SÜLEYMAN ELÇİN - Annelik sevinci yaşadığı gün kalp yetmezliği çektiğini öğrenen ve en mutlu gününde hayatı bir anda kararan Hamide Akman, 16 yıl önce "Ya ölümü ya yaşamayı seçeceğim" diyerek Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ilk kalp nakli ameliyatının kahramanı oldu. Akman, 16 yıl önce gerçekleştirilen nakil ile hayat buldu.
Antalya'da yaşayan 46 yaşındaki ev hanımı Hamide Akman, 21 yıl önce Osman Akman ile hayatını birleştirdi. Mutlu bir yaşam sürdüren Akman, kalp kapakçığının açık olduğundan haberi olmadan bir yıl sonra hamile kaldı. Anne olacağı haberiyle mutlu olan Akman, normal doğum ile 1994 yılında şu an Akdeniz Üniversitesi'nde iç mimarlık öğrenimi gören 20 yaşındaki kızı Sabiha'yı dünyaya getirdi. Doğumdan sonra hızla zayıflayan Akman'a, doktorlar kalp kapakçığındaki açıklığın normal yolla doğum nedeniyle kalp yetmezliğine dönüştüğünü bildirdi.
4 yıl ilaç tedavisi gören Akman'ın yaşaması için acilen kalp nakli olması gerektiği belirtildi. Akdeniz Üniversitesi'nde daha önce hiç gerçekleştirilmeyen kalp nakli ameliyatı önerilen Akman, çevresindekilerin "Seni kobay olarak kullanıyorlar. Senin üzerinde deney yapacaklar" gibi tepkilere rağmen, "Ya ölümü ya yaşamayı seçeceğim" diyerek nakil olmaya karar verdi.
24 yaşındaki kızın kalbi nakledildi
Doktorlara nakil olmak istediğini belirtmesinden bir hafta sonra Akman'a, beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki Feride Can isimli genç kızın kalbinin nakledilmesi kararlaştırıldı.
"Allahım bana kızımın çocukluğunu ve büyüdüğünü görmemi nasip et" diyerek ameliyathaneye giren Akman'a Feride Can'ın kalbi nakledildi. Naklin ardından Akman, 4 ay kontrol amacıyla hastanede yatılı tedavi gördü. O dönemde hastane çalışanlarının ve hastaların ilgi odağı olan, "hislerin değişti mi?" gibi soruları "Beynim değişmedi, kalbim değişti" diyerek yanıtlayan Akman, naklin ardından sağlığına kavuştu
Feride'nin kalbi 16 yıldır Hamide'de yaşıyor
16 yıldır Feride Can'ın kalbiyle yaşayan Hamide Akman, kendisinden önce nakil olan kimseyi görmediği için o günlerde çok korktuğunu ancak nakil olmaması halinde hayatta kalma şansının bulunmadığını söyledi.
Doktorların kendisine "Bu kalp ile en fazla 2 ay yaşayabilirsin" dediğine dikkati çeken Akman, "Kalp nakli olmazsam kısa süre sonra hayatını kaybedeceğimi biliyordum. Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Bayezid, (Sen inanırsan, güçlü olursan biz bu nakli başarıyla yaparız) diyerek bana güç verdi. Yaşayamayacağımı düşünüyordum. (Ölümüm hangi gün olacak acaba) diye bekliyordum. Bir anda şans bana güldü ve hayat normale döndü. Hayat bana ben hayata güldüm" dedi.
"Kızımın büyüdüğünü gördüm"
Naklin ardından mutlu bir hayat sürdüğünü anlatan Akman; "Nakilden önce kaybettiğim kilolarımı aldım. Her ihtiyacımı artık kendim görmeye başladım. Ev işlerimi rahatlıkla yaptım. Araba kullandım. Hatta bir yıl temizlik işine girip çalıştım. Normal bir insan ne yapıyorsa ben de yapabiliyorum. Kızımın büyüdüğünü gördüm. Bu duygu anlatılmaz. Kızımı kanatlarımın altında büyütmek büyük bir mutluluk. Başka ne isteyebilirim hayattan" diye konuştu.
Organ naklinin gönüllü elçisi olarak çalıştığını belirten Akman, nakil olacak hastaları tek tek ziyaret ettiğini ve 16 yıldır nakilli kalple sağlıklı yaşadığımı gören hastalarda umut ve yaşama inancının doğduğunu dile getirdi. Akman, "Organ nakli hayat kurtarır" sözünün en büyük kanıtının kendisi olduğunu ifade etti.
Kalp nakli bekleyen çok sayıda hasta var
Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Ömer Bayezid ise Akman'ın sağlığının çok iyi olduğunu söyledi.
Bayezid, "Akman, o dönem nakil olmayı kabul etmeseydi kesin olarak hayatını kaybedecekti. Nakil oldu ve 16 yıldır sağlıklı bir şekilde yaşıyor. Sadece ilaçlarını kullanıyor. Son dönem kalp yetmezliği çeken hastaların yüzde 50'si ilk 1 yıl içinde hayatını kaybediyor. Bu şekilde çok sayıda hasta nakil olmayı bekliyor. Bu hastaların hayatını kurtarmak için insanların organ bağışçısı olması gerekiyor" dedi. - Antalya
Son Dakika › Yerel › Hayat Bana Ben Hayata Güldüm' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?