Eskişehir'de Pazarcılar Soğukla Mücadele Ediyor - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de Pazarcılar Soğukla Mücadele Ediyor

Eskişehir'de hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte pazar esnafı, soğuk havaya rağmen çalışmaya devam ediyor. Pazarcılar, ateş yakarak, kalın giyinerek ve çay içerek soğuğa karşı önlem alıyor.

08.12.2023 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pazarcı esnafı soğuk havaya karşı sobayla direniyor

Eskişehirli pazarcılar bir yandan emek parası bir yandan ısınma çabası derdinde

Pazarcı esnafından Uğur Diker:

"Gerek ateş yakıyoruz gerek kalın giyiniyoruz"

Uzun yıllardır pazarcılık yapan Recep Tatlıcak:

"Soğuğa karşı direniyoruz"

Pazarcı esnafı Veli Bozkuş:

"Ayağımıza botlar alıyoruz, üstümüze kaban giyiyoruz"

"Çaycımız yanımızda, çay içiyoruz"

ESKİŞEHİR - Hava sıcaklığının hissedilir derecede düştüğü ve soğuk havanın etkili olduğu Eskişehir'de pazarcı esnafı ekmek parası kazanmanın yanı sıra ısınmaya karşı çaba harcıyor.

Soğuk havanın etkisini sürdürdüğü Eskişehir'de semt pazarı esnafı, soğuğa aldırış etmeden ekmek parası kazanmak için çalışmaya devam ediyor. Özellikle marul, maydanoz, kıvırcık, dere otu, roka gibi yeşillik ürünleri temiz suyla yıkayıp tezgaha çıkaran bazı pazarcılar soğuk havaya karşı ayrı bir mücadele veriyor. Pazarcı esnafı kış aylarında ürün satışına çıktıklarında üşümemek adına kan dolaşımlarını artıracak işlemler yaptıklarını söyledi. Soğuğa kalın montlar ve ayakkabılar giyerek, çay içerek önlem aldıklarını ifade eden pazarcı esnafı havanın eksi derecelere indiği çok soğuklarda pazara çıkmadıklarını belirtti.

"Gerek ateş yakıyoruz gerek kalın giyiniyoruz"

Pazarcı esnafı Uğur Diker, soğuk kış günlerinden tezgah çevresinde ateş yakarak ve kalın giyinerek korunduklarını belirtti. Hasta olmamak için bu şekilde önlem aldıklarını söyleyen Diker, "Havalar soğudu biz de mecbur önlemimizi almaya çalışıyoruz. Gerek ateş yakıyoruz gerek kalın giyiniyoruz. Ama malum Eskişehir'in soğuğunda haliyle önlemimizi alarak müşterilerimize güzel ürünler tedarik etmeye çalışıyoruz. Kendimizi de korumaya çalışıyoruz. Ateş yaktığımız zaman esnaf arkadaşlar olsun müşteriler olsun üşüdüklerinde gelip ısınıyorlar. Hem pazarcı esnafını hem kendimizi hem müşterilerimizi ve mallarımızı korumak amacıyla yakıyoruz. Bunu tabi önlem olarak düşünüyoruz. Sadece açık pazara özgü bir şey. Soğuk hava zorlamaz olur mu? Eskişehir'de eksi 20, 25'leri görüyoruz. Kendimizi de korumak, hasta olmamak açısından böyle önlemler alıyoruz" dedi.

"Soğuğa karşı direniyoruz"

45 yıldır pazarcılıkla uğraşan Recep Tatlıcak, soğuk havanın kendilerini zorladığına vurgu yaparak, çeşitli şekillerde ısınmaya çalıştıklarını dile getirdi. Ellerinde çatlamaların da oluştuğundan bahseden Tatlıcak, "Kan dolaşımını hızlandırarak ısınıyoruz. Başka türlü yok. Kışın sabah saat 8 buçuk gibi işe başlıyoruz akşam 6 buçukta bitiyor. Yazın bu saatler daha geç oluyor. Ellerimi ovuşturarak ısınmaya çalışıyorum. Soğuk bizi zorluyor. Kıraathanelere, pazarda 10-15 dakikada çay içerek aynı şekilde ısınıyorum. Ellerimde çatlama oluyor. Bunu doğal kremlerle önlemeye çalışıyorum. Gerektiğinde eldiven kullanıyorum. Ekmek parası için çalışıyoruz. Soğuğa karşı direniyoruz" dedi.

"Ayağımıza su geçirmeyecek botlar alıyoruz, üstümüze kaban giyiyoruz"

Veli Bozkuş isimli başka bir pazarcı ise, çok soğuk havalarda pazara malın çıkarmanın sıkıntıya neden olduğuna değinerek, ısınma yöntemleri ile ilgili şunları söyledi:

"Çok soğuklarda pazara çıkmıyoruz. Mesela eksi sıcaklıklarda mallar donuyor. Müşteriye karşı sıkıntı oluyor. Malımızın donmasını nasıl önlüyorsak kendimiz de öyleyiz. Ayağımıza su geçirmeyecek botlar alıyoruz, üstümüze kaban giyiyoruz. Kendimizi sıcak tutuyoruz. Ateş yakmak sıkıntılı. Çoğu insan plastiği yakıyor. Yakıldığı zaman zehir yayılıyor. Genellikle çay içiyoruz. Çok soğuklarda zaten ısınma şansı yok. Ateş de yaksan yok. Ama bu havalarda çıkıyoruz. Gerçekten çok soğuk havalarda çıkmıyoruz. Çıkan arkadaşlar oluyor. Malını muhafaza edemiyor, donduruyor."

"Çaycımız yanımızda, çay içiyoruz"

20 yıldır pazarcı esnafı olan Süleyman Yılmaz da pazarda ısınmanın olmadığını ifade ederek, "Isınma yok, mecbur çalışmaya devam ediyoruz. Isınacağız diye bir şey yok. Ona göre giyiniyoruz, ona göre çalışıyoruz. Kendimize bakacağız, giyineceğiz. Mallarımızı temizliyoruz, halkın karşısında güzel olarak çıkartıyoruz. Pazar kapalı olsa iyi olur ama yapacak bir şey yok. Yazın iyi de kışın zorluğu var. Çok soğuklarda pazara çıkmıyoruz. Yeşillik ürünler donuyor. Mecbur çay içiyoruz. Çaycımız yanımızda. Devamlı çay içiyoruz. Soğuklarda ateş yakıyoruz. Ateş yakmaya daha başlamadık ama yakacağız. Çünkü mal donuyor mecbur yakıyoruz" şeklinde konuştu.

Eskişehir\'de Pazarcılar Soğukla Mücadele Ediyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de Pazarcılar Soğukla Mücadele Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement