Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, ""Aradan geçen 16 yıl içerisinde Kızılay'da derelerin altından çok sular geçti, çok önemli değişiklikler oldu. Afet müdahale sistemlerimiz tamamen değişti, reorganize oldu, depolarımız değişti" dedi.
Marmara Depremi'nin 16. yıldönümü dolayısıyla İzmit Belediyesi ve Türk Kızılayı işbirliğiyle Cumhuriyet Parkı'nda "Çök, Kapan, Tutun Depremde Hayata Tutun" etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında çocuklara deprem anında yapmaları gereken hareketler gösterilirken, bununla ilgili yarışma da düzenlendi.
Parkta kurulan Kızılay çadırlarında çocukların deprem konusundaki farkındalığının artması için bilgilendirme yapıldı. Depremin ardından çekilen karelerin yer aldığı fotoğraf sergisi de açılırken, parkta kurulan büyük ekranlarda deprem belgeseli gösterimi yapıldı.
Kızılay Genel Başkanı Akar, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok sayıda vatandaşın hayatını hayatını kaybettiği Marmara Depremi'nin üzerinden 16 yıl geçtiğini belirterek, o günün acısının hala yüreklerde taze olduğunu söyledi.
İzmit Belediyesi ile 1999'dan sonra doğan çocukların deprem konusundaki farkındalığını arttırmak için etkinlik gerçekleştirdiklerini anlatan Akar, parkta kurdukları çadırlarda çocukları deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda bilinçlendirdiklerini ve Kızılay'ın faaliyetleri hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.
Akar, 16 yıl önce büyük felaketin ardından hem devletin yetkili kurumlarının hem sivil toplum örgütlerinin hem de Kızılay'ın gerekli dersleri aldığını dile getirerek, devlet AFAD'ı kurarken, Kızılay'ın da olarak afet müdahalesiyle ilgili kararlılığını pekiştirdiğini ifade etti.
Akar, şunları kaydetti:
"Aradan geçen 16 yıl içerisinde Kızılay'da derelerin altından çok sular geçti, çok önemli değişiklikler oldu. Afet müdahale sistemlerimiz tamamen değişti, reorganize oldu, depolarımız değişti. Türkiye'de yerel bazda faaliyet yapmak üzere faaliyete geçtik. Türkiye'nin 33 noktasında afet müdahale deposu ve lojistik merkez düzenlemek suretiyle afete en geç 2 saat içerisinde müdahale edebilir hale geldik. Çadır kapasitemizi ülke ulusal stok olan 50 bin çadır kapasitesinde tutuyoruz. Çadırın içerisinde battaniye, uyku tulumu, mutfak seti gibi acil afet malzemelerini de sürekli olarak stoklarımızda bulunduruyoruz. Beslenmeyle alakalı konuda AFAD'la birlikte ana çözüm ortağı olmamızdan dolayı de son derece geliştirdik, modernize ettik. Artık mobil mutfaklarımız, mobil fırınlarımız Türkiye'nin her yerinde hizmet verebilir durumda. Bugün gerek Suriyeli misafirlerin ağırlanmasıyla ilgili gıda ve beslenmeyle ilgili faaliyetlerde gerek ulusal veya uluslararası afetlerdeki faaliyetlerimizde kendimizi geliştirdiğimizi, ülkemize ve halkımıza ispat etmiş olduk."
"Türkiye'nin kan ihtiyacını Kızılay karşılıyor"
Bir statik döngü içerisinde olmadıklarını, Türk Kızılayı'nın sürekli olarak kendisini yenilediğini vurgulayan Akar, "Kızılay, kendisine güvenen insanlara mahcup olmamak adına ve devletimizin yanında yardımcı rol oynamaya devam ediyor. Bugün 33 afet merkezi, bunlardan 10'u büyük afet merkezi olmak üzere Türkiye'nin herhangi bir yerinde olabilecek deprem, sel, yer kayması gibi afetlere en geç 2 saat içerisinde müdahale edip, insanları teselli edecek konuma gelmiş vaziyetteyiz" diye konuştu.
Akar, Türk Kızılayı'nın ana misyonu olan kan hizmetlerinde de faaliyetlerini arttırarak devam ettirdiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şu anda Türk Kızılay'ının Güvenilir Kan Temini Projesi sayesinde Türkiye'de yüzde 85 ölçeğinde kanı Türk Kızılayı karşılıyor. Devlet hastanelerimizin ise yüzde 95'inin kanını Türk Kızılayı karşılıyor. Gereken stok seviyesini her zaman ayakta tutuyoruz. Ramazan aylarında veya çok soğuk geçen kış aylarında stoklarımızda geçici olarak azalmalar oluyor ama hemen akabinde yaptığımız bu kampanyalarla bu eksikliğimizi tamamlıyoruz. İnşallah bugüne kadar olan her afette, depremlerde, sellerde, yer kaymalarında, göçmenlerin Türkiye'ye yoğun olarak geldiği zamanlarda, büyük patlamalarda, büyük kazalarda, hiçbir zaman Türk Kızılayı milletini, halkını kansız bırakmadı. Bundan böyle de bırakmamakla ilgili kararlı. Bunu bilimsel çalışmalarımızla da sağlıyoruz. 17 bölge kan merkezi, 63 kan merkezi ve hergün kan almaya çıkan 300 civarında ekibiyle Türk Kızılayı, geçtiğimiz yıl 1 milyon 865 bin ünite topladı, bu yıl da 2 milyon 100 bin ünite kan toplayarak Türk insanının kan ihtiyacını karşılamaya devam ediyor."
Son Dakika › Yerel › Marmara Depremi'nin 16. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?