Mehmet Genç'i Anlatmak Güneşe Fener Tutmaktır - Son Dakika
Yerel

Mehmet Genç'i Anlatmak Güneşe Fener Tutmaktır

Mehmet Genç\'i Anlatmak Güneşe Fener Tutmaktır

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Mehmet Genç'e Saygı Gecesi düzenlendi.Prof.Dr.Arif Bilgin, Prof.Dr.Erol Özvar, Prof.Dr.Ahmet Cihan, Prof.Dr.Mesut Küçükkalay, Doç.Dr.Fehmi Yılmaz ve İhsan Ayal, İktisat Tarihi'nin...

30.04.2013 15:56

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Mehmet Genç'e Saygı Gecesi düzenlendi. Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Erol Özvar, Prof. Dr. Ahmet Cihan, Prof. Dr. Mesut Küçükkalay, Doç. Dr. Fehmi Yılmaz ve İhsan Ayal, İktisat Tarihi'nin Büyük Ustası Mehmet Genç'i tüm yönleriyle anlattı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Kültür Sanat Etkinlikleri Nisan ayı programı kapsamında "Tarihin peşinde adanmış bir ömür - Mehmet Genç" için saygı gecesi düzenlendi. Saygı gecesine Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Bilgin, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erol Özvar, Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mesut Küçükkalay, Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Cihan, Doç. Dr. Fehmi Yılmaz ve Eğitimci İhsan Ayal konuşmacı olarak katılarak Mehmet Genç'in hayatından kesitleri katılımcılarla paylaştı. Gecenin onur konuğu ise Mehmet Genç'ti.

Saygı gecesinin ilk konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Arif Bilgin, gerçek ilim ve tevazu ile bütünleşmiş bir ilim adamını anlatanların arasından bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Mehmet Genç hocamızı ben ilk olarak 1986 yılında tanıdım. Osmanlı iktisat zihniyetinin arka planındaki temel ilkeler üzerinde duruyordu. Sürekli takip ettim. Doktora çalışmam sırasında anlamaya başladım. Arşiv çalışmam sırasında karşılaştığım zorluklardan sonra hocamın makalelerini okuyunca nasıl bir bilgi birikiminin olduğunu daha iyi anladım. Mehmet Genç hocamız belgelerin dilinin etkisinde kalmadan entelektüel birikimini kullanarak çok ciddi metinler oluşturmuştur. Mehmet Genç hocamız tarihçiler tarafından yavaş yazma eleştirisini hak etmemektedir. Her metninde fazlalık kelime bulamazsınız. Müthiş tasarruf edilmiş ifadelerin yer aldığı ve sonuçların elde edildiği cümlelerdir ve hocamız son derece mütevazı bir insandır" diye konuştu.

Mehmet Genç hocamızı anlatmak aslında güneşe bir tür fener tutmaktır diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mesut Küçükkalay, "Mehmet Genç'in bilim ile olan ilişkisindeki birinci öncelik Mehmet Genç'in kendi ontolojisini ve kendi varlığını biricikleştirerek, dininin ona sunduğu meşru hareket alanında, kendi rengini ve kişisel ideolojisini pratiğe yansıtma iradesi olduğudur. Onun hiçbir bilimsel çalışmasında ve hayat görüşünde hiçbir taklide, kendi içerisinde sıkışmış yorumlara takılıp kalmadığını, özgür bir biçimde bilimle uğraştığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

25 yıldır hocasını her gördüğünde heyecanlandığını belirten Doç. Dr. Fehmi Yılmaz, "İlim ve öğrencilik nedir ben Mehmet Genç hocamdan öğrendim. İlmi onunla anlamaya başladım. Hocamla çalışmaktan büyük zevk aldım. Hocamın çalışma sistemini şöyle açıklamak mümkün. Hocam diyor ki, Osmanlı Arşivi, İslam Dünyası'nın yegane arşivi ve hafızasıdır. Ben de diyorum ki Hocamın yıllarca arşivden biriktirdiği belgeler de Osmanlı Arşivi'nin hafızasıdır." dedi.

Mehmet Genç'in farklı zamanda yaşamış bir Osmanlı münevverini andırdığını dile getiren Prof. Dr. Ahmet Cihan, "Çok yönlü bir ilim adamını anlatıyoruz. Hocamız sosyal bilimlerin farklı lehçelerinden beslendiği ve beslediği nev-i şahsına münhasır bir insan. Salt akademisyen yönü ile ön plana çıkmayan, ekonomi, hukuk, müzik, tiyatro ve belki de sinema yönüyle iç içe geçmiş, derinleşmiş bir sosyal çevre, Mehmet Genç hocamın farklı disiplinlerle hemhal olmasına yol açan unsurlardır." şeklinde konuştu.

Eğitimci İhsan Ayal ise konuşmasında, "Hocamın ilim hayatından başka bir hayatı yoktur. Hocam son derece zarif, alçakgönüllü ve gündelik işlerini kendisi ifa eden bir insandır. Mehmet Genç hocamızı biz babamız, en yakın dostumuz olarak görüyoruz. Hocamız mükemmeliyetçidir. Derslerinden ziyade sosyal hayatında da peynir seçiminden tutun da elbise seçimine kadar son derece disiplinli ve mükemmeliyetçi bir insandır" ifadelerini kullandı.

Huzurunda Mehmet Genç'i anlatmaktan dolayı büyük bir heyecan duyduğunu belirten Prof. Dr. Erol Özvar, "Türk İktisat tarihçiliği geleneksel tarihçiliğe bir nefes getirmiştir. Türk İktisat Tarihçiliği Mehmet Genç hocamızın yaptığı çalışmalarla yüzeysel hale gelmiştir. Mehmet Genç Hocamızın araştırma kalitesi, ortaya koyduğu sorular, sorulara verdiği cevaplar kesinlikle farklılık arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Konuşmacıların kendisi hakkında çok güzel bir tablo çizdiğini belirten İktisat Tarihi'nin büyük ustası Mehmet Genç, "Kardeşlerimin çizdikleri o tabloyu hayata geçirmeye hepinizi ayrı ayrı davet ediyorum. Düşünceleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne böyle bir gece için de çok teşekkür ediyorum" dedi.

Saygı Gecesi'nin sonunda konuşmacılara plaket takdim eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, "İnsan ruhu itiraf ettikçe rahatlarmış. Kıymetli hocalarımız birçok konuda Mehmet Genç hocamızla ilgili itiraflarda bulunarak gönüllerini rahatlatırlarken biz de ilgiyle izledik ve çok keyif aldık. Kendilerine çok teşekkür ederken çok kıymetli Mehmet Genç hocamıza hayırlı, bereketli bir ömür diliyorum" ifadelerini kullandı. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mehmet Genç'i Anlatmak Güneşe Fener Tutmaktır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement