Kuş Gribi Hastalığına Karşı Eğitim - Son Dakika
Yerel

Kuş Gribi Hastalığına Karşı Eğitim

2005-2008 yıllarında Türkiye'de de görülen ve o dönem binlerce hayvanın ölümü ile insanlarında hayatını kaybetmesi büyük endişe uyandırmıştı.

13.04.2015 15:50  Güncelleme: 16:04

205-2008 yıllarında Türkiye'de de görülen ve o dönem binlerce hayvanın ölümü ile insanlarında hayatını kaybetmesi büyük endişe uyandırmıştı. Bu yıl henüz Türkiye'de kuş gribi vakasına rastlanılmadı ancak şimdiden yetkililer harekete geçerek hastalığın yayılmaması adına bazı önlemler almaya başladı.

Malatya'da bir otelde gerçekleştirilen ve 17 Nisan'a kadar devam edecek olan toplantıda kuş gribine karşı gerçek boyutlu kuş gribi saha tatbikatı ve salgın yönetimi eğitimi verilmeye başlanıldı. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden Veteriner Hekim Ümit Zoray ve Veteriner Hekim Fatih Bilge Öcal, kanatçılık sektöründe faaliyet gösteren temsilciler ile teknik elemanlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, halk arasında kuş gribi olarak bilinen tavuk vebası ile mücadelede eğitiminin büyük önem taşıdığını söyledi. Bu hastalığın yayılmasında en büyük rolü göçmen kuşlarının oynadığını belirten Selvi, Malatya'nın da kuşların göç yolunda ve sulak alanların olması nedeniyle riskli bölgelerden olduğunun altını çizdi.

İlk kez Türkiye'de 2005 yılında Balıkesir'in Manyas ilçesinde görülen kuş gribinin daha sonra 2007 ve 2008 yılında da yayılarak toplam 53 ilde görüldüğünü belirten Selvi, alınan önlemler sayesinde hastalığın Türkiye'de fazla can kaybına sebep olmadan kontrol altına alındığını kaydetti.

Ülkemizde kuş gribinin daha çok köy tavuklarında görüldüğünü dile getiren Selvi, biyolojik önlemlerin uygulandığı entegre kümeslerde ise fazla sıkıntı yaşanmadığını belirtti. Şuanda Malatya'da faaliyette bulunan 3 etlik işletmede bulunan 30 damızlık kümesinde 178 bin 500 adet, 3 yumurta işletmede bulunan 9 kümeste 260 bin adet ve 111 işletmede bulunan 151 etlik tavuk kümesinde dönemde 3 milyon 410 bin tavuk yetiştirildiğini söyleyen Selvi, TKDK tarafından desteklenen ve yapımı tamamlanmak üzere olan 55 kümesinde faaliyete girmesiyle Malatya'daki kanatlı hayvan varlığının 23 milyon adete çıkacağını söyledi.

2014 yılında kuş gribinin Almanya, İngiltere ve Hollanda'da görüldüğünü belirten Selvi, Türkiye'de şuan hastalığın olmadığını, ancak bunun ileride olmayacak anlamına gelmediğini söyledi. Endişelenecek bir durumun olmadığının altını çizen Selvi, "Zira bugün burada yapacağımız eğitim sonrası kazanacağımız deneyimle ileride yaşanmasını hiç istemediğimiz bir vakanın olması durumunda hızlı ve etkin bir mücadeleyle hastalık ortadan kaldırılacaktır. Düzenlenen eğitimin temel amacı budur" dedi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuş Gribi Hastalığına Karşı Eğitim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement