Eğitim Bir-Sen Kırklareli Şube Başkan Yardımcısı Hidayet As, Milli Eğitim Bakanlığı'nın temel eğitim kurumlarındaki bütçe planlamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Eğitim Bir-Sen Kırklareli Şube Başkan Yardımcısı Hidayet As, yaptığı açıklamada, eğitim sisteminde en temel ve en önemli kademe olarak bilinen temel eğitim kurumlarında bir çok yeniliğe imza atan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, maddi destek konusunda temel eğitim kurumlarının harcama, iş ve işlemlerini milli eğitim müdürlüklerince yürüttüğünü hatırlattı. Hidayet As, "Milli Eğitim Bakanlığı'na devlet tarafından ayrılan bütçenin en fazla olduğu dönemler içerisinde olsak da, harcamalar milli eğitim müdürlükleri tarafından yapıldığından yazışmalar, planlamalar, ikinci önceliklere atmalar, okul müdürlerini biz neden oraya koyduk, o bulsun halletsin düşünceleri gibi konulardan dolayı işler ya uzuyor ya da olması gerekse de olmayıp beklemede kalıyor. Temel eğitim okul müdürlükleri de ya kabaca dilencilikle Milli Eğitim dışından sağdan soldan destek bulmaya çalışıyor, ya Okul Aile Birliği yönetmeliğinin 18. maddesinde belirtilen Birlik gelirlerinin, okulun bütçe disiplini çerçevesinde, eğitim ve öğretim giderleri ile maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarına harcanması esastır. İbaresine rağmen bu bütçeden okul zaruri masraflarını gidermeye çalışıyor. Kaldı ki okullarda kurulan okul gelişim ekibi, kurulan ekiplerin maddiyata dönük çalışmaları ile 5 yılda bir genelde her kes tarafından maddi külfet getiren çalışmaları hayali yazılan stratejik planlarda ki maddi çalışmalar hayalden öte geçmemiş oluyor" dedi.
"BASKIDA ALTIN ÇIKAN DEĞER, PİYASAYA MADENİ PARA DEĞERİNE OLARAK İŞLEM GÖRÜYOR"
Özellikle bu konuda büyük sıkıntıyı çeken taşra okullarının olduğunu söylemenin mümkün olduğunu belirten As, "Milli Eğitim Müdürlükleri kanadından gelmesi gereken ihtiyaçlarında; mevzuat ve yazışmalarda sıkışması, kırtasiye, temizlik vs. ihtiyaçların teminde bu okulların büyük sıkıntılar yaşıyor. Özellikle Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının hayata geçmesiyle birlikte okulların temizlik ve kırtasiye malzemesi konusunda ihtiyaçlarının artmasını da göz önünde bulundurulması gerekmekte. Bakanlığın kurslara verdiği önem ve çalışmalar ortada iken ve kurslara bu konuda okullara destek konusunda hala tam manada desteklendiğini söylemek yanlış olur. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2016 yılı başında hayata geçirmeye çalıştığı ve taşra teşkilatlarını gönderdiği Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 18/01/2016 tarih ve 544319 sayılı emirlerine göre 3.2 ve 3.5 harcama kalemiyle ilgili mebbis üzerinden öğrenci sayısı ve okul yapısına göz önüne alarak belirlenen bütçe doğrultusunda harcama yapılması ve veri girişinin bu belirlenen bütçeye göre girilmesi isteniyor. Yazı ve değerlendirmelere bakılınca yukarıda bahsettiğimiz sorunların devam edeceği bu çalışmanın şu aşamada okullara milli eğitim kanalıyla sana ne gönderilirse mebbis üzerinden gir yazısı olduğu anlaşılıyor. Bunun gerçek manada hedeflenen sonuca ulaşa bilmesi için sıkıntının gerçek manada görülerek bu konuda ek çalışmaların ve uygulamaların yapılması gerekmektedir. Bakanlığın yaptığı çalışmalar, geliştirilen yeni sistem ve yöntemler kağıt üzerinde eğitim sistemi üzerinde çığır açacak nitelikte olsa da, uygulayıcı yetersizliği ve sistem eksikliğinden kaynaklanan sorunlardan amaca tam manada ulaşılamıyor. Konuyu özetleyecek olursak, baskıda altın çıkan değer, piyasaya madeni para değerine olarak işlem görüyor" ifadelerini kulandı. - KIRKLARELİ
Son Dakika › Yerel › Eğitim Bir-sen'den 'Temel Eğitime Bütçe Planlaması' Eleştirisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?