"Kadınlarımız Bir Yere Kadar Yükseliyor, Sonra Önleri Kapanıyor" - Son Dakika
Yerel

"Kadınlarımız Bir Yere Kadar Yükseliyor, Sonra Önleri Kapanıyor"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, "Kadınlarımız bir yere kadar yükseliyor, bir noktadan sonra önleri kapanıyor." dedi.

06.12.2014 19:57  Güncelleme: 01:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) tarafından kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte CKD üyelerinden oluşan koro, Türk Sanat Müziğinden çeşitli eserler seslendirdi ve tiyatro ekibi de muhtar olmak isteyen bir kadının hikayesini skeçle anlattı.

Etkinliğe katılan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, burada yaptığı konuşmada, Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkına dünyanın birçok ülkesinden önce sahip olduğunu belirtti.

1935 yılında yapılan seçimde 395 milletvekilinin 18'ini kadınların oluşturduğunu anlatan Nazlıaka, bugüne kadar ise TBMM'de 315 kadının milletvekili olarak görev yaptığını kaydetti. Nazlıaka, bu sayının azlığından yakındı.

Türkiye'de kadınların temel yaşama hakkını korumaya çalıştıklarını öne süren Nazlıaka, bu yıl içinde kadınların yüzde 76'sının koruma altında oldukları sırada öldürüldüğünü ileri sürdü.

Devlet yönetiminde, yüksek yargıda kadın temsiliyetinin yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Nazlıaka, şunları söyledi:

"Bu nedenledir ki kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzlerde suçlular serbest bırakılıyor. Mahkeme de 'efendi durdu' diye, takım elbise giydi diye o katillere iyi hal indirimi veriliyor. Şimdi mahkemeye çıkmış bir katilin orada katil gibi durması mümkün müdür? Tabi ki en efendi halini sergileyecektir. İşte erkek egemen bakış açısı adalete de yansıyor. Biz erkek adaleti değil gerçek adalet istiyoruz."

"Kadınlar geleneksel aile rollerine hapsediliyor"

Kadın istihdamının azlığından yakınan Aylin Nazlıaka, 176 üniversitede sadece 14 kadın rektörün bulunduğunu, kadın dekan oranının ise yüzde 9'larda olduğunu belirtti.

Kadınların okuyup, öğretim üyesi olabildiğini ancak üniversiteleri yönetemediğini vurgulayan Nazlıaka, "Bu durum kadınların yeterli donanıma yeterli yetkinliğe sahip olmamasından mı kaynaklanıyor, hayır. Cam tavan dediğimiz bir sendrom var. Kadınlarımız bir yere kadar yükseliyor, bir noktadan sonra önleri kapanıyor. Kadınlar durmadan geleneksel aile rollerinin içerisine hapsediliyor" dedi.

Antalya Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Deveci de cumhuriyetle başlayan bir dönüşümün temel eksenini kadın ile erkek eşitliğinin oluşturduğunu söyledi.

Etkinliğe, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile vatandaşlar katıldı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kadınlarımız Bir Yere Kadar Yükseliyor, Sonra Önleri Kapanıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement