Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yılmazlar, "Beyninizi çalıştırdığınız takdirde nöronlar arasındaki iletişimi artırırsınız yani yollarda akım artar. Akım arttıkça da işlek bir zekaya, işlek bir beyne sahip olursunuz. Kafayı dinliyorum diye sakın beyninizi boş bırakmayın" dedi.
Yılmazlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin sağlığının diğer tüm organları da etkilediği için çok önemli olduğunu söyledi.
Beynin hayat boyu korunması için iyi bir yaşam şekline ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yılmazlar, şöyle devam etti:
"Beyin sağlığı için kafayı sürekli meşgul tutmak gerekiyor. Kişinin her gün bir gazete okuması önemli. Türkiye'de ve dünyada olan biteni izlemesi, yaşlılıkta da çevresinde olan biteni takip etmesi, çevresinden haberdar olması beyin sağlığı için önemli bir durumdur. Medyayı, özellikle gazeteleri, dergileri eğlence bazlı kullanmaması, çevresinde ne olup bitiyor farkında olması yani yer, nerede olmuş, ondan sonra ne zaman olmuş, niçin olmuş bunları takip etmesi beynini yorması anlamına gelecektir. Bu da beyni çalıştıracaktır. Bu onlar için güzel bir entelektüel eğlence, aynı zamanda ve beyni de koruyan bir faktördür. Kafayı fazla dinlemek, işlerle meşgul etmemek, sorunlardan uzaklaşmak beyin sağlığı bakımından çok da önerdiğimiz bir durum değil. Kafayı fazla dinlemek beyin açısından sakıncalı hatta zararlı."
Bazı insanların kafayı yormayacak şekilde yaşadığını, sadece eğlence programlarını izlediğini veya bir köşede inzivaya çekildiğini dile getiren Yılmazlar, bu durumun beyin için istirahat olmadığını anlattı.
Beyni dinlendirmek ve çalıştırmak için çeşitli uğraşlar bulmak gerektiğine değinen Yılmazlar, şunları kaydetti:
"Mesela beyni çalıştırmak için bilginizin olmadığı bir konuda kurs alabilirsiniz. Yabancı dil kursu alabilirsiniz. Bir başka aktiviteyle ilgili kurs alabilirsiniz ya da yeni bir konuyu öğrenebilirsiniz. Yeni konuları öğrendikçe beyin kendisine o bilgileri depolayacak, kendinde o bilgileri kullanacak yeni yerler açacak. Yani nöronlar çalışmaya başlayacak. Nöronlar arasındaki iletişim artacak ve böylelikle beyninizin tüm kanallarını kullanacaksınız. Beyninizi işlevsel hale getirebilirsiniz. Beyninizi çalıştırdığınız takdirde nöronlar arasındaki iletişimi artırırsınız yani yollarda akım artar. Akım arttıkça da işlek bir zekaya, işlek bir beyne sahip olursunuz. Kafayı dinliyorum diye sakın beyninizi boş bırakmayın."
Son Dakika › Yerel › Kafayı Fazla Dinlemek Beyne Zararlı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?