Güvenli Bir Yaşam İçin Türkiye'ye Sığındılar - Son Dakika
Yerel

Güvenli Bir Yaşam İçin Türkiye'ye Sığındılar

Çağrı Turgut/Veysel Kara - Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan çoğu Iraklı bin 200 kişinin ihtiyaçları, Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki merkezce karşılanıyor.

01.01.2012 13:00

Çağrı Turgut/Veysel Kara - Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan çoğu Iraklı bin 200 kişinin ihtiyaçları, Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki merkezce karşılanıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla ülkelerindeki olaylar nedeniyle kaçarak Türkiye'ye gelen çoğu Iraklı sığınmacılar, yeni bir hayata "merhaba" dedi.

'İç karışıklık ve baskıdan dolayı herşeylerini geride bırakıp Sakarya'ya gelen mültecilere Sakarya Büyükşehir Belediyesi ev eşyası, erzak ve ısınma yardımı yapıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası sorumlusu Alpay Şirin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ve İran ağırlıklı olmak üzere yaklaşık bin 200 mültecinin yardım almak amacıyla kendilerine başvurduğunu söyledi.

Son zamanlarda Sakarya'ya yoğun bir sığınmacı akını olduğuna dikkati çeken Şirin, "Her geçen gün sığınmacı sayısı artıyor. Bize gelenlerin ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılamaya çalışıyoruz. Onlara burada Türk Milleti'nin misafirperverliğini göstermeye çalışıyoruz. Sorumluluk alanımızda olmamasına rağmen elimizden geldiğince mağduriyetlerini gidermeye çalışıyoruz" dedi.

-"Türkiye'de gördüğümüz iyilikleri ne Suriye'de ne de Irak'ta gördük"-

Irakta'ki çatışmalar nedeniyle 2006 yılında ülkesini terk ederek 3 çocuğu ile birlikte Suriye'ye yerleşen anne Şeda Ali Hamze (45), Suriye'de olaylar başlayınca Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Adapazarı'nda kiraladığı evde 3 çocuğuyla birlikte yaşayan Hamze, Bağdat'ta hemen hemen hergün meydana gelen olaylar ve kaos nedeniyle Suriye'ye kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler aracılığıyla Avusturalya, Kanada ve ABD gibi ülkelere iltica edebilmek için Türkiye'ye geldiklerini anlatan Hamze, Irak'ta çok zor günler yaşadıklarını belirtti. Bir kızı ve damadının gözlerinin önünde öldürüldüğünü söyleyen Hamze, "Ülkemizdeki karışıklar nedeniyle 2006 yılında Iraktan Suriye'ye göç ettik. Orada da "Arap baharı" nedeniyle olaylar çıkınca üç ay bekledik ama olaylar bir türlü dinmedi. Durum daha da kötüye gitmeye başlayınca Birleşmiş Milletler aracılığıyla Türkiye'ye geldik." dedi.

Hamze, "Damadımı gözümün önünde öldürdüler. Amcamın yüzünü kestiler. Hepsi gözlerimizin önünde oldu. Şu anda Türkiye'deyiz, nereye olursa olsun giderim" diyerek bir daha asla Irak'a dönmek istemediklerini söyledi.

Gördükleri insani yardımı ne Irak'ta ne de Suriye'de gördüğünü anlatan Hamze, Türkiye'ye ve Türk halkı ile ilgili duygularını şu şekilde dile getirdi:

"Türkiye'de çok güzel karşılandık, hükümetten ve Türk kardeşlerimizden çok çok memnunuz. Burada belediye, muhtarlık ve komşular elimizden tuttu. Türk insanını başımın üstüne koyarım. Dil sorunumuzdan başka sorunumuz yok. Bu iyilikleri asla unutmayacağız."

-11 yaşındaki Muhammed'in yaşadığı dehşet-

Irak'tan annesiyle Türkiye'ye sığınan 11 yaşındaki Salih Muhammed ise babası ile birlikte kaçırıldığını ve babasını gözleri önünde öldürdüklerini belirterek,

"Evde oturuyorduk, birileri geldi ve babamın elini, gözünü bağlayıp götürdü. Başına poşet geçirdiler, sonra gelip beni de götürdüler ve dövdüler. Sonra geri getirip kapımızın önüne bıraktılar" dedi.

Muhammed, Irak'ta yaşadığı ve unutamadığı bir olayı ise şu şekilde aktardı:

"Irak'ta okula gidiyordum. Bir gün okuldan çıkarken bir şeye bastığımı fark ettim. Önce ne olduğunu anlamadım. Sonra baktım bir insan cesedine basmışım. Birini öldürüp yolun kenarına atmışlar. O anda çok korktum. 15 gün okula gidemedim."

Türkiye'ye gelmekten çok memnun olduğunu söyleyen Muhammed, "Türkiye çok güzel bir ülke. İnsanlar burada bana iyi davranıyor. Kuran kursuna gidiyorum, oradaki çocuklarla arkadaş oldum. Okula gitmeyi istiyorum ama dil bilmiyorum. Türkçe öğrenmek istiyorum." dedi.

-Kızını korumak için Türkiye'ye geldi-

Sığınmacılardan Nadia Kerim İbrahim de (43) Bağdat'tan Türkiye'ye geldiğini ve Irak'ta yaşamanın çok zor olduğunu söyledi.

Türkiye'de çok iyi karşılandıklarını anlatan Nadia Kerim İbrahim, "Kızımı korumak için Türkiye'ye geldim. Bilmediğimiz, tanımadığımız bazı kişiler kızımın okula gitmemesi için bizi tehdit ediyorlardı. Kızımın okuduğu okulda çok sayıda kız öğretmen ve öğrenci kaçırılıyordu. Kızımı da kaçırdılar. Polis son anda durumu farkederek kızımı kurtardı." dedi.

Kaçırma olayından sonra kızının psikolojik olarak adeta çöktüğünü söyleyen Nadia Kerim İbrahim, "Yaşadığı olayın etkisiyle erkek gördüğü zaman korkuyordu. Dışarı dahi adım atamıyordu. Böyle olunca kızımı kurtarmak için Türkiye'ye geldim. Şu anda dışarıya çıkabiliyor. Korkusunu yendi." Nadia Kerim İbrahim, bir iş sahibi oldukları takdirde Türkiye'den başka bir yere gitmek istemediklerini söyledi.

-Tek isteği Türkiye'de okuyup doktor olmak-

Bağdat'ta okula giderken kaçırılarak zor günler geçiren bir diğer sığınmacı Muhammed Jaffer (16) ise Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'de kendini güvende hissettiğini söyleyen Muhammed Jaffer'in en büyük dileği Türkiye'de okula gitmek.

Muhammed Jaffer, "Irak'ta çok kötü günler yaşadım. Beni kaçırmak istediler. Polis beni şans eseri kurtardı. Ondan sonra buraya gelene kadar okula gitmedim. Evden dışarı dahi çıkamıyordum. Irak'a asla dönmek istemiyorum. Bir ömür Türkiye'de yaşamak istiyorum. Özgür bir şekilde korkmadan yaşamak istiyorum. Türkçe bilmediğim için henüz okula gidemiyorum. Burada okula gitmek ve bitirince de doktor olmak istiyorum." dedi.

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güvenli Bir Yaşam İçin Türkiye'ye Sığındılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement