Erzurum Kongresi'nin 95. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Erzurum Kongresi'nin 95. Yıl Dönümü

AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Erzurum Kongresi'nin 95. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

23.07.2014 18:02

AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Erzurum Kongresi'nin 95. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yeşilyurt, mesajında, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün, Anadolu'da Milli Mücadeleyi organize etmek ve kurtuluş hareketini başlatmak üzere, Amasya, Tokat, Sivas ve Erzincan illerine uğrayarak yetkililerle ve halkla çeşitli temaslarda bulunduktan sonra 3 Temmuz 1919'da Erzurum'a geldiğini hatırlattı.

9 Temmuz 1919'da askerlik görevinden istifa ederek milletin sinesine dönen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında 23 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum Kongresi'nin gerçekleştirildiğini belirten Yeşilyurt, şunları kaydetti:

"95. yılını gururla kutladığımız bu tarihi kongrede ülkemizin geleceğini tayin edecek çok önemli kararlar alınmış, vatanın bir bütün olduğu, parçalanamayacağı, manda ve himayenin kabul edilemeyeceği bütün cihana ilan edilmiştir. Erzurum Kongresi ile bağımsızlık meşalesi yakılmış ve İstiklal mücadelemiz şehrimizde başlatılmıştır. Kurtuluş mücadelesi 19 Mayıs'ta Samsun'da başlamış, 23 Temmuz'da Erzurum'da ete kemiğe bürünmüştür. Zira Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum çalışmaları sırasında mücadelenin seyrini değiştirecek, kırılma noktaları diyebileceğimiz gelişmeler yaşanmıştır. 9. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın kendisini ziyaret ederek, Kolordusu ile emrinde olduğunu beyan etmesi bunlara birer örnektir. Bu duygu ve düşünceler ile öncelikli olarak Rabbimden Filistinli kardeşlerime de aynı milli mücadele ruhunu vermesini diliyor, tüm Erzurumlu hemşehrilerimin bu mutlu ve tarihi gününü kutluyor sevgi ve saygılar sunuyorum." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erzurum Kongresi'nin 95. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement