Fransız Senatosu'nun Kararı - Son Dakika
Yerel

Fransız Senatosu'nun Kararı

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Senatosu'ndan geçmesini kınadı.

26.01.2012 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Senatosu'ndan geçmesini kınadı.

CÜ'den yapılan açıklamada, " Türkiye'ye karşı Fransa hükümetinin düşmanca tavrının açığa vurumundan başka bir şey olmayan Fransa'daki son kanuni düzenlemeyi Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu olarak kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Türk milleti adına Hükümetin Fransa'ya gerekli karşılığı vereceğine ve diplomatik çevrelerde gerekli girişimlerde bulunacağına dair inançlarının tam olduğunun kaydedildiği açıklamada "Hükümetimize bu girişimler sırasında ihtiyaç duyduğu her türlü bilimsel desteği vereceğimizi belirtmekle birlikte, CÜ Senatosu olarak bütün bu siyasal düşüncelerin ve girişimlerin dışında olmak kaydıyla, kanuni düzenlemelerle yasaklandığı için yaptığı bilimsel araştırmaların sonuçlarını kendi ülkesinde açıklama imkanından mahrum kalan Fransız meslektaşlarımızı, bu çalışmalarında elde ettikleri verileri yayımlamak üzere Türkiye'de, üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"15. yüzyılda İspanya'dan ayrılmak zorunda kalan Yahudilere, 20. yüzyılın ilk yarısında Hitler'in soykırımından kaçan Musevi inancına sahip Alman bilim adamlarına kucak açan bir milletin kurumu olmanın haklı bilimsel gururunu taşıyan Cumhuriyet Üniversitesi, bilimsel düşünceye saygının bir göstergesi olmanın yanında Müslüman Türk hoşgörüsünün de bir yansıması olarak, Fransa'da yaptığı bilimsel çalışmaların sonucunda elde ettiği verileri kendi ülkesinde açıklayamamanın bilimsel ızdırabını duyan Fransız akademisyenlerin bu ızdırabını bir nebze gidermek için onları Sivas'taki fakültelerinde, kürsülerinde ağırlamaktan ve bu bilim insanlarının düşüncelerini dile getirmelerine zemin hazırlamaktan onur duyacaktır. Kaldı ki Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu, Fransız bilim insanlarına yaptığı bu açık davetin, kendisi için onur vesilesi olmanın ötesinde gerçek anlamıyla bilimsel kurum olmanın gereği olduğuna dair inancını bir kez daha ifade eder, Türk ve Fransız kamuoyuna ve özellikle saygın Fransız bilim insanlarına duyurulur."

- SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fransız Senatosu'nun Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement