Kuraklığın Un Sektörüne Etkileri Adıyaman'da Masaya Yatırılıyor - Son Dakika
Yerel

Kuraklığın Un Sektörüne Etkileri Adıyaman'da Masaya Yatırılıyor

Kuraklığın Un Sektörüne Etkileri Adıyaman\'da Masaya Yatırılıyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Kuraklığın Un Sektörüne Etkileri ve Sektörün Kuraklıktan En Az Zararla Kurtulması İçin Un Sektörü Adıyaman'da Bir Araya Geldi.

23.05.2008 18:24

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kuraklığın un sektörüne etkileri ve sektörün kuraklıktan en az zararla kurtulması için un sektörü Adıyaman'da bir araya geldi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, TMO şube müdürleri, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu yönetim kurulu üyeleri, sanayicilerden oluşan yaklaşık 150 kişilik grup Adıyaman'a geldi. Heyet, Adıyaman'da un sektöründe işletmeleri olan işadamları ve halk eğitimi merkezi halkoyunları ekibi tarafından karşılandı. Bozdoğan Otel'de konaklayan ve Nemrut Dağı'na çıkacak olan heyet, gezi öncesi basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, hububatın ilk hasadının Güneydoğu'da başladığını, TMO'nun yıllardır politikalarını, kararlarını belirlerken sektörle, piyasanın aktörleriyle danışarak, onların birikimlerinden istifade ederek kararlarını aldığını belirtti. Kemaloğlu, "Bugün ve yarın hasada girerken Türkiye'deki un sanayicilerinin, sektörün bir yerde nabzını tutacağız. Önümüzdeki sürece ait ön görülerini tespit etmeye çalışacağız. Bizim yıllardır deklare ettiğimiz bir şey var, biz küçüldükçe büyüyoruz. Yani TMO Genel Müdürlüğü bir taraftan küçülüyor, bir taraftan büyüyor. İddia ediyoruz ki, birkaç yıldır çiftçinin istediği her yere varabiliyoruz. Türkiye'nin her yerinde yok ama hasat döneminde hasadın olduğu her yere biz girebiliyoruz. Alım esnasında bu özel sektörde de olabilir, karşılıklı fiyat ve değerlendirmede uyuşmazlık olabilir ama çiftçiyle ofis arasında 1938 yılından beri çok farklı bir ilişki vardır. Dolayısıyla Türk çiftçisiyle ofis arasında yıllara dayanan karşılıklı bir teminat ilişkisi vardır. Bundan dolayı bu sezon ve ileriye dönük bir sıkıntı olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen de, ilk toplantıyı Adıyaman'da gerçekleştirmelerinin nedeninin bölgede olan kuraklığın etkilerini görmek olduğunu kaydederek, "Geçen yıl yaşadığımız problemler ve kuraklıktan yaşanan buğday eksikliğimizin bu yıl yaşanmaması ve devletle özel sektörün ortak politikalar üreterek önümüzdeki dönemi başarılı ve istikrarlı bir şekilde geçirmesini hedefliyoruz. Bakanlığın, bölgedeki kuraklıkla alakalı, çiftçilere nefes aldırabilecek bir takım tedbirleri vardı. Bunlar gayet doğru, zaten bu bölge dışında Türkiye'nin herhangi bir yerinde kuraklık gözükmüyor. İnşallah beklentimiz Güneydoğu'nun dışında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmamasıdır" şeklinde konuştu.

Heyet daha sonra Nemrut Dağı'na gitmek için hareket ederken, kuraklık ve un sektörü ile ilgili gelişmeler yarın yapılacak toplantıda ele alınacak.

(KB-OÇ-E) 23.05.2008 17:56 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuraklığın Un Sektörüne Etkileri Adıyaman'da Masaya Yatırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement