallesi'nde eşinden boşanarak baba ocağında yaşamaya başlayan Hatice Güneş, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nun 2. kademe okumu yazma kursuna katılacağını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Yaşar Akça, Müdür Yardımcısı Fikret Yiğit ve öğretmenlerden Ömer Baş 8 Eylül "Dünya Okuma Yazma Günü" dolayısıyla bu yıl Halk Eğitim Merkezinin açtığı 1. kademe okuma yazma kursuna katılarak başarıyla tamamlayan Hatice Güneş'i evinde ziyaret etti.

Kızına derslerinde destek olabilmek ve kendi ayakları üzerinde durabilmek için okuma yazma kursuna başladığını anlatan Güneş, okuma yazma öğrenerek kendine güveninin arttığını dile getirdi.

İki evlilik yaptığını ve boşandığını şuan üvey babasının evinde yaşadığını anlatan Güneş, cahil kalmak istemediğini bu nedenle de kurslara katıldığını belirtti.

Kızı Mihri Nur'un bu yıl ana okulundan sonra Nihat Bayramoğlu İlköğretim Okulu'na başlayacağını, kendisinin de eğitimine 2. kademe okuma yazma kursları ile devam edeceğini ifade eden Güneş, "Bir kadının görebileceği her şeyi cahil olduğum için gördüm. Horlandım. İhmalliğin kurbanı oldum. Ama kendi kendime,

'artık okuyacağım' dedim. İlkokulu 3. sınıftan terk ettim. Çat pat okuyordum, matematiğim yoktu. Ama şimdi öğrenmeye başladım, kendime güvenim arttı. Kızıma daha çok faydalı olacağımı düşünüyorum" diye konuştu.

Okuma yazma bilmeyenlere tavsiyelerde de bulunan Güneş, devletin imkanlarından yararlanarak herkesin okuma yazma kurslarına katılmasının istedi. Güneş, daha sonra kitaptan İstiklal Marşı'nı okudu.

Akkurk ise genç anne ve kızının bir süre önce başlatılan "Ana Kız Okuldayız" kampanyasına iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Türkiye'de insanların okumaktan çok "seyretmeyi" tercih ettiğine dikkat çeken Akkurt, "Dünya Okuma Yazma Günü" nedeniyle okuma yazma bilmeyen insanlara çağrıda bulunarak açılan kurslara katılmalarını istedi.

Çağımızda okumaz yazmaz insanların olmasının kabullenilemez olduğunu ifade eden Akkurt, şöyle konuştu:

"Bu sorunu gidermek için Milli Eğitim, Halk Eğitim değil herkes sorumlu. Eş, dost akraba insanlar çevresindeki insanlardan sorumlu. Kampanya sonrasında 10 bin 700 vatandaşımız okuma yazma kurslarımıza katıldı. Bunlardan 9 bin 800'ü okuma yazma kurslarını bitirdi ve okur yazar belgesi almaya hak kazandı. 2011 yılında bin 380 vatandaşımızı okuma yazma kurslarından geçirerek okur yazar belgesi verdik. Kurslarımız devam ediyor. Hedefimiz 15-55 yaş arasında okumaz yazmazların oranını en alt seviyeye çekmek. "

- AMASYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Dünya Okuma Yazma Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement