Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı'nın "Azadi" temasıyla, "Medeniyetlerin Beşiğinde Kitapların Işığında" sloganıyla Sümerpark'ta 17-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği 2. Amed Kitap Fuarı'na katılan 72 yayınevine plaket verildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen törene, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ile yayınevlerinin yetkilileri katıldı. Törende konuşan Kültür Sanat Daire Başkanı Cevahir Sadak Düzgün, 3 ay boyunca koordinasyonla hazırlık çalışması yürüttüklerini belirterek, kolektif bir şekilde Amed Kitap Fuarı'nı tamamladıklarını kaydetti.
Aram Yayınevi'nden Mehmet Çakmak ise, Diyarbakır'da kitap okuma oranının yüzde 5 olduğunu hatırlatarak, Türkiye genelinde bu oranın yüzde 1 olduğunu kaydetti.
Anlı: Fuar Kente Büyük Bir Etki Yarattı
Törende konuşan Eş Başkan Fırat Anlı,Amed Kitap Fuarı'nın kentte büyük bir etki yarattığını belirterek, "Yaklaşık altı ay boyunca kentte sürekli top ve silah sesleri geliyordu. Kentin dört yanından savaş sesleri yankılanıyordu. Böyle bir ortamda fuar riskliydi. Biz de endişeleniyorduk. Sonunda böyle bir ortamda fuar yapılmalı mıydı, biz bunu kendi aramızda tartıştık. Sonunda fuarı yapma kararı aldık. Çok yerinde bir karardı" dedi.
Hedefi Büyütmek Gerekiyor
Halen süreçle ilgili çok farklı bir gelişme yaşanmadığını, edebiyatın konuşulacağı bir ortamın sağlanmadığını ifade eden Anlı, şöyle konuştu: "Buna rağmen biz yine de edebiyat, kitap ve sanattan bahsetmek zorundayız. Çünkü hayat devam ediyor. Direniş her alanda devam ediyor. Bölge halen olağanüstü bir durum yaşamakta, büyük bedeller ödenmekte. Biz halkımızla gurur duyuyoruz. Elbet şehrimiz yıkıldı, tarihimiz yok edildi, binlerce gencimizi kaybettik, kadın, çocuk ve yaşlılar bile katledildi. Bu fuarı biz o kaybettiğimiz gençlerin ruhuna adıyoruz. Halkımız, yazarlar, yayınevleri bu fuarı başarılı buldular, emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz."
Hedefi büyütmek gerektiğine dikkat çeken Anlı, fuarı artık Diyarbakır Fuarı'ndan çıkarıp bölge fuarı olarak gerçekleştirebileceklerini söyledi. Konuşmaların ardından Anlı, yayınevi sahiplerine plaket, yayınevlerinde çalışanlara da teşekkür belgesi verdi.
Son Dakika › Yerel › Kitap Fuarı'na Katılan Yayınevlerine Plaket Verildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?