Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, 2017 Yılı Bütçesini değerlendirdi.
Bu hafta TBMM'ye sevk edilen 2017 Bütçe Kanun Tasarısı görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonunda 25 Ekim'de Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sunumuyla başlayıp 25 Kasım'da tamamlanacak.
Komisyon Sözcüsü Nejat Koçer, 2017 yılı bütçesi bütçe giderlerinin 645,1 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 587,6 milyar lira, bütçe gelirlerinin 598,3 milyar lira, vergi gelirlerinin 511,1 milyar lira, bütçe açığının 46,9 milyar lira, faiz dışı fazlanın ise 10,6 milyar lira olarak öngörüldüğünü söyledi.
"Büyümeyi hedef almış, özel sektör ve kamu yatırımları noktasında hassasiyeti olan, üretimi, ihracatı destekleyici, Ar-Ge ve İnovasyonu öncelik haline getirmiş bir anlayışla hazırlanan 2017 yılı bütçemiz hayırlara vesile olsun." Diyen Koçer, "Mali disiplin, AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar taviz vermediği hususlardan birisi. 2017 bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,9 olarak öngörülmesi, faize değil kamu hizmetlerine kaynak ayıran bir bütçe olarak planlanmış olması bu hassasiyetin bir göstergesi. Bunun yanında Başbakanımız Binali Yıldırım'ın açıkladığı Orta Vadeli Program ile uyumlu olarak hazırlanmış olan 2017 bütçesi;
öğrencilerden işsizlere, esnaftan çiftçiye, ev hanımından sanayiciye kadar tüm toplumu memnun edecek nitelikte" dedi.
"En yüksek pay eğitime"
Koçer, "2017 de kamuya farklı sektörlerden 60 binin üzerinde personel alımı yapılacak. Yatırımlara ayrılan pay yüzde 30 artarak 78 milyar liraya çıktı.Sosyal güvenlik işveren prim destekleri başta olmak üzere reel sektöre toplam 32.4 milyar lira aktarılacak.Bağ-Kur prim desteği 1.5 milyar liraya ulaşacak. İşletmelerin ödemesi gereken 22 milyarlık prim karşılanacak.Yatırım teşviklerinde 583 milyon liralık istisnalar sağlanacak. Enerji, faiz desteği gibi alanlarda işletmelere 600 milyon lira kaynak ayrıldı. İhracata teşvik paketiyle birlikte bütçeden ayrılan kaynak da 3 katına çıkarıldı. Turizm sektörüne destek için de 522 milyon lira kaynak ayrıldı.Küçük ve orta boy işletmeler için 1.1 milyar liralık destek öngörüldü.
Esnafa 1.3 milyar liralık kredi faiz desteği verilecek.Tarımsal kredilerde faiz desteği yüzde 37 arttı. Çiftçiye kredi faiz desteği 2.4 milyar liraya yükseldi.Ar-Ge ve inovasyon için 5.8 milyar liralık kaynak aktarıldı.Evde bakıma destek 5.8 milyar lira, engelli ve yakınlarına kullandırılacak destek tutarı da 5.3 milyar lira olarak belirlendi.Yerel yönetimlere 58.4 milyar liralık bütçe ayrıldı.Tarım sektörüne yönelik destekler yüzde 21.5 artış göstererek, toplam 30.9 milyar lira olacak. Ekonominin temeli üretim ve kaliteli insan gücü. İnsan kaynağının, bu kaynağı yaratacak olan eğitimin önemini biliyoruz. Yüzde 20 ile en yüksek pay (122 milyar lira) önceki yıllarda olduğu gibi AK Parti hükümetlerinin 15. bütçesi olan 2017 bütçesinde de eğitime ayrılırken,9 milyar liralık burs ve öğrenim kredi desteği sağlanacak.2002 yılında bütçeden eğitime ayrılan kaynak sadece 11,3 milyar liraydı.Bu 2017 yılında eğitime ayrılan kaynakta 10 kat artış anlamına geliyor" diye konuştu. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?