İktisatçı Mehmet Tuncay, 'Yeni Belediye' Kitabını Yazdı - Son Dakika
Yerel

İktisatçı Mehmet Tuncay, 'Yeni Belediye' Kitabını Yazdı

İktisatçı Mehmet Tuncay, \'Yeni Belediye\' Kitabını Yazdı

Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Tuncay'ın birçok kaynaktan faydalanarak kaleme aldığı "Yeni Belediye Sistemi - Yaşanabilir Kent Şanlıurfa" adlı rehber kitabı yayımladı.

04.11.2013 11:08

Kurulduğu 2011 yılından bu yana Şanlıurfa'nın tarihi, kültürel, sosyal, siyasal ve ekonomik alandaki geçmişini irdeleyip, bugünün tahlilini yaparak yarınları şekillendirmeyi amaçlayan MİRBAD, Şanlıurfa'da sayılı sivil toplum kuruluşlarında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayıncı Sertifikası'nı aldıktan sonra, kentin bilgi hazinesine ilk eserini kattı.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'in sunuş yazısıyla başlayan ve altı bölümden oluşan 262 sayfalık kitapta; Yerel yönetimin temel ilkeleri, Türkiye'de büyükşehir belediyesi sistemi ve 6360 sayılı yasa ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için yeni bir kent vizyonu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde sosyal belediyecilik ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi kurum içi etkin belediye yönetim stratejileri başlıkları altında ayrıntılı bilgi, kaynak ve istatistik verileri yer alıyor. Büyükşehir Şanlıurfa'nın işlevsel ve alan gelişimini inceleyen, kentin gelişimi önünde engel olan hâlihazırdaki sorunlarına ve gelecekte ortaya çıkabilecek problemlerin önlenmesine dair çözüm politikaları sunan kitap, yerel yönetimleri, belediyeciliği ve kentleşmeyi tüm boyutlarıyla inceleyerek gelecekteki Şanlıurfa yerel yönetimlerine bir kılavuz olabilme niteliği taşıyor.

TUNCAY: SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BU ESER GEREKLİYDİ

2014 yerel seçimleri öncesi yöneticilerin, siyasetçilerin ve araştırmacıların her an elinin altında bulunması gereken bir kaynak olan kitap hakkında açıklama yapan kitabın yazarı ve MİRBAD Başkanı Mehmet Tuncay, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin belediyecilik anlamında bir model haline gelebilmesi, gerekli yatırımların yapılmasına, projelerin ve özgün hizmetlerin sunulmasına en önemlisi de tüm bu uygulamaları gerçekleştirecek donanımlı yerel yönetici kadrolarının mevcudiyetine bağlıdır. Şanlıurfa kenti yapısal sorunlardan ve uygulanan yanlış politikalardan dolayı çok yönlü ve karmaşık sorunların yumağı haline gelmiştir ve her bir sorun diğerlerini etkileyebilecek nitelikte olup çözüm beklemektedir. Şanlıurfa'da uygulanan yanlış kent politikaları sonucu oluşan düzensizlik, kentin fiziki varlığı ile tarihi, doğal ve kültürel yapıları arasında uygunsuz bir durumun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şanlıurfa'mızın sorunları diğer kentlerin sorunlarıyla birtakım benzerlikler gösterse de, şehrimizin kendisine has tarihi ve kültürel belleği ve hâlihazırdaki kentsel yapısından kaynaklanan çok farklı problemleri vardır. Bu nedenle, Şanlıurfa'mızın kentsel sorunlarına dair çözümler üretebilecek bir çalışmanın gerekliliğini öngörerek bu kitabı bilimsel veriler ışığında kentimizin sorunlarına çözüm üretiminde bir kaynak teşkil edebilmesi için hazırladım" dedi.

MİRBAD HAKKINDA

Alanında uzman akademisyenlerin, din adamlarının, siyaset uzmanlarının, ekonomistlerin katıldığı Salı Sohbetleri kapsamında bugüne kadar onlarca önemli konferansa ev sahipliği yapan MİRBAD, aynı zamanda kurulan ihtisas kürsüleri ile kültür sanat, kişisel gelişim, iktisat, siyaset, kent yönetimi, uluslararası ilişkiler gibi ana konularda kente dair önemli bilgiler derledi.

Sözlü tarih araştırmaları, tarih okumaları ve sinema gösterimi gibi farklı alanlarda üniversite öğrencileri, akademisyenler, yazarlar ve araştırmacıların buluşma merkezi haline gelen MİRBAD'ın TBMM Evi'ndeki merkezi, aynı zamanda Şanlıurfa'nın geleneksel mimari dokusunu görüp, bu dokunun içerisinde vakit geçirmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin de uğrak mekanı haline gelmiş bulunuyor.

Bu arada kitabı temin etmek isteyenler MİRBAD'ın TBMM Evi'nden temin edebilecek.

MEHMET TUNCAY KİMDİR?

Mehmet Tuncay, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 1978 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Suruç'ta, liseyi Şanlıurfa'da tamamladıktan sonra yüksek öğrenimine Harran Üniversitesi Şanlıurfa Meslek Yüksek Okulu Muhasebe Bölümü ile başladı. Lisans eğitimini Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde okudu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İktisat Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. 2004 yılından beri Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Mali Müşavirlik, Patent ve Marka Vekilliği, Danışmanlık gibi haklara sahip olup bu meslekleri icra etmektedir. Bunların yanı sıra Harran İktisat Mezunları Cemiyeti Derneği Başkanlığı, Gapekoder Derneği başkan yardımcılığı ve birçok vakfın mütevelli üyesi ve mali danışmanıdır. Akademisyenlerle birlikte kurduğu MİRBAD Kent Toplum Bilim ve Tarih Araştırmaları Derneği'nin başkanı olarak görevi devam etmektedir. Kente dair sözlü tarih çalışmaları, Akıllı kent, Ekokent, Sosyal Belediyecilik ve Şehircilik gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel İktisatçı Mehmet Tuncay, 'Yeni Belediye' Kitabını Yazdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement