Elektronik Perakende Alanında Karadeniz'de En Büyük Sorun Yer Sorunu - Son Dakika
Yerel

Elektronik Perakende Alanında Karadeniz'de En Büyük Sorun Yer Sorunu

Elektronik Perakende Alanında Karadeniz\'de En Büyük Sorun Yer Sorunu

Elektronik Perakende'yi Karadeniz Bölgesi'ne getiren işadamı Hızır Kureş, Trabzon'un fiziksel yapısı itibariyle elektronik perakende yatırımların açısından kısıtlı imkanlara sahip olduğunu söyledi.

07.05.2013 12:20

Elektronik Perakende'yi Karadeniz Bölgesi'ne getiren işadamı Hızır Kureş, Trabzon'un fiziksel yapısı itibariyle elektronik perakende yatırımların açısından kısıtlı imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Trabzon'da elektronik perakende alanında yatırım yapılabilecek alanların kısıtlı olduğuna dikkat çeken Kureş, "Şehir merkezindeki meydan mevkii bir çok küçük dükkanların bir araya geldiği bir alan. Meydan'da katlı 800-900 m2 mağaza bulmanız imkansız. Hadi buldunuz 50 bin TL kira talep edilmekteler. Ne kazanacaksınız, işçi maaş rekabet edeceksiniz ve marj yüzde 10' un altında olacak mümkün değil. Büyük ölçekli elektronik perakende liderleri bölgeye yatırım yapmak istemekteler, keza büyük ölçekli gıda zincirleri dünya devi mobilya ile yapı marketleri Trabzon'da olmak istemekteler ancak Trabzon'da fiziki şartlar itibari ile alan yok" dedi.

Değirmendere mevkiinin daha verimli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Kureş "Forum Trabzon güzel bir alışveriş merkezi. Ancak bulunduğu çevrede atıl binalar var, yazık günah. Kamu yararının gözetilmesi ve o alanları ruhsatlandırılması lazım. Hatta büyük ölçekli mağazaların gelebileceği alanlar oluşturmak veya Çömlekçi'de minimum 4 bin metrekare ile 10 bin metrekare büyük mağazacılık alanları oluşturmak gerekli. Dünya markaları belli bir metrekare altında mağaza açamıyor, adamların belli standartları var. Dolayısıyla her mağazada 100 üzerinde çalışan istihdam etse 10 marka gelse toplamda bin kişi ekmek yer. İddia ediyorum, bu süreç işletilsin Trabzon'da işiz insan kalmaz. Trabzon'da iş hayatı yok, neden çünkü alternatifleri oluşturamamışız. Yazık bu bölge insanı kadar zeki ve iş bitiren insanlar yok" diye konuştu.

YAZILIM SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPALIM

Kureş, elektronik perakende kadar yazılım sektörünün de dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Dünyada özellikle bu işi Hindistan gibi çok iyi yapan ülkeler olduğuna dikkat çeken Kureş "Hindistan'ın yazılım gelirleri geçtiğimiz yıl Asya Pasifik Bölgesi'nin 29,3 milyar dolarlık toplam gelirinin

yüzde 11'ine ve küresel pazar payının yüzde 1,15'ine

karşılık geliyordu. 2016'da Hindistan'ın

5,4 milyar dolar

kurumsal yazılım geliriyle Asya Pasifik payının

yüzde 12,6'ya ve küresel payının

yüzde 1,5'e

çıkması bekleniyor" şeklinde konuştu.

Hindistan'ın geliştirdiği yazılımlar ile iş imkanı sağladığını da belirten Kureş, "Rakamlar inanılmaz. Fiziki açıdan şehri büyütemiyorsak yetenekli zeki insanımız ile şimdiden dev yatırımlar yaparak bölgede Rusya ile İran hattında dev bir endüstri kurabiliriz. Kolay bir süreç değil. Yıllar alacak bir konu. Üniversiteler ile sadece bu iş olmaz. Özel kurslar ile yazılımcı gençlerimizi mesleki kurslar ile Trabzon'u devasa bir akademi şehrine dönüştürebiliriz. Şimdi bir Buzdolabı üretsek 2 bin TL'ye sattığımızı düşünelim. Bunun nakliyesi ve benzeri harcamalarla kalan marj size 200 TL kalmaz ama bir yazılım öyle değil taşımak için gemi gerekmez. Çok basit dünya devlerine bakın en kazançlı işletmeler internet yazılım gibi konular. Yazılım bir işletim sistemi yapalım diye algılanması örneğin, makine yazılımlarında uzmanlaşabiliriz. Telefon uygulamalarında inanılmaz kazançlar var. Bu endüstrilerde, Hindistan örneğinde olduğu gibi Trabzon'u

bir yazılım kenti yapabilir, yüzbinlere iş imkanı sağlanır.

Hindistan geliştirdiği yazılımlar ile milyar dolarlık bir ülke haline geldi. Bunu Türkiye'de ve Trabzon'da gerçekleştirebiliriz" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Elektronik Perakende Alanında Karadeniz'de En Büyük Sorun Yer Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement