Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Tiyatro Ödülü Genco Erkal'ın - Son Dakika
Yerel

Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Tiyatro Ödülü Genco Erkal'ın

Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Tiyatro Ödülü Genco Erkal\'ın

1985 yılında Kuşadası'nda geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Erkan Yücel adına Kuşadası Belediyesi tarafından verilen 'Erkan Yücel Tiyatro Ödülü' 2012 yılında Genco Erkal'a verilecek.

13.03.2012 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1985 yılında Kuşadası'nda geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Erkan Yücel adına Kuşadası Belediyesi tarafından verilen 'Erkan Yücel Tiyatro Ödülü' 2012 yılında Genco Erkal'a verilecek.

Erkan Yücel'in doğum günü olan 13 Mart'ta Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altungün, Kuşadası Belediyesi Vefa Projesi kapsamında, bu yıl Genco Erkal'ın ödülü alacağını belirtti. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, hedeflerinin Kuşadası'nı turizmin yanında bir kültür şehri haline getirmek olduğunu belirterek, " Sanata ve sanatçıya büyük önem veriyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren gerçekleştirdiğimiz kültürel ve sanatsal etkinliklerle bu alanda önemli mesafe aldık. Ulusal ve uluslar arası alanda Kuşadası ile ilgili güzel işler yapan tüm sanatçı ve kişileri anarak, yaşatmak görevimizdir. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz vefa projesini devreye soktuk. Rahmetli Erkal Yücel'i de bu kapsamda saygıyla anıyoruz. 2011'de ilk kez gerçekleştirdiğimiz ulusal çaptaki tiyatro ödülüne de seçici kurulumuz tarafından ünlü sanatçı Meral Çetinkaya uygun görülmüştü. Geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz bu ödülü sanatçımız Genco Erkal'a vermekten büyük onur ve mutluluk duyuyorum" dedi.

Genco Erkal'in yoğun tiyatro çalışmaları nedeniyle Mayıs ayında gerçekleşecek oyun gösterimi sonrasında ödülünün verileceğini dile getiren M. Esat Altungün, Erkan Yücel'in arkadaşı ve dostu olan ve uzun yıllardır tiyatro için özverili ve başarılı çalışmaları ile izlediğimiz Genco Erkal'in seçici kurul tarafından oybirliği ile seçilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak değerli sanatçımız Genco Erkal'i Mayıs ayında Kuşadası'nda ağırlamaktan gurur duyacağını belirtti.

ERKAN YÜCEL KİMDİR ?

Deneme Sahnesi'nden sonra yeni kurulan Ankara Sanat Tiyatrosu'na girdi. Ayak Bacak Fabrikası, Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi, 72. Koğuş, Pazar Gezintisi,

Nafile Dünya ve Ana

adlı oyunları ile tanındı. Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu'nu, sonra da Ankara Halk Tiyatrosu'nu

kurarak tiyatroyu Anadolu'nun bir çok yerine götürdü. O dönemde sinemada da rol aldı. 1975'te San Remo Film Şenliği'nde En iyi erkek oyuncu ödülünü alarak uluslararası alanda ödül alan ilk sinema oyuncusu oldu. Tiyatro çalışmalarına Devrimci Ankara Sanat Tiyatrosu'nun ardından kurduğu Ankara Halk Tiyatrosu'nda devam etti. Ankara'da yerleşik bir sahne kurdu. Erkan Yücel, toplumcu bir sanat anlayışını savundu, köy köy dolaşarak halka gösteriler sundu. Rol aldığı "Endişe", "Bereketli Topraklar Üzerinde" ve " Hakkari'de Bir Mevsim" adlı filmler yabancı film festivallerinde sayısız ödül aldı. 8 Eylül 1985'te "Sevda" filminin çekimleri sırasında Kuşadası'nda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

GENCO ERKAL KİMDİR ?

İstanbul Üniversitesi'nin Psikoloji bölümünü bitiren Genco Erkal 1959 yılından başlayarak Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen oarak çalıştıktan sonra, 1969 yılında, bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.

Gorki, Brecht, Sartre, Peter Weiss, Steinbeck, Havel, Tankred Dorst gibi yabancı yazarların yanısıra, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nazım Hikmet, Can Yücel, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Behiç Ak gibi Türk yazarlarının oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi.

Çeşitli ödüller kazandığı ünlü rolleri arasında Aslan Asker Şvayk, Gogol'ün Bir Delinin Hatıra Defteri, Brecht'in Galileo'su, Maxwell Anderson'un Yalınayak Sokrates'i, Nazım Hikmet'ten Kerem Gibi, Can Yücel'den Can sayılabilir. Senfonik konserlerde Prokofiev'in Peter ile Kurt, Stravinski'ninAskerin Öyküsü, Fazıl Say'ın Nazım adlı yapıtlarını anlatıcı olarak seslendirdi. Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve bir çok ödül kazanan At, Faize Hücum, Hakkari'de Bir Mevsim, Camdan Kalpfilmlerinin baş rolünde oynadı. TRT Televizyonu için Haldun Taner'in ünlü müzikli oyunu Keşanlı Ali Destanı'nı yönetti ve oynadı. Değişik yıllarda bir çok kez "yılın en iyi erkek oyuncusu", "en iyi tiyatro yönetmeni"seçildi, yaşam boyu başarı ödülleri kazandı.1982 ve 1983 yıllarında "en iyi sinema oyuncusu" olarak Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal aldı. 1993-1998 yılları arasında, Paris'te ve Avignon Festivali'nde Fransızca da oynamaya başlayan Genco Erkal, üç Fransız yapımında rol aldı: Nazım Hikmet'ten Sevdalı Bulut, Philippe Minyana'dan Ou vas-tu Jérémie? ve Paulo Coelho'nun ünlü romanından uyarlanan Simyacı. Erden Kıral'ın yönettiği Hakkari'de Bir Mevsim filminde Genco Erkal, Erkan Yücel ile birlikte rol almıştı. 1983 yılında 33. Berlin Film Festivali' nde "Gümüş Ayı", Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu (FIBRESCI), Uluslararası Sinema Sanatı ve Araştırması Konfederasyonu (CICAE) ve Uluslararası Evangelische Film Jürisi (INTER-FİLM) ödüllerini kazandı. Daha sonra da başta Cannes, Venedik, Londra, Belgrad, Toranto ve Nantes olmak üzere 17 uluslararası film festivalinde ülkemizi temsil etti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Tiyatro Ödülü Genco Erkal'ın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement