YUNUS OKUR - Karaciğer yetmezliği nedeniyle 4 yıldır doku nakli olmayı bekleyen ve hastalığın son safhasında artık komaya giren 24 yaşındaki Tansu Çakır, daha önce hiç tanımadığı Muğla'da yaşayan amca kızının yaptığı doku bağışıyla yaşama döndü.
Ardahan'da yaşayan 2 çocuk annesi Çakır'a, "sarılık" şikayetiyle başvurduğu Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu. AÜ Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde karaciğer doku nakli için sıraya yazılan Çakır, 4 yıldır organ bağışı beklediği sırada fenalaşarak komaya girdi.
Bu dönemde, Çakır'ın hastalığından haberdar olan daha önce hiç tanışmadıkları Muğla'da yaşayan amcasının kızı 34 yaşındaki Birgül Çakır Erzurum'a gelerek, doku bağışında bulundu.
"Beni hiç tanımadığı halde hayata bağladı"
Tansu Çakır, nakil sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölmek üzereyken hiç görmediği amcasının kızı Birgül'ün kendisine hayat verdiğini belirtti.
Birgül ile ilk defa, nakil sonrası tanıştığını ve onu çok sevdiğini belirten Çakır, "Beni hiç tanımadığı halde hayata bağladı. Organını verdikten sonra üstelik bana bakıcılık yapıyor. Ben artık hayattan hiçbir şey beklemiyordum, umudumu kesmiştim. Bir anda oldu ve hiç tanımadığım amcamın kızı gelip beni hayata bağladı" diye konuştu.
- "Kuzenimle organ bağışında tanıştık"
Kuzenine organ bağışında bulunan Birgül Çakır da 32 yıl önce ailesinin Ardahan'dan Muğla'ya yerleştiğini ve hiç Ardahan'a gitmedikleri için akrabalarını tanımadığını söyledi.
Babasının, kardeşi ve yengesiyle telefonla görüştüğünü ve bu konuşma sırasında daha önce ismini bile bilmediği amcasının kızının hastalığını öğrendiğini, 5 aylık bebeği ile 5 yaşında kızı olduğunu duyunca da çok üzüldüğünü ifade eden Çakır, şunları söyledi:
"Karaciğerinde kist varmış. Tansu'nun ağabeyi, aynı rahatsızlıktan 6 yıl önce vefat etmiş. Yengemle ve amcamla konuştum. 'Benim yapabileceğim ne varsa yapmaya hazırım' dedim. O da 'kan grubunun uyması gerekiyor' dedi. Muğla'dan nakil için hemen Erzurum'a geldim. Gürkan Öztürk Hoca, organ naklinin bir an önce yapılması gerektiğini ve hastanın son şansı olduğunu söyledi. Hatta hoca bize 'yıllardır neredeydiniz niye hiç kontrole getirmediniz' diye kızdı. Yani, Tansu ölüme terk edilmişti. "
"Herkes duyarlı olmalı, korkacak bir şey yok"
Amcasının kızının sağlığına kavuşmasına yardım ettiği için çok mutlu olduğunu belirten Çakır, herkesin organ bağışına duyarlı olmasını istedi.
Çakır, canlı bağışçı olmakta da korkacak bir şey olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Herkes duyarlı olsun, korkacak hiçbir şey yok. Empati kursunlar. Kendilerini zor durumda olan hastaların yerine koysunlar. Herkes elinden geleni yapmalı. Herkes etrafındaki birine yardım ederse kimse sıkıntı yaşamaz. Amcamın kızı olan Tansu'yu daha önce hiç görmemiştim, ismini dahi bilmiyordum. Gerçi yasalar izin verse bu durumda bir arkadaşım, komşum dahi olsaydı, hiç tereddütsüz yine aynı şeyi yapardım. Ameliyattan sonra biraz sancı çekiyorsun, başka bir şey yok. Şu an hiçbir şey olmamış gibi çok iyiyim ve sağlıklıyım."
"Son aşamadaydı"
AÜ Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk de Tansu Çakır'ın yaklaşık 4 yıldır karaciğer beklediğini ve gittikçe ilerleyen hastalığında nakil öncesi artık son aşamaya girildiğini belirtti.
Çakır'ın, bu dönemde hiç tanımadığı kuzeni sayesinde sağlığına kavuştuğunu ifade eden Öztürk, "Yaklaşık 4 yıllık organ bekleme, hiç tanımadığı kuzeninin yürekliliği ile çözüldü. Hastaya kuzeninden alınan karaciğerle canlı vericili karaciğer nakli yapıldı ve şu anda sağlıklı" dedi.
Son Dakika › Yerel › Hiç Karşılaşmadığı Kuzeni Sayesinde Hayata Tutundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?