Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, "Sağlığımızı korumanın ve sağlıklı yaşamın koşullarından biri ve belki de en önemlisi ruhsal sağlığımızı korumaktan geçer" dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Genel olarak baktığımızda insan vücudu bir bütündür ve sağlık bu anlamda sıhhatli olmanın yanı sıra ruhsal ve bedensel iyilik-esenlik hali olarak tarif edilebilir. Sağlığımızı korumanın ve sağlıklı yaşamın koşullarından biri ve belki de en önemlisi ruhsal sağlığımızı korumaktan geçer.
Ruh Sağlığının genel bir tanımını yapmak oldukça güçtür ancak, kişinin kendisinin toplumda bir uyum ve denge içinde olması halidir diyebiliriz.
Türkiye Psikiyatri Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre ülkemizdeki bazı hastalıkların ruh sağlığına etkisi şöyle sıralanmıştır:
Depresyon, demir eksikliği anemisi (kansızlık), düşme ve ev kazaları, alkol kullanımı, kronik kısıtlayıcı akciğer hastalığı, bipolar bozukluk, doğumsal anomaliler, osteoartritis, şizofreni ve obsesif kompülsif bozukluk.
Ülkemizin ve toplumumuzun büyük çoğunluğunun içinde bulunduğu aile ortamı, doğal ortamın düzensizlikleri, yaşamın zorlukları ve ekonomik ve bir dizi sosyal sorunlar ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.
Bu noktada alınması gereken önlemlerin başında tüm yaşanan olumsuzlukların giderecek sosyal alışmalar, klinik araştırma sağlıklı yaşamın koşulunu sağlayıcı düzenlemeler önem kazanmaktadır.
Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan savaşlar, doğal afetler ve siyasi çekişmelerde ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu anlamda; aile içi şiddetin önlenmesi, alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan faktörlerle etkin mücadele, çocuk istismarının önlenmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, stresli ve elverişsiz çalışma koşullarının düzeltilmesi gibi bir dizi olumsuzlukların giderilmesi için çalışmalar yapılarak sorunların kaynağından başlayarak atılacak adımlar ve bu noktada yapılması gerekenlerin ivedilikle ele alınması kaçınılmazdır.
Sonuç olarak ruhsal bozukluklarımızın temelinde yaşam güçlüğüne bağlı olarak maddi ve manevi sıkıntıların artması ve stresin yaşamımızın bir parçası olarak hayatiyetini devam ettirebilmesinin öne geçilebilmesi için etkin önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kişinin bu gibi durumları önemseyerek başta bunun bir 'hastalık' olduğunun farkına vararak doktorundan yardım istemesi ile tedavi sürecine gidilmesi gerekir."
Umay, depresyonun ve ruhsal hastalıkların belirtilerini maddeler halinde şöyle özetledi:
En tipik belirtisi hayattan zevk alamama ve ruhsal çökkünlük olan depresyonun diğer belirtileri; sosyal çevreden, iş ve aile çevresinden kaçarak içe çekilme, kilo kaybı ve iştahsızlık ya da aşırı kilo alma, aşırı iştah, düşük enerji düzeyi, kolay yorulma hali, adet düzeninde aksama, uyku bozuklukları, sabah erken uyanma, uykuya dalma güçlüğü, hiç uyuyamama ya da aşırı uyuma hali, kabızlık, ağız kuruluğu, baş ağrısı, uyuşmalar, karıncalanmalar gibi fiziksel yakınmalar, psikomotor yavaşlama dikkat dağınıklığı, konuşmanın akıcılığı ve spontanlığında azalma, intihar düşünceleri, ölümle yoğun bir uğraş hali, yoğun bir umutsuzluk ve çaresizlik, değersizlik, suçluluk, kararsızlık gibi belirtilerdir." - MALATYA
Son Dakika › Yerel › Dünya Ruh Sağlığı Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?