Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, iç talepte yaşanan daralmanın tüketici fiyatlarındaki artışı sınırladığını bildirdi.
Yaptığı yazılı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Budak, enflasyondaki yükseliş trendinin devam ettiğini kaydetti.
Tüketici fiyatlarının, tarım ve giyim fiyatlarındaki mevsimlik düşüş nedeniyle sınırlı bir artış gösterdiğini, mevsimlik ürünler hariç tutulduğunda teknik göstergelerin enflasyondaki yükseliş trendini ortaya koyduğunu ifade eden Budak, şöyle devam etti:
"Ocak ayında Antalya Toptancı Hali'nde fiyatların gerilemesi TÜFE'ye de yansımıştır. Giyim fiyatlarındaki indirimler dışında domates ve biber fiyatlarındaki yüzde 24 düşüş, enflasyonun düşmesine katkı yapmıştır. Tüketici enflasyonunu en fazla yükselten ürünler ise otomobil ve altın fiyatlarındaki artışın yanı sıra temel gıda ürünlerindeki yükseliştir. Yağ, bulgur ve pirinç gibi temel gıda fiyatlarındaki mutfak enflasyonu kanalıyla halkın refahını etkileyecek boyuttadır ve tarım sektöründe maliyetlerin düşürülmesine dönük önlemleri zorunlu kılmaktadır. Bu ürünler dışında aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE'de yüzde 22,51 ile mandalina, yüzde 16,33 ile salatalık ve yüzde 11,06 ile limon olmuştur."
Kur artışının ÜFE üzerindeki etkisinin sürdüğünü bildiren Budak, "ÜFE artışının tüketici fiyatlarına yansıması, iç talepteki gelişmeye bağlı olarak gecikmeli bir biçimde görülecektir. Halen iç talepte yaşanan daralma, TÜFE artışını sınırlayıcı bir etki yapmıştır" ifadesini kullandı.
Budak, Batı Akdeniz'de TÜFE artışının aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 8,19 olduğunu, bölgedeki enflasyonun Türkiye ortalamasının üzerinde bulunduğunu bildirdi. - Antalya
Son Dakika › Yerel › Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.