Menemen'de Festival Gibi Deve Güreşi Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Menemen'de Festival Gibi Deve Güreşi Yapıldı

Menemen\'de Festival Gibi Deve Güreşi Yapıldı

23 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl Menemenlilere deve güreşi heyecanı yaşatan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; Geleneksel Deve Güreşi Festivali’nin ikincisini Türkelli Güreş Arenası’nda gerçekleştirdi.

13.01.2014 13:30

23 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl Menemenlilere deve güreşi heyecanı yaşatan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; Geleneksel Deve Güreşi Festivali'nin ikincisini Türkelli Güreş Arenası'nda gerçekleştirdi. 2 yıldır ücretsiz düzenlenen ve havanın güneşli olmasından dolayı festival tadında geçen deve güreşlerini yaklaşık 30 bin kişi izledi.

Türk kültürünün bir parçası olan deve güreşlerini yaşatmak adına Menemen Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Geleneksel Deve Güreşi Festivali'nde; Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden 144 pehlivan deve güreş tuttu. Birbirinden ünlü develerin boy gösterdiği Türkelli Güreş Arenası, kıran kırana güreşlere sahne oldu.

Pehlivan develerin sahiplerinin kullandığı körüklü efe çizmesi giyerek güreş alanına giren Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, mehteran takımının gösterileri eşliğinde halkı selamladı, vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı.

23 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl Menemenlilere Deve Güreşi heyecanı yaşatan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Menemen Belediyesi Deve Güreşi Festivali'nin bu yıl ikincisi düzenlenerek geleneksel hale getirildiğine dikkat çekti. Türkelli Güreş Arenası'nın çok güzel bir Güreş Arenası olduğunu söyleyen Başkan Şahin; "Birçok yerde deve güreşleri gördük ancak; bu kadar güzel arenası olan bir deve güreşi daha görmedim. Her şeyden önce, böylesine güzel arena yaratan arkadaşlarımı kutlamak istiyorum" dedi.

Sosyal Belediyeciliği çok önemsediğini ifade eden Başkan Şahin konuşmasında; "Belediye Başkanları olarak yol ve kaldırım yapmak, su getirmek, otopark ve yeşil alanlar yaratmak bizim görevimiz ancak bunları yaparken elbette ki sosyal işlere de imza atmamız gerekir. Nedir bu sosyal işler; tiyatro grubundan tutunuz da, rahvan at yarışlarına kadar, Kırkpınar'dan sonra en büyük organizasyonlardan birisi olan Ulucak'taki Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne kadar bu tür sosyal etkinlikleri ortaya koymak zorundayız. Bu tür sosyal etkinlikler ortaya koymayan bir kurum varsa, o kurumdan hiçbir şey olmaz. Sosyal etkinliklerimizle köylü ve kentlinin kaynaşmasını sağlıyoruz. İnsanlarımızın birliği, dirliği, diriliği için 1999 yılından bu tarafa her türlü sosyal etkinliğe emek veriyoruz, katkı koyuyoruz" dedi.

Türkiye'nin çok güzel ve büyük bir ülke olduğunu söyleyen Başkan Şahin sözlerine şöyle devam etti; "Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu tarafa ülkemizi içten ve dıştan yıkmak isteyen o kadar çok şer güçler var ki; bunlara karşı bizim birlik ve beraberlik içerisinde olmamız, tam zamanında böylesi geleneksel etkinliklere imza atmamız kaçınılmazdır. Bu güreşler, birlik ve beraberliğimizi sağlıyor. Ülkeyi bölmek isteyenlere, buradan, Türkelli Arena'dan bir kez daha seslenmek istiyorum. Bu ülkenin bütünlüğünü asla hiç kimse bölemeyecek, bu ülke hep tek vatan kalacak, bu ülkenin bayrağı hep tek bayrak kalacak ve bu ülkenin milleti hep tek millet kalacak ve o milletin adı da Türk Milleti'nden başkası olmayacaktır. Ülkemizi hep birlikte çok seviyoruz. Kanla irfanla sulanmış ay yıldızlı bayrağımızı seviyoruz. O bayrakta Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, Anafartalar'da, Dumlupınar'da; Türk insanımızın da, Kürt insanımızın da, Laz, Boşnak, Arnavut, Çerkez, Alevi ya da Sunni vatandaşımızın da kanı var. O bayrak öyle bir sulanmış ki; o bayrak her zaman gönderde kalacaktır, hiçbir zaman aşağı inmeyecektir. Minarelerimizden hiçbir zaman ezan sesi eksilmeyecektir."

Türkelli Güreş Arenası'na gelen deve güreşi severlerin ve tüm İslam aleminin Mevlid Kandili'ni de kutlayan Başkan Tahir Şahin konuşmasını; Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ne Mutlu Türküm Diyene" sözü ile bitirdi.

Dualar eşliğinde kurban kesiminin ardından Türkeli Güreş Alanı'nda develerin kıran kırana mücadelesi başladı. Güreş Alanı, gün boyu renkli görüntülere sahne oldu. Güreşlerin sonunda, ünlü develerin sahiplerine Başkanlık Kupaları ve organizasyonda görev alan devecilere plaketleri törenle takdim edildi.

Gün boyu devam eden Menemen Belediyesi 2. Geleneksel Deve Güreşi Festivali'ni; aralarında Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün, CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak, Menemen İlçe Emniyet Müdürü Kamil Atay, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları, Muhtarlar ve Gazilerin de yer aldığı yaklaşık 30 bin kişi büyük bir ilgiyle izledi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Menemen'de Festival Gibi Deve Güreşi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement