Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı Açıklaması

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, Türkiye genelindeki veteriner hekimlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başlattığı çalışmaya destek olunması gerektiğine belirterek, bazı meslek dalları için tanınan yıpranma hakkının veteriner hekimler için de verilmesi gerektiğini söyledi.

09.03.2016 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, Türkiye genelindeki veteriner hekimlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başlattığı çalışmaya destek olunması gerektiğine belirterek, bazı meslek dalları için tanınan yıpranma hakkının veteriner hekimler için de verilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun yıpranma payı ile ilgili yasal düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geleceğini açıklamasının ardından harekete geçen veteriner hekimler, uygulama kapsamına kendilerinin de alınmasını istedi. Bu kapsamda Kastamonu Veteriner Hekimler Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı nezdinde çalışma başlattı.

"FİZİKSEL VE MANEVİ YIPRANMAYA HEMEN HER GÜN MARUZ KALIYORUZ"

Veteriner hekimin tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan olmayan hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu olduğuna işaret eden Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, "Biz veteriner hekimler tek sağlık konseptinin en güçlü halkalarından biri olarak dünya genelinde sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda ve sağlıklı insan felsefesi ile hareket eden yaz kış, kar kıyamet, gece gündüz demeden Kuduz, Kuş gribi, Domuz Gribi, Deli Dana Hastalığı, Brucella, Şarbon gibi daha yüzlerce sayabileceğimiz zoonoz hastalıklarla mücadele eden ve bu hastalıklara maruz kalan çalışma şartları yüksek risk teşkil eden bir meslek mensubuyuz. Yine arazi şartlarında, çiftliklerde aşılama ve tanımlama çalışmalarında hayvanların darbeleri ile sakatlanan onlarca veteriner hekim arkadaşımızın olduğunu hatta bu sebepten hayatını kaybeden hayvan sağlığı çalışanları olduğunu biliyoruz. Ahır ve ağıl şartlarında hemen her hayvan sağlığı personeli arkadaşımız kronik faranjit ve bronşit ile yüz yüze kalıyor. Kısacası biz veteriner hekimler olarak daha sayamadığım birçok fiziksel ve manevi yıpranmaya hemen her gün maruz kalmaktayız" dedi.

"FİİLİ HİZMET ZAMMINA VETERİNER HEKİMLERİN DE DAHİL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele eden Veteriner Sağlık Çalışanlarına tanınan her yıl için 2 aylık fiili hizmet zammı verme uygulamasına 1 Ekim 2008 itibariyle son verildiğini kaydeden Maşalacı, şunları kaydetti: "Bu uygulama ile Ekim 2008'den sonra yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı alınamamaktadır. Kazanılmış hak durumunda olan fiili hizmetin kaldırılması; kamuda çalışan Veteriner Sağlık Çalışanlarını mağdur etmiştir. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, erken emekliliğin kapısını açan 'yıpranma payı' ile ilgili düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis'e geleceğini söyledi. Buna göre; 4 yıl hizmeti olana 1 yıl yıpranma verileceğine dair bazı haberler yayınlandı. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun memur sınıflarını belirleyen 36. maddesinde Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenlerinin de sağlık sınıfına dahil olduklarına dair hüküm vardır. Dünyanın her tarafında sağlık meslek mensubu olarak kabul edilen veteriner sağlık çalışanlarının ülkemizde de sağlık meslek mensubu olarak kabul edilmesi ve adil bir yasal düzenleme açısından fiili hizmet zammına veteriner sağlık çalışanlarının da dahil edilmesini talep ediyoruz. Konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ele alınması noktasında Kastamonu milletvekillerimizden de destek bekliyoruz." - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement