Muğla Büyükşehir'den Milas'a 382 Milyonluk Yatırım - Son Dakika
Yerel

Muğla Büyükşehir'den Milas'a 382 Milyonluk Yatırım

Muğla Büyükşehir\'den Milas\'a 382 Milyonluk Yatırım

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas’ın Ören Mahallesi’ne; 72 milyon TL değerinde ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 280 milyon TL değerinde kanalizasyon ve 30 milyon TL değerinde içme suyu projesi olmak üzere, toplamda 382 milyon 460 bin TL değerinde yatırım yapıyor.

15.11.2022 15:38  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas'ın Ören Mahallesi'ne 72 milyon TL değerinde ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 280 milyon TL değerinde kanalizasyon ve 30 milyon TL değerinde içme suyu projesi olmak üzere toplamda 382 milyon 460 bin TL değerinde yatırım yapıyor.

Büyükşehir Belediyesi, Milas'ın Ören Mahallesi'ne atıksu arıtma tesisi kuruyor. 72 milyon TL'ye yapılacak tesis, 2039 yılına göre 4.000 metreküp/gün olarak planlandı. Tesis, Avrupa ve ülke çevre mevzuat ve standartlarına uygun olarak dizayn edilecek. Projede; mekanik ön arıtma, azot ve fosfor giderimle ileri biyolojik arıtım, çamur susuzlaştırma, koku giderimi, SCADA sistemi ve otomasyon kontrolü yer alacak.

Belediye aynı zamanda Milas'ın Ören Mahallesi'nde 280 milyon TL değerinde kanalizasyon projesi başlattı. Proje kapsamında, Ören sınırları içerisinde 7 bin 852 metre terfi hattı, 13 bin 380 metre parsel hattı, 48 bin 315 metre şebeke ve kolektör hattı ile dört adet terfi merkezi yapılacak. Kanalizasyon çalışmasıyla ilgili şantiye kurulumu ve malzeme tedarikine başlandı.

Milas'ın Türkevleri, Bozalan ve Çökertme Mahalleleri'ne yapılacak 30 milyon 460 bin TL değerindeki içme suyu projesi ise Büyükşehir'in bölgedeki bir başka yatırımı olacak. Bu proje kapsamında, bir adet 100 metreküp, bir adet 400 metreküp yeni içme suyu deposu, 31 bin 149 metre içme suyu şebeke ve isale yapılırken; iki adet maslak, iki adet basınç kırıcı vana odası, 25 adet tahliye odası, 19 adet vantuz odası, üç adet debimetre odası, bir adet branşman vana odası ve 700 adet abone bağlantısı yapılacak.

ARITMA TESİSİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve yüklenici firma yetkilileri tarafından Ören'e yapılacak arıtma tesisi projesinin imzaları atıldı. Altı ay sürmesi öngörülen projede, onay sürecinin ardından inşaata başlanacak. Başkan Gürün, projeye ilişkin şunları söyledi:

"Muğla için Fethiye'den Bodrum'a, Ölüdeniz'den Ovacık'a kadar kanalizasyonları revize ediyoruz. Yenilerini yapıyoruz. Kapasitelerini artırıyoruz. Turizm açısından her biri ayrı destinasyon olan bölgelerimizin bu konuda eksikliklerini gideriyoruz. Sağlıklı bir çevre için büyük bir yatırım yapıyoruz. İmzaladığımız proje, 'Ören İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden çıkan arıtma suyu, diğer arıtma tesislerinden çıkan arıtma suyu gibi yeşil alanlarda kullanılabilir şekilde çıkacak. Suyun bir damlasının yabana götürülmemesi için çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda su temini ile ilgili önemli sorunlar yaşanacak. İçme-kullanma suyunu yeşil alanlarda kullanmamalıyız.

Ören İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin maliyeti 72 milyon TL. Dövizle bir borçlanmaya girdiğimiz için bu rakamlar dövizdeki yükseliş devam ederse 3 ay sonra belki 82 milyon lira olacak. Bir süre önce kanalizasyonla ilgili sözleşme imzaladık. Ören için önemli bir yatırım. Kanalizasyonun güncel bedeli 280 milyon TL. Bu iki projeden ayrı olarak Türkevleri, Bozalan ve Çökertme içme suyu projemiz var. Bunun da maliyeti 30 milyon 460 bin TL. Toplam olarak Milas'ımıza 382 milyon 460 bin TL'lik yatırım yapıyoruz. Bu büyük bir yatırım. Bununla Milas, Muğla'da en fazla yatırım yaptığımız ikinci ilçemiz oluyor. Muğla il genelinde alt yapı yatırımlarının toplamında ise 1 milyar 627 milyon lira. Bütün bunlar büyükşehir olmazdan önce bir hayaldi."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Muğla Büyükşehir'den Milas'a 382 Milyonluk Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement