Kbü'de Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı - Son Dakika
Yerel

Kbü'de Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı

Kbü\'de Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ATAM) açılışı Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programı ile yapıldı.

23.10.2015 18:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ATAM) açılışı Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programı ile yapıldı.

Programa Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya, Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Mahmut Kaşgari-Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alaz Ibraev, Karabük Vali Yardımcısı Abdullah Acar, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, Kırgızistan Cumhuriyeti Eski Dışişleri Bakanı Ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov, Kırgız Film Stüdyoları Müdürü Prof. Dr. Bakıt Karagulov, KBÜ kurucu Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri katıldı.

Programın açılışında konuşan Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cıldız İsmailova, "Türkistan coğrafyasında var olan Türklerin, tarihin akışı içinde bir kısmı Anadolu topraklarına göç etmiş, bir kısmı batıya göç etmiş, büyük kısmı Orta Asya'da kalmıştır. Ancak son yüzyıl içerisinde Türkistan coğrafyasındaki Türkler Rus emperyalizmine maruz kalmışlardır. Buna rağmen milli kimlik ve inançlarına tutunarak özgürlüklerine kavuşmayı başarmışlardır. Çeyrek yüzyıldır özgür ve bağımsız olarak yaşayan Türkistan coğrafyasındaki Türkler yönünü Türkiye Cumhuriyeti'ne çevirmişler ve Türkiye'yi kendilerine model kabul etmişlerdir. Genç Türkistan Cumhuriyetlerinin, Türkiye Devleti ile münasebetlerinde kardeşlik hukuku içinde, Türkiye'nin deneyimlerinden ve demokratik olgunluğundan yararlanması yönündeki çabalarına destek olunması son derece yararlı olacaktır. Türk dünyasının birlikteliği yaşaması ve ortak düşüncede buluşması için her kesimden insanın çaba göstermesi geleceğimiz için oldukça önemlidir. Türk Dünyasının birlikteliği bizim aşkımız ve ülkümüzdür. Birliktelik aşkına olan hasretimiz yaklaşık çeyrek yüzyıl önce bitmiştir. Türkistan coğrafyasında artık güneş doğmuş ve inşallah bir daha batmayacaktır. Artık önümüzdeki yeni yüzyılların planlamasını beraberce yapmamız lazımdır. Çünkü Türk Dünyası ancak birlik ve beraberlik içerisinde yücelip, yükselebilir. Bu birliktelik öylesine önemli ki; gelişmiş ve kudretli bir Türk Dünyası, müreffeh, huzurlu bir İslam Dünyası'na da öncülük edebilir. Kimlik ve inanç birliği içinde gelişmiş, Türk Dünyası tüm dünya içinde bir huzur kaynağı olacaktır. Bilindiği üzere bütün birlik ve beraberlikler önce kardeşler arasında başlar ve dalga dalga diğer insanlara yayılır. Parça parça düşünmemize sebep olan bütün engelleri kaldırmalıyız. Artık net, müşahhas planlar ve projeleri beraberce geliştirmenin zamanı gelmiştir ve hatta geç bile kalınmıştır" dedi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Eski Dışişleri Bakanı ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov ise, "Her işin bir hayrı vardır. Bugün burada bulunmaktan çok heyecanlı ve mutluyum. 1976'lı yıllarda Moskova Türk büyük Elçiliğinde düzenlenen resepsiyonda Babam 'Ben Cengiz Aytmatov Kırgız Türkü'yüm' diyerek kendini tanıtmıştır. Babamın prensibi tavrı idi, öz kimliğinin ifadesiydi. Kendisini her zaman Kırgız Türk'ü olarak görüyordu. Onun için bu merkezin adına Cengiz Aytmatov adı verildi. Bu Türk birliğini, soy birliği bana göre bir araştırma merkezine layıktır. Türkiye'ye her gelişimde Türklerin Cengiz Aytmatov'u okuduklarını onun eserlerine hayran kaldıklarını görüyorum. Türk Kardeşlerimizin kendi yazarlarını okudukları, onu unutmadıkları ve ona saygı gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Çok yerinde, zamanında aktüel bir girişim oldu böyle bir merkezin açılması inşallah Türk dünyası işbirliği ve ortaklığının hızlandırılmasına yönelik süreçlere yardımcı olacaktır. Merkezin biran önce ayağa kalkıp işlerini yürütebilmesi için elimden geleni yapmaya hazırım." dedi.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Cengiz Aytmatov isminin kendileri için önemli olduğunu söyleyerek, "Türk Dünyası Araştırmaları Merkezinin ismini başkada verilebilirdik ama bu ismi Türkiye'de yaşayan insanlar olarak hepimiz çok yakından tanıyoruz aslında, al yazmalım filmiyle büyüdük biz, bu filmi yazan Cengiz Aytmatov'dur. Çocukluğumuzdan beri belki defalarca seyrettik bu filmi hala seyredişimizde ilk kez seyrediyor gibi sonuna kadar izleriz. Cengiz Aytmatov o yüzden bize hiç yabancı değildir. Cengiz Aytmatov okuyanlar bilir romanlarını hikayelerini okuyanlar derki bu nasıl bir adam nasıl bir aşk adamı her şeyi aşkla dolu. Bunu Cemile romanıyla ilgili olarak Fransız şair Louis Aragon derki 'Dünyanın en güzel yazılmış en güzel aşk romanıdır' İnşallah bizde bu aşkla bu aşk insanıyla Türk dünyasına en güzel şekilde açılmış oluyoruz. Kırgızistan'la olan iş birlikteliğimizi her daim her zeminde devam ettireceğiz" dedi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Kırgızistan'la Türkiye'nin birbirlerinin yakın olması akraba olmasının delilleri vardır diyerek, "Sadece kültürüne ve yapılan işlerine baktığımız zaman bu iki ülkenin çok bağlılığının olduğunu ispat etmektedir. Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilk defa tanıyan ülke Türkiye'dir. Kırgızistan'da ilk elçilik Türk elçiliğidir. Baktığımızda Tanrımız birdir dilimiz, dinimiz, tarihimiz ve maneviyatımız birdir bugünümüz birdir yarınımız birdir. Ben bir elçi olarak Türk'ün Allah'ın kavuşturduğu bir akraba olduğunun delilleri; Kırgız Bayrağı da Türk Bayrağı da kırmızıdır. Türk bayrağında Ay ile Yıldız Kırgız Bayrağında güneş vardır. Ay ile yıldız 12 saat Güneş'te 12 saattir. Toplamda 24 saat ve ikisi birleştiği zaman bir gün olur. Bundan dolayı bizi kavuşturan Allah'tır diyorum. Biz iki devlet bir milletiz. Kırgızlara Aladağlılar denir Türklere ise Anadolulular denir. Ben dilerim ki Aladağ'ın evlatları ile Anadolu'nun evlatları hep birlikte olsun. " dedi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğunun gösterisinin ardından protokol tarafından Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi açılış kurdelesi kesildi. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kbü'de Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement