MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, Türkiye'nin fındık üretimi bakımından ilk sırada yer almasına rağmen birim alandan elde edilen verimin oldukça düşük olduğunu, bunun da fındık kozalak akarlarından kaynaklandığını söyledi.
Sullivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de fındık üretiminde verim düşüklüğüne neden olan en önemli etmenin fındık kozalak akarları olduğunu belirten Sullivan, "fındık zararlıları" olarak da bilinen akarlar için kimyasal ve mekanik mücadelenin bu dönemde mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.
Sullivan, fındıkdaki kozalak zararlılarının bu yıl yoğun olarak görüldüğünü ifade ederek, bunların özellikle de en kaliteli fındık çeşidi olan yağlı tombul fındık ve mincane çeşidinde bulunduğunu kaydetti.
Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Adapazarı'nda yetiştirilen fındıklarda anormal derecede kozalak yoğunluğuna rastladıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Sullivan, buna karşı yürüttükleri çalışmada bazı bahçelerdeki fındık ağaçlarının bir dalında 170'in üzerinde kozalak akarı saydıklarını anlattı.
Prof. Dr. Sullivan son yıllarda fındık yetiştirilen tüm illerde bu zararlının yoğunluğunun göze çarptığını ifade ederek, "Bu zararlıya karşı hassas olan tombul, mincane ve uzunmusa fındık çeşitlerinde yüzde 70'lere varan zarar görülmektedir. Bahçelerinde bu çeşitleri bulunduran çiftçilerin söz konusu zararlıyla mücadelede daha dikkatli olması gerekmektedir" diye konuştu.
"Mücadelede geç kalınmamalı"
Prof. Dr. Sullivan, yapılacak mücadelede ilaçlama tekniğinin önemine işaret ederek, fındık verimi ve kalitesini artırmak için bu dönemde yapılan mücadelenin çok önemli olduğunu ve geç kalınmaması gerektiğini anlattı.
Fındık kozalak akarlarına karşı kimyasal ve mekanik olmak üzere iki tip mücadele yöntemi uygulandığını belirten Sullivan, şunları kaydetti:
"Kimyasal mücadele kesinlikle rastgele yapılmamalıdır. Kimyasal mücadeleye karar verebilmek için bahçelerde mutlaka kozalak sayımı yapılmalıdır. Kimyasal mücadele için bir dalda ortalama 5 kozalak olarak tespit edilmiştir. Bahçenin değişik yerlerinden 10 ocak seçilip her ocaktan bir dal işaretlenerek üzerinde bulunan kozalaklar sayılır. Eğer bir dalda ortalama 5 ve 5'ten fazla kozalak varsa ilaçlama yapılması gerekmektedir. Bu dönemde uç sürgünler 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğündedir."
Sullivan, bu ay sonunda hava şartları da gözönünde bulundurularak en kısa sürede ilaçlamaların bitirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Mekanik mücadelenin de kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntem olduğunu vurgulayan Sullivan, "Kozalaklar kesinlikle yakılmamalı veya gömülmemelidir" dedi.
Son Dakika › Yerel › Kozalak Akarları, Fındıkta Verimi Düşürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?