Kütahya Çiftçisi 5 Ayrı Nohut Çeşidi ile Daha Tanıştı - Son Dakika
Yerel

Kütahya Çiftçisi 5 Ayrı Nohut Çeşidi ile Daha Tanıştı

Kütahya Çiftçisi 5 Ayrı Nohut Çeşidi ile Daha Tanıştı

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tavşanlı'nın Sekbandemirli köyünde denemesi yapılan 5 farklı nohut çeşidini düzenlenen tarla günüyle çiftçilere tanıttı.

10.07.2014 13:06

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tavşanlı'nın Sekbandemirli köyünde denemesi yapılan 5 farklı nohut çeşidini düzenlenen tarla günüyle çiftçilere tanıttı.

Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılarak çiftçilerin gelirlerini artırmak ve yeni geliştirilen nohut çeşitlerinin tanıtılması amacıyla Demonstrasyon çalışmaları yapılarak deneme ekimleri gerçekleştirilen Hisar 08, Yerli Çeşit, Azkan, Çakır, Yaşa 05 nohut çeşitleri ve yetiştirme teknikleri düzenlenen tarla günüyle çiftçilere tanıtıldı.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen nohut çeşitlerinin Geçit Bölgesi üreticilerine yayım projesi kapsamında Tavşanlı Kuruçay Beldesi, Çobanköy ve Sekbandemirli köyünde 29 dekar alan üzerinde kurulan Demonstrasyon çalışmaları tarla günü etkinliklerine Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Kurt, Tavşanlı Zıraat Odası Başkanı İsmail Akpınar, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Şube Müdürleri, teknik personel ile muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Daha yüksek gelir elde etmeleri için Kütahya çiftçisine yön vermeye çalıştıklarını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Kurt, çiftçilerimizin yeni ürünleri üretmeleri için sonuçlarını görmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu amaçla düzenlenen Tarla Günüyle bölgeye uygun nohut çeşitlerinin yaygınlaşmasını amaçladıklarını belirtti. İl Müdür Vekili Kurt; "Bakanlığımız 21. yüzyılın değişen problem ve çözüm koşullarına uygun olarak 2013-2017 yılları tarım sektörünü kapsayan Stratejik Planda 5 ana alan belirlemiştir. Bunlar; Tarımsal Üretim ve Arz Güvenliği, Gıda Güvenirliliği, Bitki Sağlığı Hayvan Sağılığı ve Refahı, Tarımsal Altyapı ve Kırsal Kalkınma, Kurumsal Kapasite başlığıdır. Bu ana başlıklar ışığı altında anlamlı hedeflere ulaşabilmek için düzenlenen etkinlikler ayrı bir öneme sahiptir. Üretimin sürdürülebilir olması çiftçi, yayımcı, araştırmacı arasındaki diyalogla sağlanmaktadır. Sekbandemirli köyümüzde çiftçi üretim koşullarında yetiştirilen nohut çeşitlerinin verim sonuçlarını gözlemleyeceğimiz tarla günü etkinliklerine katılan çiftçilere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Tarla günü etkinliklerinde çiftçilere ve üreticilere üzerinde çalışmalar yapılan nohut çeşitlerinin bulunduğu parseller gezdirilerek, yeni nohut çeşitlerinin özellikleri hakkında katılımcılara bilgiler verilmesinin ardından, yeni geliştirilen nohut çeşitlerinin makinalı tarıma uygun, antraknoz (Ülker) hastalığına dayanıklı yerli çeşide göre veriminin daha yüksek olduğu tespit edilerek soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya Çiftçisi 5 Ayrı Nohut Çeşidi ile Daha Tanıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement