Sosyal sorumluluk çerçevesindeki çeşitli projeleri ve faaliyetlerine ara vermeyen Ardahan Üniversitesi, "engelsiz üniversite" anlayışı doğrultusundaki çalışmalarını son sürat sürdürüyor. Engelli öğrencilerin topluma katılımlarında kolaylık sağlamak amacıyla "Engelsiz Üniversite Birimi" kurulmasından, engelliler için uygun eğitim olanaklarının sağlanmasına kadar bir dizi çalışmaya imza atılan ARÜ'de, son olarak bu konuda "hizmet içi eğitim" programı gerçekleştirildi.
Ardahan Üniversitesi'nde görevli 38 idari personel, hizmet içi eğitim kapsamında, 30 saatlik "İşaret Dili Eğitimi"ni başarı ile tamamladı. İşitme engelli bireylerle iletişim kurabilme tekniklerinin öğretildiği eğitimlerin ardından katılımcılara, Ardahan Üniversitesi Sosyal Tesisleri Aşık Şenlik Konferans Salonu'nda düzenlenen bir tören ile Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından birer "Katılımcı Belgesi" takdim edildi. Ayrıca programda, Ardahan Üniversitesi'nin engellilerle ilgili hayata geçirdiği önemli projelerden de bahsedildi.
"BİR LİSAN, BİR İNSAN…"
Törende konuşan Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, dil bilmenin önemine değinerek; "Atalar ne der bilirsiniz. 'Bir lisan, bir insan…' Yani ne kadar dil bilirseniz, o kadar insan oluyorsunuz. İngilizce, Almanca, Rusça, Kazakça vs. diller gibi işaret dili de bir dildir." şeklinde bir tespitte bulundu.
ARÜ'DE ENGELLİLERLE İLGİLİ ÇARPICI BİR PROJE
Programda Prof. Dr. Söylemez, Ardahan Üniversitesi'nin engelliler için yaptığı çeşitli çalışmalardan da bahsetti. Bu bağlamda, Ardahan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezi'nde engellilere verilen modern hizmetleri örnek gösteren Prof. Dr. Söylemez, "Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezimiz, Avrupa Birliği Hibe Projesi'nin şu an Ardahan'da kabul edilmiş, başlatılmış ve bitirilmiş tek projesidir." hatırlatmasını yaparak, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Ardahan Üniversitesi öğrencileri ve Ardahan halkına açık olan Kaşgarlı Mahmut Öğrenme Merkezimizde bulunan bilgisayar sistemimiz, aynı zamanda görme engelli öğrencilerimiz için son derece özel niteliklere sahiptir. Görme engelli öğrencilerimiz, oraya geliyor. Engelli öğrencilerimize istediği kitaplar raftan bulunarak verilebiliyor. Engelli öğrencilerimiz, orada kendileri için yapılmış özel kabine gidiyor. Kabin yanında bulunan optik okuyucusu, herhangi bir kitabı okuyup bilgisayara aktarıyor. Bilgisayardaki program cümlenin başından başlıyor okumaya, noktaya gelince duruyor. Sesli okuyor. Öğrencilerimiz bu sırada kulaklık takıyorlar. Böylece kimse de rahatsız olmuyor."
EĞİTİMLERDE, İŞİTME ENGELLİLERLE İLETİŞİM KURMA TEKNİKLERİ GÖSTERİLDİ
ARÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Betül Aşçı tarafından verilen "İşaret Dili" eğitimi, Türkçe Öğrenim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) binasında gerçekleştirildi. Eğitim çerçevesindeki derslerde, engelli bireylerle iletişim kurma ve anlaşabilme teknikleri üzerinde duruldu. - ARDAHAN
Son Dakika › Yerel › Engelsiz Üniversite Çalışmaları Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?