Gaziantep Üniversitesi Sanat Günleri - Son Dakika
Yerel

Gaziantep Üniversitesi Sanat Günleri

Gaziantep Üniversitesi Sanat Günleri

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Geleneksel Olarak Gerçekleştirilen "Sanat Günleri" Konferansı, Bu Hafta Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Vırıt'ı Ağırladı. "Sanatın Öyküsü-6" Konulu Konferans Sanatseverleri Bir Araya Getirdi.

17.03.2008 12:16

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde geleneksel olarak gerçekleştirilen "Sanat Günleri" konferansı, bu hafta Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Vırıt'ı ağırladı. "Sanatın Öyküsü-6" konulu konferans sanatseverleri bir araya getirdi.

Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Seminer Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, Rönesans sanatına değinen Vırıt, resim anlayışının Giotto Di Bondone ile değiştiğini söyledi. Roma'nın yıkılmasından sonra kuzey ( Almanya, Hollanda) ve güney (İtalya) olmak üzere iki farklı resim anlayışı olduğunu belirten Vırıt, "Kuzeydeki değişim güneydekine hiç benzememektedir. Kuzeyde görmeye dayalı, doğayı taklit edip, her şeyi olduğu gibi resmetmek hakimdir. Güneyde ise, tam tersine matematiksel bir anlayışla derinlik, duygu verilmeye çalışılmış, daha sağlam daha gerçekçi resimler ortaya çıkmıştır. Sanat tamamen dinin kontrolünde gelişmiş, resimlerde İsa, Meryem ve havari figürleri yer almıştır. Ressamların buradaki amacı, Kilisenin istekleri doğrultusunda resimleri yapıp bundan geçimlerini sağlayabilecekleri kadar para kazanabilmektir" dedi.

Rönesans resimlerinde ön plan ile arka planın uyumsuz olduğunu söyleyen Vırıt, "Ressamlar için uyumsuzluk çok büyük bir sorun olmuştur. 'Botticelli' bu sorunu yaptığı eserlerde kısmen gidermeye çalışmış ve bir bütünlük olmasını amaç edinmiştir. 'Mantegna' ise Uzaktakileri daha küçük göstermiş, daha gerçekçi figürler ortaya çıkarmış müthiş bir ustadır" şeklinde konuştu.

(OÇ-OÇ-Y) 17.03.2008 11:57 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantep Üniversitesi Sanat Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement