Kemeraltı'nda Bir Rölyef Ustası - Son Dakika
Yerel

Kemeraltı'nda Bir Rölyef Ustası

Rölyef Eğitimini Almanya'da Alan ve Klasik Tablolardan Ünlülerin Portrelerine Kadar 500-550 Esere İmza Atan Sanatçı Atlı, İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda Kalaycılık Yapıyor.

15.03.2011 11:20

Efsun Yılmaz - Rölyef eğitimini Almanya'da alan ve klasik tablolardan ünlülerin portrelerine kadar 500-550 esere imza atan sanatçı Cuma Atlı (60), İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda kalaycılık yapıyor.

Cuma Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk ve ortaokulu Diyarbakır'da okuduktan sonra 1967 yılında ailesiyle İzmir'e yerleştiğini, 1970'li yıllarda ise Almanya'ya giderek Berlin Güzel Sanatlar Fakültesi'nde altın, gümüş, bakır kabartma-işleme eğitimi aldığını belirtti.

Mesleği sayesinde 55 ülke gezdiğini, birçok ülkede sipariş üzerine çeşitli rölyef eserler yaptığını dile getiren Atlı şöyle dedi:

" Muammer Kaddafi'den Saddam'a, Lady Diana'dan, ABD'nin 41. başkanı George Herbert Walker Bush'a kadar birçok ülke yöneticisi ve ünlünün portreleri yaptım. Saddam Hüseyin'in rölyefini 1984 yılında kendim takdim ettim. Saddam'ı çocuk ruhlu bir adam olarak hatırlıyorum.

Lady Diana için gelin kutusu, ayna ve mücevher sandığı hazırlamıştım. 1987-1988 yıllarıydı. O hediyeler için herhangi bir para talebinde bulunmadım ancak bana 45 bin sterlin vermişlerdi. Bugüne kadar aldığım en büyük paraydı."

Atlı, annesinin hastalanması nedeniyle 3 yıl önce İzmir'e döndüğünü, arkadaşına yardım etmek maksadıyla Kemeraltı'ndaki kalaycı dükkanında çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Kemeraltı'nı ve İzmir'i "bir masal dünyası" gibi gördüğünü, ülkenin coğrafyasını, kentlerin özelliklerini anlatan rölyefler yapmayı sürdürdüğünü ifade eden Atlı, "Son yaptığım İzmir Saat Kulesi'nin bakır rölyefi Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e Hisarönü ziyareti sırasında verildi"dedi.

Eserlerinden ayrılırken kendini "çocuğundan ayrılır" gibi hissettiğini söyleyen Atlı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar 500-550 rölyef hazırladım. Yurt dışında çok büyük saygı, sevgi gördüm. Belki çok büyük paralar kazanmadım Türkiye'de ama çok sevgi kazandığımı görüyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor. Şimdi kişisel sergimi hazırlamak için çalışıyorum. Türkiye'de en pahalı eserimi 900 liraya sattım.

Çalıştığım eserler arasında beni en çok etkileyen Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablosunun rölyefi oldu."

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kemeraltı'nda Bir Rölyef Ustası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement