Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Laser Merkezi, Dijital Diş Hekimliği Birimi Kurmaya... - Son Dakika
Yerel

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Laser Merkezi, Dijital Diş Hekimliği Birimi Kurmaya...

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Laser Merkezi, Dijital Diş Hekimliği Birimi Kurmaya...

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, laser merkezi, dijital diş hekimliği merkezi projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

25.04.2014 12:46

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, laser merkezi, dijital diş hekimliği merkezi projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. EÜ Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz'ın da büyük destek verdiği, bütçesi 11 milyon TL olan yeni diş hekimliği binasının yıl sonuna kadar biteceğini belirten EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Celal Artunç, fakültede 'Laser Merkezi ve Dijital Diş Hekimliği Birimi' kuracaklarını açıkladı.

Dekan Artunç, kurulacak laser merkezi ile ilgili, "Önümüzdeki yıl fakültemizde bir laser merkezi kuracağız. Laser artık biliyorsunuz ki, implant, tümör tedavileri ve beyazlatmada da kullanılıyor. Diş eti iltihapları laserle yapıldığında çok çabuk iyileşiyor. Biz sadece cihaz alıp oraya koymayacağız. Merkez klinik olacak. Laserle ilgilenen tüm öğretim üyelerini orada görevlendireceğiz" bilgisini verdi. Artunç'un planladığı bir diğer proje ise dijital diş hekimliği. Dünyada artık diş hekimliğinin de dijital tedaviye doğru gittiğini anlatan Dekan Prof. Dr. Artunç, bu tedavi yönteminde tüm tedavi aşamalarının bilgisayar programları üzerinden gerçekleştirildiğini söyledi.

"ÖĞRENCİLERİMİZİ DE YETİŞTİRECEĞİZ"

"Gelecek diş hekimliğinde dijitale doğru gidiyor zaten. Öngörülü davranacağız bu alanda" diyen Artunç, dijital diş hekimliği eğitimleri de vereceklerini belirtti ve şu bilgileri verdi:

"Hastaların eksik kalan dijital diş hekimliğinde yeni alanlar bulmak hedefimiz. Bilgisayar üzerinden herşey yapılıyor. Tüm tedaviler bilgisayar aracılığıyla planlanıyor ve uygulanıyor. Diş üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonra ölçü maddesini kaldırarak, bilgisayarla planlanacak, bilgisayarlı cihazlarda o programa göre protez yapılıp ağza takılacak. Dijital diş hekimliğini 3.'üncü sınıfa da taşıyacağız eğitimde. Artık geleceğin diş hekimliği dijital olacaksa öğrencilerimizin de bu konuda iyi yetişmesi gerekiyor. Gelecekte diş hekimleri artık bilgisayar üzerinden hareket edecek, yaptığı işi bilgisayarda kontrol edecek, hatta ve hatta belki de göz kararıyla bakılıp da bu iş oldu, olmadı yerine bilgisayarda bakan kişi programda yaptığı işin olup olmadığını görecek. Sıfır hata. Hatalarını da anında görecek. Gelecek dijital diş hekimliğine gidecek."

AMERİKAN FİRMASININ ÜRETECEĞİ TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNİN TESTLERİ EÜ DİŞ HEKİMLİĞİ'NDE YAPILACAK

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Celal Artunç, ABD'li saygın bir kurumun fakültelerini pilot kurum olarak seçip, üretecekleri son teknoloji ürünü malzemelerin test merkezi olması yönünde kendilerine bir teklif getirdiğini de açıkladı.

Prof. Dr. Artunç, ABD'li kurumun yetkililerinin geçtiğimiz hafta fakülteye gelip inceleme yaptığını ve kendisiyle görüştüğünü de anlatarak, "Avrupa ve ABD'de faaliyet gösteren, Ar-Ge'si çok gelişmiş bir firma bizim fakültemizi pilot fakülte seçerek, çalışmalarını ve ürettiği malzemeleri testlerini burada yapmak istiyor, bizim bilim adamlarımızla birlikte. Dünya çapında bir kurum. Şu anda adını açıklamak istemiyorum. Türkiye'de sadece bizim fakültemiz seçildi. Almanya'da, İsviçre'de var, belki Amerika'da var. Bizimle anlaşma yapmak istiyorlar. On gün önce geldiler. Böyle bir teklif sundular. Teklifin ayrıntılarını gönderecekler, inceleyip karar vereceğiz. Üretecekleri ürünlerin testlerini bizim kuracağımız ekip yapacak ve onlara bildirecek. Malzemelerin kalitesi hakkında sonuç raporlarını bizim öğretim üyelerimiz hazırlayacak. Yurtdışında, Avrupa'da hemen yayınlanacak. Testler EÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde yapılmıştır ibaresi konulacak. Bu bize büyük prestij kazandıracak. Mesela Almanya'da seçtikleri fakülteler de var. Bunlar muazzam bilimsel yayın çıkarıyorlar. Dolayısıyla da o üniversiteler dünyada tanınan ve tercih edilen kurumlar haline geliyor."

EÜ DİŞ HEKİMLİĞİ HASTALARI AYRICALIKLI OLACAK

Dekan Prof. Celal Artunç, bir diğer büyük firmanın da ürettiği ürünlerin kurumlarında test edilmesi yönünde talepte bulunduğunu ve her iki durumun da anlaşma aşamasında olduğunu dile getirerek, hayata geçmesi durumunda EÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nin bilimsel kalitesinin bir kez daha kanıtlanmış olacağını, hastaların memnuniyet düzeyinin daha da artacağını kaydederek şöyle konuştu:

"Büyük bir firma daha var. Bunlar da ürettikleri malzemelerin testlerini burada yapacak. Her iki anlaşma da yapılma aşamasında. Öğretim üyelerine teşvik gelecek, yeni teknolojileri en yakından takip edeceler. Bu çalışmalar bizi de motive edecek. Çok hasta bakan ve bilimsel çalışma yapan öğretim üyeleri kendi alanında performanslarını sergileyecek. Son teknolojileri takip edeceğimiz için fakültenin elde edeceği birtakım başka avantajlar olacak. Bilimsel çıta kesinlikle artacak. Hastalara verilen hizmetin kalitesi daha da artacak. Son teknoloji kaliteli malzemeler kullanılacak. EÜ'de tedavi olan hastalar ayrıcalıklı olacak."

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, tek seasta bilgisayar üzerinden protez yapımını sağlayan Cad-Cam'in hem uygulama hem eğitiminde Türkiye'de öncü kurum haline geldiklerini belirtti.

Dijital diş hekimliğine geçilmeye başlanmasıyla tüm bu birimlerin birbiriyle bilgisayar programları üzerinden bağlantılarının sağlanacağını ve bu sayede 4-6 ay beklenmesi gereken implantların dahi tek seansta yapılabilecek hale geleceğini de açıkladı.

TEK SEANSTA İMPLANT VE KÖPRÜ TEDAVİSİ İMKANI

"Türkiye'de bilimsel açıdan bir numarayı şu anda. Hem eğitimlerini veriyoruz hem uygulamasını yapıyoruz. Mezuniyet sonrası kurslar da veriyoruz, başka fakülteden olanlara da" diyen Prof. Artunç, şunları söyledi:

"Dental tomografi cihazı, kemiğin cinsini kalitesini gösteriyor mesela. Programlar birbiriyle bağlantılı olduğu aman, çeneyi tarıyor implantların nerelere yerleştirileceğini gösteriyor, modeli gösteriyor, modelde direkt implantlar yerleştiriliyor. Modeli getirip ağza koyduğun zaman, aynı seansta implantı yerleştirip gerekirse köprüyü bile bitmiş hale getirebileceğiz. Normalde implantlarda alt çenede 3 ay, üst çenede 4-6 ay bekleniyor. Belki de bu beklemeye gerek kalmayacak."

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde aldıkları kemoterapi ve radyasyon nedeniyle diş sorunları yaşayan hastalar için de özel bir telefon hattı ve birim oluşturuldu.

"ONKOLOJİ HASTALARINI BEKLETMİYORUZ"

Bu sayede onkoloji hastalarının tedavisinin sıra beklemeksizin yapıldığını dile getiren EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, "Onkoloji hastalarının beklememesi için bir birim kurduk. Sıra beklemeksizin tedavi oluyorlar. Onlara özel bir numara oluşturduk ve ekip kurduk. Radyoterapi veya kemoterapi gören hastaların diş kalitesi düşüyor. Biraz uzman hekimlerin tedavi etmesi lazım. Onları hiç sıra beklemeden tedavileri yapılsın diye bir telefon numarası ve birim oluşturduk. Hiçbir şekilde bekletmiyoruz. Numarayı aradıklarında hemen tedavi planları oluşturuluyor" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Laser Merkezi, Dijital Diş Hekimliği Birimi Kurmaya... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement