Isparta Belediyesi'ne yönelik 82 sanıklı davanın 14'üncü duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
40 sanığın katıldığı duruşmaya, yargılama aşamasında alınan ve sanıkların aleyhine olan ikinci bilirkişi raporu damga vurdu. 347 sayfalık raporun sonuç kısmı mahkeme heyeti tarafından okundu. Bilirkişi raporunun okunmasının ardından sanık avukatları, rapor hakkındaki görüşlerini mahkemeye sunmak için süre istediler.
Sanık avukatlarından Gökmen Gökmenoğlu, bilirkişinin bilirkişilik yapmaktan ziyade heyet yerine geçtiğini belirterek, yetkilerini aştığını bu nedenle mahkemenin heyet hakkında suç duyurusunda bulunmasını istedi.
Sanık avukatlarından Ülkem Baş ise raporla ilgili esas hakkında beyanlarını sunmak için süre istediklerini belirtirken, ek bir rapor alınması talebinde bulundu. Yargılananların tamamının belediye mensubu kimseler olduğunu ifade eden Baş, raporda Belediye Kanunu'nun olaylarla ilişkilendirilmediğini, bunun uygun olmadığını, raporda adı geçen tüm satın almaların doğrudan temin kabul edildiğini söyledi. Baş, "Örneğin tören ağırlama giderleri Belediye Kanunu'nun 38'inci maddesine göre yapılan doğrudan bir harcamamı dır yoksa Kamu İhale Kanunu'na göre yapılan bir harcama mıdır?" diye sordu.
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın katılmadığı duruşmada sanıklara da söz verildi. Söz alan sanıklar bilirkişi raporundaki ifadeleri kabul etmediklerini bildirdi. İddia makamı süre talebini uygun görürken, mahkeme heyeti raporun incelenmesi için süre verilmesine ve bir sonraki duruşmanın 18 Mart 2014 tarihinde görülmesine karar verdi.
Sanık Hüseyin Tüylüoğlu'nun avukatı Gökmen Gökmenoğlu, bilirkişi hakkında görev yetki gaspında bulundukları için resen suç duyurusunda bulunulmasını istediklerini söyledi. Gökmenoğlu, "Kendi müvekkilim hakkında iddianamede yer almayan hususların raporda olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili heyetin resmen suç duyurusunda bulunması, aksi halde kendimizin suç duyurusunda bulunacağımızı mahkeme heyetine bildirdik. Kaldı ki, bilirkişi raporuyla ilgili sözlü taleplerimiz için süre talebinde bulunduk" dedi.
Sayıştayın görev ve yetkilerinin yasada belli olduğunu kaydeden Gökmenoğlu, "Sayıştay hesap bilirkişisidir. Sayıştayın rakamsal olarak bazı bilgileri bulması gerekir. Bırakın hukukçu olmayı, sade bir vatandaş bile bu raporu incelese, hesap incelemesi olmadığını görür. Maddi veriler yok. Mahkeme heyetinin kullanması gereken görev ve yetkilerin kullanıldığını sadece tape kayıtlarında dosyada bulunan veriler değerlendirildiğini hatta fezlekeden kopya alındığını görüyoruz. Bu bilirkişilik değil. Aradaki bu çelişki giderilmediği müddetçe raporun mahkemeye net bilgi verecek düzeyde olmadığın düşünüyoruz" diye konuştu.
82 SANIKLA DAVA
23 Eylül 2011 tarihinde Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize İşler Şube Müdürlüğü ekiplerince Isparta Belediyesi'ne yönelik operasyon sonrası, aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dönemin Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, denimin Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer'in de olduğu 82 kişi hakkında dava açıldı. Davada sanıklar, ' örgüt oluşturmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik' gibi suçlamalarla yargılanıyor. - ISPARTA
Son Dakika › Yerel › Isparta Belediyesi'ne Yönelik Operasyonla İlgili Dava - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?