Nurten Aslan - En büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP Eylem Planı'nın zamanında bitirilmesi hedefleniyor.
DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılının mayıs ayında Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planı'nda belli bir aşamaya geldiklerini, Diyarbakır'ın da GAP kapsamındaki 9 ilden biri olduğunu söyledi.
Hedeflerinde olan projelerde bu yıl belli bir aşama kaydettiklerini, hedeflerinin ana kanallarda su verme olduğunu anlatan Özkaldı, aynı zamanda sulama kanalları çalışmasını, toplulaştırma çalışmasıyla birlikte yürüttüklerini bildirdi.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından burasının toplulaştırma alanı olarak ilan edildiğini ifade eden Özkaldı, şöyle dedi:
"Amacımız bu yılın sonu projeleri bitirmeyi hedeflediğimiz için sene başında fotoğrafı görelim, işlerin son durumları nelerdir- Bunları belirleyelim. Çünkü bazı koordinasyon gerektiren konular var. Tıkanma var mı- Onları tespit edelim istedik. Diyarbakır Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı, Tarım Reformu Genel Müdürü ve biz DSİ bölge müdürlüğü ekibiyle bir toplantı yaptık. Önce kendi aramızda sonra da müteahhitlerin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı düzenledik. Yol haritasını belirledik. Şuan itibariyle hangi grubunun hangi işleri hangi takvim içerisinde yapacağı belli."
- Silvan projesi
Bölgedeki Kralkızı Dicle Projesi'nin uzun zamandır devam ettiğini, projenin sene sonu itibariyle hedeflenen noktaya geleceğini, Silvan Projesi'nin de yeni başladığını bildiren Özkaldı, Silvan Projesi'nde baraj yapımı ve onunla birlikte 7 adet depolamanın yapılacağını aktardı.
Silvan Projesi'nin bölge için gerçekten çok önemli olduğunu, projenin tamamlanmasıyla bölgeye büyük bir katkı sunacağını anlatan Özkaldı, projeyle toplam 245 bin hektar alanın sulamaya açılacağını vurguladı.
Sulama çalışmalarının büyük bir çoğunluğunun Şanlıurfa bölgesinde, kalan kısmı da Dicle havzasında, bir kısmı da Gaziantep ve Kilis tarafından yer aldığını kaydeden Özkaldı, bu çalışmaların ülke ekonomisine katkısı çok büyük olacağını dile getirdi.
Türkiye'nin bir tarım ülkesi hüviyetini koruduğunu ve korumak zorunda olduğunu aktaran Özkaldı, tarım alanı geliştiği zaman birçok şeyin de kendiliğinden geliştiğini, istihdamın artığını, göç engelleneceğini aktardı.
Tarımla birlikte sanayinin de geliştiğini bildiren Özkaldı, şöyle konuştu:
"Örneğin pamuk ve çeltik ekiliyorsa bunları işleyecek bir sanayi de geliyor. Bu tesislerle birlikte yollar da geliyor. GAP entegre bir proje. Sadece tarım, enerji projesi değil, bunlarla birlikte tüm etkiler de kalkınmanın parçaları bir araya geldiğinde entegre kalkınma gündeme geliyor. Gap Eylem Planı'nda bir milyon 58 bin hektar alanın sulaması var. Bunun 400 bin hektarı Diyarbakır'da yer alıyor. 2012 yılı sonu itibariyle vatandaşa ana kanal bazında suyu iletmeyi planlıyoruz."
-Kuraklık sıkıntısı yok-
Özkaldı, Türkiye'nin yağışlı periyoda yeni girdiğini, bundan önce de kritik bir durumun bulunmadığını, her türlü önlemin alındığını söyleyerek, en azından içme suyu açısından bir problemin bulunmadığına dikkat çekti.
Özellikle Diyarbakır'da sulamaya açılan alanlar da belli büyüklükte olduğu için tarım da bir sorunun olmadığını kaydeden Özkaldı, yağışların da beklenen ölçüde olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
İçme suyu ve sulama konusunda bir sorun beklenmediğini vurgulayan Özkaldı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Araştırmaya göre, belli senelerde kurak periyotuna belli senelerde de yağışlı periyotuna giriliyor. 6-7 yıldır bu inişli çıkışlıdır. Önümüzdeki yıllarda yağışlarda bir miktar düşme olabilir. Ancak biz buna göre önlemlerimizi alıyoruz. Zaten barajların yapılma nedenleri bunlardır. Sulamaya yaz aylarında ihtiyaç oluyor. Ancak su kışın geliyor. Kışın gelen suları bir şekilde depolanıp yazın kullanmamız zorunludur. Şuan için bir sıkıntı yok. Her durum için de eylem planlarımız var. İçme suyu, sulama için eylem planımız var. Bazen suyun bolluğu da zarar getirdiği durumlar oluyor. Örneğin Doğu Karadeniz'de taşkınlık yönünde de eylem planımız var. Orada da depolama yapmak zorundayız. Çünkü depolama yaptığımızda suyu aşağıya doğru dengeli veriyoruz. Taşkın olmayacak şekilde suyu almış oluyoruz."
GAP kapsamındaki projelerin tamamlanması için yoğun bir şekilde çalışıldığını dile getiren Özkaldı, GAP kapsamındaki 9 ilde de projelerin sürdüğünü sözlerine ekledi.
- DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Gap Eylem Planı'nında 'Yol Haritası' Belirlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?