Hekimhan Cevizinde Tescil Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Hekimhan Cevizinde Tescil Çalışmaları Sürüyor

Hekimhan Cevizinde Tescil Çalışmaları Sürüyor

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, "Hekimhan cevizi" ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda büyük aşamalar kaydedildiğini belirtti.

16.08.2013 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, "Hekimhan cevizi" ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda büyük aşamalar kaydedildiğini belirtti.

Zengin yaptığı açıklamada "Ceviz konusunda kurumumuzda 2008 yılında başlayan ve Türkiye'de 11 lokasyonda yürütülmüş olan TÜBİTAK projesi ile yerli ve yabancı 10 ceviz tipinin adaptasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Bu çalışmada bölgeye uygun ceviz çeşitleri belirlenmiştir. Kurum olarak ayrıca Hekimhan bölgesindeki cevizlerin adaptasyon, seleksiyon ve uygun aşı yöntemlerinin belirlenmesi gibi birçok araştırma projesi tamamlanmış olup, cevizle ilgili yeni araştırma projeleri de yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

"Hekimhan ilçemiz ve çevresinde uzun süren seleksiyon çalışmaları neticesinde yüzlerce ceviz tipi incelenerek özellikleri iyi beş ceviz tipi belirlenmiştir" diyen Zengin, "2012 yılında bu ceviz tiplerinin fidanları üretilerek Müdürlüğümüz Battalgazi Kampüsünde oluşturulan parsele, tescile sunulmak amacıyla dikimleri yapılmıştır. Dikimi yapılan bu fidanların meyve döneminde TTSM tarafından yapılacak kontrollerden sonra tescil işlemleri tamamlanacaktır" açıklamasını şöyle tamamladı:

"Son günlerde yerel basında yer alan bazı haberlerde Hekimhan cevizinin tescili ile ilgili eksik açıklamalar yapılmaktadır. Konu ile ilgili olarak Malatya Valimiz Sayın Vasip Şahin başkanlığında 20 Mart 2013 tarihinde bir toplantı düzenlenmiştir. Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüz, Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Hekimhan Kaymakamlığı, Hekimhan Belediye Başkanlığı, Hekimhan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Hekimhan Ziraat Odasının katıldığı bu toplantıda iş bölümü ve görevlendirmeler protokole bağlanmıştır. Toplantı neticesinde düzenlenen protokole göre Hekimhan cevizinin tescil işlemlerinin yapılacağı, tescil sürecinde ve sonrasındaki safhalarda da her kurumun kendi üzerine düşen görevi protokole bağlı kalarak yerine getireceği karara bağlanmıştır. Bu protokol çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir." - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hekimhan Cevizinde Tescil Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement