Gaziantep'te Şili Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika
Yerel

Gaziantep'te Şili Fahri Konsolosluğu Açıldı

Gaziantep\'te Şili Fahri Konsolosluğu Açıldı

Gaziantep'te Şili ile ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için Şili Fahri Konsolosluğu açıldı.

27.09.2013 16:21  Güncelleme: 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te; Şili ile ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için Şili Fahri Konsolosluğu açıldı.

Gaziantep; güçlü ekonomisi, ticareti, tarihi güzellikleri, mutfağı ve en önemlisi ihracattaki istikrarı ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Gaziantep Uğur Plaza Hotel'de gerçekleştirilen tören ile Gaziantep'teki biri başkonsolosluk olmak üzere 14. fahri konsolosluk açıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Şili Gaziantep Fahri Konsolosu Taner Hasırcı, "Bu konsolosluğu açmamızın temel sebeplerinden biri de ülkemiz ve ilimizi Şili'ye biraz daha yakınlaştırmak ve ticaretimizi geliştirmektir. Türkiye, 2012-2013 döneminde Şili'yi öncelikli ülkelerden biri olarak belirlemiştir. Türkiye ile Şili arasındaki ticarette Türkiye aleyhine dış ticaret açığı dikkat çekmekte olup, Şili'ye 2012 ihracatımız yüzde 34 artış ile 174 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Şili ile ithalatımız ise yüzde 1.8 azalarak 466 milyon dolara gerilemiştir. 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması'nın iki ülke arasındaki ticaretin hem büyüklük hem de çeşitlilik bakımından daha da canlandırılmasını ve gelişmesini umut ediyorum. Gaziantep olarak Türkiye'nin önde gelen organize sanayi bölgelerine sahip, 5 milyon dolarlık ihracatı, 182 ülke ile dış ticareti, çalışan sanayicisi ve ticaret erbabı ile Şili'yle ticaret hacmimizin artmasını temenni ediyorum" dedi.

Gaziantep'teki Odalar adına söz alan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, şöyle konuştu:

"Bizim yıllardan beri bildiğimiz Şili'nin meşhur cevizi vardı. Acaba cevizin dışında neleri var diye düşündüm, araştırdım. Bakır madenleri, bakır rezervleri olduğunu gördüm. Bizim Şili lehine ciddi bir ticaret açığımız oluyor. Bunun nedeni de bakır madeniymiş. Büyük bir ihtimal ile Şili'de Taner kardeşimiz fahri konsolosluk yaparken onlar Türkiye ile ticaretini ihracat lehinde arttırmak istemişlerdir ama biz biliyoruz ki Taner kardeşim Türkiye'nin Şili'ye ihracatını arttıracaktır. Şu anda aramızdaki mesafe farkı ve mevsim farklılıkları bu alışverişi, bu ticareti çok fazla gündeme getirmemiş. İnanıyorum ki bundan sonra gelecektir. Ben Taner kardeşimi kutluyorum. Bu görevi en iyi şekilde yapacağına inanıyorum. Kendisine başarılar diliyorum."

Belediyeler adına konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Şili ile Türkiye arasında inanıyorum ki mesafeler uzak bile olsa Sayın Taner'in fahri konsolosluğu ile kalpler yakınlaşabilir. Mesafelerin uzaklığının hiçbir önemi yoktur. Yeter ki kalpler yakın olsun. İki ülkenin birbiri ile daha yakın olması için Şili ile Gaziantep arasında bir kardeş şehir ilişkisi tahsis edelim. Taner'in bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin son zamanlardaki gelişimine işaret eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Gaziantep nereden nereye geldi. Rahmetli Özal dönemi, 1983 yılında Türkiye'nin ihracatı 3 milyar dolardı. Bu gün sadece Gaziantep 7 milyar doları ihracatı zorluyor. İki katından fazla bir oran" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in dış ülkeler tarafından mercek altına alındığına dikkat çeken Milletvekili Erdoğan, "Tabi ki böyle bir ile 15 tane fahri konsolos da yakışır, 35 tane de yakışır. Bu gidişle de oraya doğru gidiyoruz. Burada açılan her fahri konsolosluk da Gaziantep'in; Türkiye'deki ve dünyadaki ekonomik gelişmişliğinin bir göstergesidir. Aynı anda prestijinin de göstergesidir. Bazı insanlar diyorlar ki 'Dünyanın gittiği yer Şili.' Şili'deki yerliler de 'Denizin başladığı yer' diyorlar. Ben dünyanın gittiği, denizin başladığı yeri Gaziantep ile Taner kardeşimiz buluşturdu. Kendisini tebrik ediyorum. Ben açılan konsolosluğun tüm Gazianteplilere hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Gaziantep'in rekabet gücünün yükseldiğini ifade eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan Nejat Koçer, "Yıllardır hep şunu gördük. Atılan her adım, Gaziantep'in rekabet gücünü yükseltiyor. Bu gün atılacak bu adım da yine Gaziantep'in uluslararası ilişkilerde rekabet gücünü yükseltecek çok önemli bir adım. Ben bu adımı attığı için büyük elçimize, fahri konsolosumuza teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diliyorum. Burada fahri konsolosluk müessesesini önemsiyorum. Gaziantep'in geleceği için atılan bu adımı çok ciddi ve önemli buluyorum. inşallah ihracatımıza, ithalatımıza dış ticaret gücümüze güç katsın diyorum" değerlendirmesini yaptı.

Düzenlenen törene; AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Nejat Koçer, Vali Yardımcıları Nursal Çakıroğlu, Beyazit Bestami Alkan, Gaziantep Polis Okulu Müdürü Osman Metli, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şili Cumhuriyeti Büyükelçisi Jorge Aranbicia Reyes, Konsolos Sebastian Marin, Kültür Ateşesi Paulino Toledo, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Toğçuoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş, Macaristan Fahri Konsolosu Bahaeddin Nakıboğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu ve çok sayıda davetli katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantep'te Şili Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement